PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Problem s napajanjem? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=30947)

silent_snake 05.01.2006. 10:30

Problem s napajanjem?

Prije tjedan dana sam kupio novo računalo. U Windowsima sve radi kako treba,ali kad pokrenem neku 3D igru počnu problemi. Nakon nekih 5 minuta igranja igre znaju zablokati na otprilike 5 sekundi te se ponovno vrate u normalu,i tako svakih 5 minuta. Također znaju se pojaviti artefakti koji nestanu istu sekundu.
Ni jedan dio računala nije overclockan. Mislim da je problem u lošem napajanju,ali htio bi da vi kažete svoje mišljenje.

Unaprijed zahvaljujem.

Konfiguracija:

Matična ploča:ASUS A8N5X,nForce4
Procesor:AMD Athlon64 BOX 3200+ ,s939,Venice
RAM:2x512MB PC3200 (400MHz),SuperRAM Kingmax
HDD:Seagate ST3160827AS,160GB,NCQ,SATA
DVD±RW:NEC ND-3540ABL
Grafička kartica:Gigabyte GF 6600GT 128MB DDR3 PCIx (GV-NX66T128D)
Kućište:Codegen midi tower 6097-CA,BRIZA
Napajanje: (Dobio s kućištem) Codegen 400W

nino 05.01.2006. 11:10

Re: Problem s napajanjem?

Citiraj:

Originally posted by silent_snake
Prije tjedan dana sam kupio novo računalo. U Windowsima sve radi kako treba,ali kad pokrenem neku 3D igru počnu problemi. Nakon nekih 5 minuta igranja igre znaju zablokati na otprilike 5 sekundi te se ponovno vrate u normalu,i tako svakih 5 minuta. Također znaju se pojaviti artefakti koji nestanu istu sekundu.
Ni jedan dio računala nije overclockan. Mislim da je problem u lošem napajanju,ali htio bi da vi kažete svoje mišljenje.

Unaprijed zahvaljujem.

Kako ti stoje naponi? Temperature? Probaj sa razlicitim verzijama drivera, za napajanje ti mogu rec da nije bajno ali vidio sam codegene koji su bez problema pogonili i jace kompove. Idi pomalo, pokusaj prije eliminirati softverski a onda eventualno promijenit napajanje.

silent_snake 05.01.2006. 13:59

Re: Re: Problem s napajanjem?

Citiraj:

Originally posted by nino5
Kako ti stoje naponi? Temperature? Probaj sa razlicitim verzijama drivera, za napajanje ti mogu rec da nije bajno ali vidio sam codegene koji su bez problema pogonili i jace kompove. Idi pomalo, pokusaj prije eliminirati softverski a onda eventualno promijenit napajanje.

Naponi:
CPU jezgra: 1.44V
+3.3V:3.26V
+5V: 5.00V
+12V: 11.78V

Temperature:
CPU: 34ºC (pod opterećenjem 41ºC)
Matična:34ºC (pod opterećenjem 40ºC)
GPU:39ºC (pod opterećenjem 61ºC)

Instaliran Win XP Home SP2,najnoviji driveri za matičnu i grafičku.
Reflashan BIOS grafičke na najnoviju verziju.
U BIOS postavkama matične ploče sam isključio opciju PEG Link mode te se dosad računalo nije restartalo ili zablokiralo,ali su u prvom postu opisani artefakti još uvijek prisutni.

BrunoZG 05.01.2006. 14:27

Nije bas karakteristicno za lose napajanje.
Mislim da je napajanje zadnje sto trebas gledat.

GoGzS 05.01.2006. 15:23

Da li je SP2 bio integriran u instalaciju, ili si ga naknadno instalirao, i kada...odmah poslje installa windowsa, ili on, prvo driveri za zvuk, pa za matičnu, pa za grafu, malo odigro NFS pa onda SP2 :D ?

silent_snake 05.01.2006. 15:31

Citiraj:

Originally posted by GoGzS
Da li je SP2 bio integriran u instalaciju, ili si ga naknadno instalirao, i kada...odmah poslje installa windowsa, ili on, prvo driveri za zvuk, pa za matičnu, pa za grafu, malo odigro NFS pa onda SP2 :D ?

Prvo sam instalirao sve drivere pa onda SP2,pa NFS.

nino 05.01.2006. 15:34

Re: Re: Re: Problem s napajanjem?

Citiraj:

Originally posted by silent_snake
....
Reflashan BIOS grafičke na najnoviju verziju....

Mozda je tu problem, zasto si "reflashao" i otkud si ga skinuo? Prosle godine radila mi je MSI 6800LE normalno i ja budala skinem novi bios origigi za nju sa Msi stranice i odonda su nastali problemi, koje sam rijesio brisanjem eeproma i slanjem na reklamaciju:D

silent_snake 05.01.2006. 15:42

Re: Re: Re: Re: Problem s napajanjem?

Citiraj:

Originally posted by nino5
Mozda je tu problem, zasto si "reflashao" i otkud si ga skinuo? Prosle godine radila mi je MSI 6800LE normalno i ja budala skinem novi bios origigi za nju sa Msi stranice i odonda su nastali problemi, koje sam rijesio brisanjem eeproma i slanjem na reklamaciju:D

Pa zato jer nisam znao što ću više napraviti pa sam skinuo BIOS sa Gigabytove stranice. Otad mi se računalo ne resetira u igrama.

nicko 05.01.2006. 16:04

probaj ako ti se da napravit slipstream sp2 na cd od wina, pa onda reinstalirat win...

napravi i mem test, za svaki slučaj

silent_snake 05.01.2006. 17:26

Testirao sam RAM memoriju u memtest86+ v1.65 i pokazao je da imam 9 grešaka na RAM memoriji. Da li to znači da je memorija tehnički neispravna i da zbog toga imam problema jer u BIOS-u nisam ništa dirao sve je po defaultu.

nicko 05.01.2006. 17:46

vrlo moguće...kingmax je lutrija (nekima radi odlično, nekima uopce ne radi)...ako imaš garanciju, odnesi ga na zamjenu...

jesi stavio najnoviji bios?

silent_snake 05.01.2006. 20:56

Citiraj:

Originally posted by nicko_029
vrlo moguće...kingmax je lutrija (nekima radi odlično, nekima uopce ne radi)...ako imaš garanciju, odnesi ga na zamjenu...

jesi stavio najnoviji bios?

Nisam,probat ću pa ću vidjeti što će biti.

silent_snake 06.01.2006. 10:49

Stavio sam novi BIOS i opet se događaju iste stvari. Ne preostaje mi ništa drugo nego da zamjenim RAM memoriju.

nicko 06.01.2006. 17:46

da...javi rezultat

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:53.