PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Krepao disk? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=306668)

Newmie 20.01.2021. 21:07

Krepao disk?

Imam problem s 320GB 2.5 HDD-om, Seagate.
Koristim već neko vrijeme navedeni disk kao externi, spajam ga povremeno kada trebam neke stare podatke. Danas sam ga spojio i računalo ga ne prepoznaje.
Lampica koja signalizira da se nešto s diskom događa počne titrati i nakon toga počne stalno konstantno svijetliti. Kada uzmem disk u ruku osjetim se da vrti, nije mehanički mrtav, no računalo ga ne može prepoznati.

Mogu li se nekako spasiti podaci s diska ili je to to?

tomov 20.01.2021. 21:10

Promijeni ladicu ili ga ubaci u računalo. Ovo što opisuješ upućuje na loš kabel, lošu ladicu. Teško da je se disk probudio odjednom mrtav...

Newmie 20.01.2021. 21:18

Probao sam još dva diska s istom ladicom i kabelom na svom i drugom računalu i sve radi kako treba.

Nick7 20.01.2021. 21:21

Spoji ga direkt sa SATA kabelom, i vidi da li komp kuzi tad disk.

tomov 20.01.2021. 21:26

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3484732)
Spoji ga direkt sa SATA kabelom, i vidi da li komp kuzi tad disk.

Ako tako ne radi predlažem još metodu frižider... Pothladi ga pa ga pokušaj zaspinat. Ako ga uspiješ inicijalizirati sve kopiraj i onda izbaci iz PC. Tada nastupa metoda macola :lol2:

Newmie 20.01.2021. 21:50

Trenutno nemam SATA na USB kabel, nemam ga kamo spojiti na taj način.
Probao sam ga spojiti na smart tv. Prepozna ga i kaže da ga treba formatirati da bi se mogao koristiti. S druge strane, kada na windows pokrenem disk management, uopće ga ne propoznaje da je spojen.

tomov 20.01.2021. 21:53

Citiraj:

Autor Newmie (Post 3484748)
Trenutno nemam SATA na USB kabel, nemam ga kamo spojiti na taj način.
Probao sam ga spojiti na smart tv. Prepozna ga i kaže da ga treba formatirati da bi se mogao koristiti. S druge strane, kada na windows pokrenem disk management, uopće ga ne propoznaje da je spojen.

Čovječe kakav USB na SATA. Ubaci ga u neku kištru s ATX napajanjem i spoji na ploču SATA kabelom...

Newmie 20.01.2021. 22:19

Ma razumijem što govoriš, ali nemam takvu opciju sada. Imam 3 lapotopa, niti jedan pošteni PC s napajanjem.
Morat ću pričekati vikend da bi došao do PC-a, prije nego poduzimam drastične mjere kao HDD u frižideru :)

tomov 21.01.2021. 07:14

Citiraj:

Autor Newmie (Post 3484757)
Ma razumijem što govoriš, ali nemam takvu opciju sada. Imam 3 lapotopa, niti jedan pošteni PC s napajanjem.
Morat ću pričekati vikend da bi došao do PC-a, prije nego poduzimam drastične mjere kao HDD u frižideru :)

Nemoj zaboraviti macolu na kraju postupka :lol2:

Nick7 21.01.2021. 12:25

Citiraj:

Autor Newmie (Post 3484757)

Raskopaj jedan laptop. Ugradi disk unutra. Vidi da li se vidi u BIOS-u.
Ako se vidi, uzmi Live CD neke Linux distre.
Instaliraj smartctl unutar live distre, pogledaj SMART postavke.
Nakon toga pogledaj da li se uopce vide particije, i pokusaj mountati (read-only).

Newmie 21.01.2021. 14:39

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3484955)
Raskopaj jedan laptop. Ugradi disk unutra. Vidi da li se vidi u BIOS-u.
Ako se vidi, uzmi Live CD neke Linux distre.
Instaliraj smartctl unutar live distre, pogledaj SMART postavke.
Nakon toga pogledaj da li se uopce vide particije, i pokusaj mountati (read-only).

Hvala, probam tako.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:18.