PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Maturalni rad (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=31123)

MARVIN 07.01.2006. 21:03

Maturalni rad

Imam za maturalni rad iz informatike test procesora :) :) , ali da bi mogao se bacit testirat ja prvo moram nabavit procesore pa sam nagovorio par frendova da mi posude svoje procesore neke maticne itd...

Tako da sada imam jedan stari p4 (1.6A northwood jezgra) koji sam ocekivao da će ići na moju ploču sck423 (mislio sam da je Willamette) ali kad sam ga dobio skuzio sam da je on zapravo zapakiran u mPGA478 sck. Stavio bi taj proc. na jednu drugu plocu od DFI koja isto ima mPGA478 sck na sebi, ali to je relatino nova ploca (ne znam o kojem se modelu tocno radi). Znam da ploca podrzava FSB800Mhz i trenutno se u njoj nalazi prescott na 3.0GHZ.
Moje pitanje je zapravo jer bi ta ploca mogla raditi sa onim starim p4 procesorom unatoc razlici u FSB-u, što ovaj stari procesor ima vjerojatno prastari stepping i ne rade na istoj voltaži...

unaprijed hvala :) :)

Conte LaFayette 07.01.2006. 21:44

Sto se tice te DFI ploce, bilo bi korisno da saznas koja je. Najjednostavnije bez otvaranja kućišta možeš vidjeti u programu CPU-Z, Everest (i jos gro njih ;)). Sto se tice starijeg procesora ako je i ona s.478 raditi ce bez problema.

Renesis 07.01.2006. 21:56

Radit će sigurno, ako je sck478, radit će na bilokojoj ploči.

Nego ti 1.6A su poznati većinom kao jako dobri oceri, pogledaj malo moj sig... a vidio ih i na preko 3ghz....

lijepa igračka za igrat se... ;)

smigl 08.01.2006. 01:57

nije bitan fsb ploce jer ga mozes namjestati kako zelis. ili barem imas 2-3 opcije vec ponudjene

MARVIN 08.01.2006. 02:23

Citiraj:

Originally posted by Conte LaFayette
Sto se tice te DFI ploce, bilo bi korisno da saznas koja je. Najjednostavnije bez otvaranja kućišta možeš vidjeti u programu CPU-Z, Everest (i jos gro njih ;)). Sto se tice starijeg procesora ako je i ona s.478 raditi ce bez problema.
Da jedini je problem kaj ja jos nemam tu plocu kod sebe, a taj moj frend se bas ne kuzi u kompove pa ne mogu saznat dok mi ju ne da. Posto sam mu ja slagao konfiguraciju znam samo da ima neki intelov chipset, kao i vise manje sve ploce za intel :)

Što se tiče OC rado bi ja da je moj. Znam da su ti prvi northwoodi jako jako hladni i dobri za to, ali se ne usudujem OC procesore od drugih ljudi posto sam tako vec jednog skurio :) :) isto je bio northwood na 1.8, ali je napajanje bilo sugavo i kad sam digao takt za 200MHZ riknulo napajanje i sve odnjelo sa sobom :)

Hvala svima na odgovorima i mislio sam da ce biti takvi. Sad mi jos samo ostaje sve to pokupit i napravit test.

Renesis 08.01.2006. 16:15

E spržit P4 oc-om, moraš bit malo bolji... u mom kompu je bio 1.6, 1.8, 2.4, 2.8 zasada. sve smo frljili.

Zaključak - ovako nabrzaka, 1.6 preko 2.8 neće nikako, 1.8 je šugava serija bio pa nije htio preko 2.9xx, 2.4 je stao na 3.3, ploča ga drži, 2.8 je išao do 3.5, poslije više nismo testirali, nije bilo vremena....

S time da samo ovaj moj 1.6 je detaljno istestiran, znači:
1.55V =2350
1.6V = 2410
1.875V = 2704

Zbog velike količine struje (zagrijavanja) držim ga uglavnom na ~2400

Šta se tiče dfi-a. ploča je solidna, ako se ne varam i875 chipset. ako je sve ok,nema neke šanse da neš spržite...

MARVIN 08.01.2006. 21:44

Nisam tako dobar OC-er. Osim tog proca. kojem je riknulo napajanje samo sam OC svoj proc koji je sam po sebi los jer je to intelov škart koji nije htio raditi na vecim taktovima (p4 1.3GHZ Willamette) koji je izisao poslje p4 1.4GHZ. S tim procom sam dosao do 1.6Ghz bez dizanja voltaže, mislim da dalje nebi htio ici jer sam i tad vec vidio neke bugove.

Imam jos jedno pitanje tj. preporuke oko benchmark programa koje cu odvrtiti na tom svom testu.

posto ce se na tesut naci procevi od 1.3 do 3.0ghz necu uzeti neke prezahtjvene programe koji ovi stariji jedvo vrte.

mislio sam nesto ovako

1. Video - AutoGK
- Windows Media Encoder
- XviD 1.1.0

2. Audio - Lame MP3

3. Applications - WinRAR

4. Synthetic - PCMark 2004 Pro
- SiSoftware Sandra Pro
- ScienceMark

5. DirectX 8 - 3DMark2003

6. DirectX 9 - 3DMark 2005

ostatak konfiguracije osim procesora bio bi radeon9600pro i 512 rama-a (rambus za moj proc, a za ostale ddr), chipesti i850, vjerojatno i875 nforce3 i hdd seagete 80GB 7200rpm

evo ako tko ima koji bolji prijedlog ili da nesto dodam maknem itd... samo recite.

Igrice sam izbacio jer ako to krenem radit zavrsit cu igrajuci komp po cijele dana :) :) :) :)

nino 08.01.2006. 21:50

Ja bi dodao i OCCT, jer napravi nakon testa one kul grafove za napone i temperaturu

JC Denton 08.01.2006. 22:52

Mozda bi bilo bolje ubacit 3DMark2001SE jer je on puno vise ovisan o procesoru i ostatku konfe nego ove dvije novije verzije (koje daleko vise ovise od snazi grafickog cipa).

Pogotovo ako uzmemo u obzir snagu graficke kartice koju ces koristit. Jaci procesori ce je sigurno "izmaxirat" i jedino sto ces moci zakljuciti je na kojoj frekvi proc "izmaxira" mogucnosti graficke :)

You got to love this new word... "izmaxira" :D

MARVIN 09.01.2006. 22:02

Hvala mislim da cu staviti 2001 umjesto 05 , jos cu viditi sve detalje jer test ću raditi za koji tjedan :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:23.