![]() |
Toshiba Satellite L50-B laptop, problem s hard diskom
Pozdrav,
laptop je stari, Toshiba satellite L50-B, 4 GB memorije, HD 1 TB, procesor intelov i3. Na njemu je bio instaliran Win7. Klinac gledao neku seriju i zaspao (ležao na krevetu, laptop držao na seb), laptop pao, otišao lid koji je nakon toga zaljepljen i nekako drži. Win radio sporo ili nikako, smrzavao se. Pokušao sam ponovo instalirati Win 7, i to nekoliko različitih instalacija, ali ne uspijevam. Bootao instalaciju preko USB, Rufusom, sve ok, instalacije ide, odradi skoro sve do pred kraj, i kad dođe zadnji dio: "Starting Windows" - tu se smrzne. Probao sam ponoviti instalaciju barem 5-6 puta sa nekoliko različitih instalacija, ali uvijek isti rezultat. Mislim da je HD dobio po ušima, i da vjerojatno ima neki bad sector. Postoji li neki programčić koji bi mogao zbootati na USB i pomoću njega provjeriti o čemu je riječ i da li je riječ o bad sectorima. Ponavljam, nemam windowse "gore", mogu li samo nekim programom bez instalacije, jer to ne mogu napraviti, riješiti problem ili bar utvrditi kakvo je stanje i šta dalje. Hvala |
|
Citiraj:
hvala |
Citiraj:
Ako imaš neko drugo računalo napravi bootabilni USB. Pogledaj Ventoy, stavi pomoću njega Strelec ISO i neki live Linux, ili hirens pa napravi dijagnostiku. Sent from my SM-A715F using Tapatalk |
Napravi Hiren's na usb sticku,
ako lap podržava legacy boot onda uzmi staru verziju (dos based) jer ima alate za check hdd - ova proizvođača. Svejedno napravi si uslugu i zamjeni hdd sa ssd - om. Na mobu pišem, treba provjeriti jeli unutra sata hdd. EDIT: Sad pogledao na kompu, ide 2.5" SATA, malo je gnjavaža rastaviti jer izgleda da treba skinuti cijeli donji poklopac. Ubaci MX500 kapaciteta po želji / nofčićima i lap će biti bitno brži nego sa hdd - om. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:48. |