PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) HDD krepao - spašavanje podataka (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=312124)

atjeroid 21.03.2022. 13:44

(riješeno) HDD krepao - spašavanje podataka

Pozdrav,

jučer mi je SMART bacio bad sector grešku, te je doslono DISK krepao prije neg sam stigul prekopirati zadnje podatake. Pošto je tu riječ oko 2000-2500 obrađenih fotografija, zanima me ako mogu kak vratiti, jedino kaj nemam backup na vanjeskom disku :-/

DISK je prepoznat u windowsima, a i u linuxu, kada sam ga probao spojiti. Nakon nekog vremena se odspoji (unmount) i opet spoji (muont) - probano na oba OS-a. Mogu li ikako vratiti te podatke?

Kada je disk spojen, uredno ih vidim. Samo kaj kopiranje ide brzinom 350kb/sec i to samo dok se ne odspoji.

Disk je TOSHIBA 2tb, 7200 RPM, 64mb BUFFER, hdwd120.

spiderhr 21.03.2022. 14:26

Probaj promijeniti sata kabel, naponski isto provjeri.

Disco 22.03.2022. 05:25

Probaj i sa Parted Magicom, mislim da unutra ima neki alat sa kojim sam ja uspio iskopirat svašta-nešto sa kompletno skršenog diska. Sjećam se samo da je bio CMD i relativno intuitivan ako znaš bar malo DOSa. ;)

spiderhr 22.03.2022. 07:43

Citiraj:

Autor Disco (Post 3590552)
Probaj i sa Parted Magicom, mislim da unutra ima neki alat sa kojim sam ja uspio iskopirat svašta-nešto sa kompletno skršenog diska. Sjećam se samo da je bio CMD i relativno intuitivan ako znaš bar malo DOSa. ;)

njemu je problem kaj se odspoji.

Cuky 22.03.2022. 09:42

Nek provjeri sata/power pinove na samom disku, da nisu spigani pa je los kontakt.

atjeroid 22.03.2022. 14:09

Evo, riješeno. Uspio napraviti backup cijelog diska, čak i filmova :D

Prvo sam probao zamijeniti sve kablove i provjerio SATA konektore - ništa, disk se odspaja.
Nakon toga sam stavio disk u vanjsko kučište - preko USB 3.0 i eSATa konektora - ništa, disk se odspaja.
Nakon toga sam stavio disk u HDD dock (frend posudio) - USB 3.0 - ništa, disk se odspaja.
Konačno, stavio sam disk u svoj HDD dock (stari mi kupio za rođendan, ali ga nisam ni otpakiral), kineski 2.0 USB - radi, mislim još tu i tamo zašteka, ali kopira stabilno.

Instalirao easeUS data recovery i pomoću njega kopirao, jer nisam mogao naći neke foldere. Sve spremljeno na 2 diska.

Iskreno, ni sam nisam vjerovao kada sam vidio da ovo ide prek ovog generic kineskog smeća :D

tomo19 22.03.2022. 17:44

Nije da se nešto previše kužim u to ali ja ipak mislim da su to bili zadnji trzaji hdd-a, bez obzira u kojem kućištu.
To jest, mislim da tad dok je kratko proradio da bi radio u bilo kojem kućištu.

quazar912 23.03.2022. 08:22

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3590573)
Nek provjeri sata/power pinove na samom disku, da nisu spigani pa je los kontakt.

kak bi se spigali ak je disk cijelo vrijeme u kompu u miru božjem?

Citiraj:

Autor atjeroid (Post 3590651)
Evo, riješeno. Uspio napraviti backup cijelog diska, čak i filmova :D

Prvo sam probao zamijeniti sve kablove i provjerio SATA konektore - ništa, disk se odspaja.
Nakon toga sam stavio disk u vanjsko kučište - preko USB 3.0 i eSATa konektora - ništa, disk se odspaja.
Nakon toga sam stavio disk u HDD dock (frend posudio) - USB 3.0 - ništa, disk se odspaja.
Konačno, stavio sam disk u svoj HDD dock (stari mi kupio za rođendan, ali ga nisam ni otpakiral), kineski 2.0 USB - radi, mislim još tu i tamo zašteka, ali kopira stabilno.

Instalirao easeUS data recovery i pomoću njega kopirao, jer nisam mogao naći neke foldere. Sve spremljeno na 2 diska.

Iskreno, ni sam nisam vjerovao kada sam vidio da ovo ide prek ovog generic kineskog smeća :D

po navedenom meni se čini da njega kolje, odno prekida flow taj USB 3.0 standard.
sad kad si sve riješio daj probaj sa tim kineskim 2.0 napravit full SMART ili HD tune tesdt. ako to prođe onda je ipak problem u tom 3.0 standardu.

Cuky 23.03.2022. 08:57

Lijepo je covjek napisao da ga je prespajao. Uvijek postoji sansa da konektor ne sjedne kako treba pa da se ljudskom greskom pinovi smrdaju. Sve ovisi koliko si uporan 😄

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:18.