![]() |
problem sa hddom
ja pišem radnju i odjednom restarta i kad se diže piše nešto ovako: IDE chanel no 80 conductor instaled? WTF? šta da radim?
|
Re: problem sa hddom
Citiraj:
Predpostavljam da pise not installed, drugim rijecima, racunalo te obavijestava da na ATA kanalu imas ATA 5< kompatibilan uredjaj koji za rad na svojim nazivnim brzinama zahtijeva 80 zilni kabel, a ti ga, ovisno o tome sto zaista pise u poruci, ili imas ili nemas instaliranog, mada sam vise naklonjen tome da ipak pise not installed. |
bio si u pravo u vezi što piše:D Ali zašto se to događa? na ata imam disk i dvdrw i ništa drugo,dosad je sve normalno radilo i samo ga odjednom restarta. A kakav je to 80 zilni kabal?
|
to ti je duplo veci od 40 zilnog koji se koristi za opticke uredjaje...
i daj stavi disk na jedan ide kanal, a optiku na drugi.... |
Citiraj:
![]()
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
probao sam zamjenjivat kablove na sve moguće načine ali neide:(
|
odi sutra kupi 80-zilni kabel...kosta 20-ak kn....
|
ako vam nije teško pogledat koji su to u linksu, jer ja stvarno više neznam:(
|
mislim da bi ovaj trebao biti
http://links.hr/index.php?option=art...kl=052.620.076 edit: jesi pogledao uopce koji imas u kompu?? |
pa takav isti imam. i on je cjelo vrijeme bio spojen samo na hdd
|
1 privitaka
to je taj žuti
|
onda je problem u necemu drugome (jer mislim da je to 80 zilni kabel, a posto je rounded se ne vidi....)
morat ce tu Bubba pomoc... |
Re: Re: problem sa hddom
Citiraj:
|
Re: Re: Re: problem sa hddom
Citiraj:
Jedino sto mozes pokusat je da kupis novi kabel (ili barem posudis od nekoga) koji nije rounded. Takodjer, postoje neki opticki uredjaji koji (bezrazlozno) poznaju ATA 5 nacin rada, odnosno transfer rate do 66 MB/s. Pokusaj podici racunalo samo s diskom. Ako je disk spojen na 80 zilni kabel i bez ijednog drugog ATA uredjaja ne dobijes tu poruku, ocito je optika u pitanju, pa mozes premjestiti 80 zilni kabel na optiku i ponovno pokrenuti racunalo bez diska, pa vidjeti sto ces dobiti. Ako pak jos uvijek budes dobivao takvu poruku, idi klasicnim metodama (clear CMOS, zamjena kablova i slicno). |
we shall try:D
|
još uvijek imam stara 2 kabla.uštekam sam hdd i radi normalno. kad uštekam dvdrw onda ono piše. zamjenjivao sam kablove i opet kad hdd radi sam onda je u redu.hdd i dvdrw su na različitim kanalima
|
i kad ih oba dva probam spojim na jedan kabal uvijek ne očitava onog koji je zadnji spojen
|
problem rješen jednim jednostavinm clear CMOS
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:24. |