PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   instalacija drivera grafičkih kartica (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=29936)

shepard 18.12.2005. 22:44

instalacija drivera grafičkih kartica

pozdrav
ja sam novi ovdje. povremeno imam probleme sa kompom a nisam baš pametan ni školovan. moj prvi problem je sljedeći. jel ima gdje post ili napis na webu o detalnjoj instalaciji i problemima vezanim uz drivere za grafičke. pošto sam jučer instalirao nanovo windovse, u deafultu su bili microsoftovi driveri i sve je radilo solidno dok nisam instalirao catalyst novije ili starije. ni jedni nehtjedohe. jel sam de zgrešio? grafička je radeon 7000, windovsi xp sp1. prije je bilo ok ali sa drugim windovsima. koje ja nisam stavljao. procesor je amd 1700. matična pcchips motherboard. hvala

grga 19.12.2005. 17:13

novi catalyst driveri zahtjevaju net platforme i jos puno cuda.

Zar ne postoje driveri negdje na cd koja je dosla sa karticom ili kompom i koja je to firma vga kartice jer neke firme imaju samo svoje drivere koji rade bez problema i to vrijedi za dosta velik broj starijih kartica.

najbolje bi bilo da saznas koja je firma i sa stranice firme skines drivere
ako je bilo dobro sa windows generickim driverima onda je do novih drivera - iako poznavajuci probleme moze biti sve i nista.

pozdrav

grga 19.12.2005. 17:15

e da i stavi su sp2 za windowse, iako je sranje ipak stiti od gluposti sa neta

shepard 19.12.2005. 20:05

Citiraj:

Originally posted by grga
novi catalyst driveri zahtjevaju net platforme i jos puno cuda.

Zar ne postoje driveri negdje na cd koja je dosla sa karticom ili kompom i koja je to firma vga kartice jer neke firme imaju samo svoje drivere koji rade bez problema i to vrijedi za dosta velik broj starijih kartica.

najbolje bi bilo da saznas koja je firma i sa stranice firme skines drivere
ako je bilo dobro sa windows generickim driverima onda je do novih drivera - iako poznavajuci probleme moze biti sve i nista.

pozdrav

radeon 7000 je prastara kartica. kako god odabereš, cd ili net, nevalja. na cd stari driveri a na netu od te firme više ne podržavaju.
zar niko nezna objasniti osnovni postupak bez obzira na konfiguracije? ak je prije deinstalacije valjali novi ati driveri, koje nisam ja radio,a sad ne, očigledno da je negdje krivo urađeno.
ako pojedinci smatraju da je ovo pitanje besmisleno, onda ja nevidim razlog postojanja ovog foruma. mada sam vidio isto besmislene teme i pitanja. pr. koju grafulju kupiti.

buljo 19.12.2005. 20:20

Skini driver cleaner pa makni s njim ove drivere i onda stavi Catalyst 4.9.
oni su nekak najpouzdaniji.

Newbie Pro 19.12.2005. 20:24

I to obavezno drivere bez Catalyst control centera (CCC), dakle samo one skini sa control panelom (CP). 4.9 su super, ali ni ostali nisu loši. Svejedno ti je :)

buljo 19.12.2005. 20:42

Citiraj:

Originally posted by Newbie Pro
I to obavezno drivere bez Catalyst control centera (CCC), dakle samo one skini sa control panelom (CP). 4.9 su super, ali ni ostali nisu loši. Svejedno ti je :)
neki su morali zbog neki igri stavljat baš te jer su nekak najbolji.. jel tako domy?:)

domy_os 19.12.2005. 20:57

Citiraj:

Originally posted by buljo
neki su morali zbog neki igri stavljat baš te jer su nekak najbolji.. jel tako domy?:)
Istina, Far Cry i Battlefield 2 su bili u pitanju. ;) Još samo da s njima radi i Most Wanted... :fuming:

shepard 19.12.2005. 22:18

urađeno kak ste rekli. samo nisam mogao naći 4.9 nek sam stavio novije. i opet isto. kaj sad? i dodal sam .Net frameworke, ak to ne zeza. i neće mi kad otvorim pcchipov dvd u macromediji instalirati programi. al ja sam zbrisao inakon instalacije windovsa windovsove drivere.

buljo 19.12.2005. 22:31

aj pročitaj još jednom kaj sam napisao, sa Driver Cleanerom obriši ove drivere resetiraj komp i stavi onda drivere koje imaš. resetiraj komp i trebalo bi radit ak neće piši...

shepard 20.12.2005. 11:18

Citiraj:

Originally posted by buljo
aj pročitaj još jednom kaj sam napisao, sa Driver Cleanerom obriši ove drivere resetiraj komp i stavi onda drivere koje imaš. resetiraj komp i trebalo bi radit ak neće piši...
naveo sam gore da sam tako učinio. svejedno neće.

McG 20.12.2005. 11:44

@shepard
Ajde probaj s Catalyst 4.11.

shepard 20.12.2005. 15:35

nevalja ni sa 4.9. samo žmiga ekran i igre nerade dobro. nego, našao sam na ati com neke driver 5.12 za motherbord chipsete. jel bi to valjalo? sad nemam vremena za skidanje do sutra pa pitam vas.

nino 20.12.2005. 15:41

Citiraj:

Originally posted by shepard
nevalja ni sa 4.9. samo žmiga ekran i igre nerade dobro. nego, našao sam na ati com neke driver 5.12 za motherbord chipsete. jel bi to valjalo? sad nemam vremena za skidanje do sutra pa pitam vas.
To ti nece pomoc, nego vidim da nitko nije zapazio, ali dali si nakon instaliranja windoza stavio prvo chipset drajvere (Via 4in1, Nforce...) iliti koji vec imas na Chipi chipsu:D

shepard 21.12.2005. 16:49

Citiraj:

Originally posted by nino5
To ti nece pomoc, nego vidim da nitko nije zapazio, ali dali si nakon instaliranja windoza stavio prvo chipset drajvere (Via 4in1, Nforce...) iliti koji vec imas na Chipi chipsu:D
jesam neke od matične stoga što nakon instalacije nemam zvuka, pa si je on sam pronašao što mu treba. nekaj za zvuk, pa za ide i još neke via kak mi se čini. jel to to? jel matična i čipset povezano istim drajverima? dajte sudjeljujte malo više. nemojte me smatrat budalom i glupanom. ima i većih glupana od mene kaj se tiće kompjutora. plese help.

tor 21.12.2005. 17:04

Za ispravan rad potrebno je instalirati drivere za matičnu ploču (chipset na njoj). Nakon toga stavi novi direct X (ako nemaš XP SP2 instaliran), a nakon toga drivere za grafičku karticu. Jako je bitno da imaš instalirane drivere za matičnu i da u device menageru nemaš nikakvih žutih upitnika ili uskličnika. Ta kombinacija mora raditi, ako je sa hardverom sve OK.

shepard 21.12.2005. 21:57

izgleda da je problem riješen sa novima 5.13 driverima. i to sa verzijom motherboard with radeon.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:21.