![]() |
PC problemi sa latencijom!
Evo ukratko se matletiram sa kompom prek tjedan dana.Skidao sam sve najnovije drivere,instaliro svjeze tri put windows 10 pa isporedio tamo odma sa DPS latency checker i u startu je bilo sve u zutom!Kada bih instalirao sve najnovije drivere od grafe,zvuka,interneta,chipseta... pocelo bi divljat jos vise.Sad stalno cujem pucketanje u zvicnicima i kad pokrenem ige zna zastekat i trokirat.
Takodjer sam instalirao LatencyMon i pokazao bi mi da mi dxgkrnl.sys/ndis.sys rade najvise kaos u kompu.Kolko sam shvatio graficki driveri i network driver interface. Pocinjem sumnjati da je maticna uqurcu... p.s.ako ima tema sa slicnim problemom nisam stigao provjeriti,vec mi pun kompa i svega.... :hitthewal::hitthewal::hitthewal: |
Kaj se tiče nVidia drivera, instaliraj samo čistu verziju (detalji: 1 - 2) i pogasi sve telemetrijske pizdarije koje se vrte u pozadini.
Intel i Realtek drivere također skini sa službenih stranica, umjesto onih verzija na stranicama proizvođača matične ploče. |
Ok,budem sad.Inace skidam sve drivere sa Driver booster 6
btw:na koraku jedan pod br.4 pise obrisati sve ispod slike,ne vidim nikakvu sliku? |
Evo orginal slike iz tog posta:
Citiraj:
https://i.postimg.cc/tTfj5RMF/driver-booster.png |
Ok,hvala! :)
EDIT:Evo napravio sve kako pise i kaze ''The system cannot find the file specified'' promjenio setup ispod setup.cf u setup.exe i sad pise ''Unable to run nvidia installer because configuration file is missing'' |
Fora je u tome da ne trebaš ništ mijenjati, pogotovo ne imena izvršnih datoteka. Dosta je da raspakiraš orginal drivere i makneš višak/bloatware. Ne možeš pokrenuti setup.exe, jer nemaš setup.cfg.
Uglavnom, dosta je da skineš orginal drivere i da prilikom instalacije ne instaliraš ama baš sve (to je ono kaj Driver Booster radi), već samo display driver i po potrebi PhysX i HDMI audio driver. Telemetriju možeš naknadno isključiti, po uzoru na linkani ghacks vodič. I za svaki slučaj kod sebe provjeri da imaš uključene ekstenzije, da ne bi bilo da dodaješ .exe i .cfg na već postojeće. https://i.postimg.cc/PqptLFy6/hide-extensions.png |
Napravio deinstalaciju,pocistio sa DDU,instalirao kako si rekao,disable sam u device manager HPET,isto ocistio realtek audio drivere i instalirao najnovije i jos uvjek mi dxgkrnl.sys ode u crveno.
Nvidia je isla al ne tolko,sad poslje svega je manje.Inace sam rucno isto prije to sve napravio i isto tako bi doslo blizu crvenog al izgleda DX nesto hebe i to teze... https://i.postimg.cc/g2w2QBVd/dxgkrnl-latency.jpg |
Daj molim te napiši koja je točno konfiguracija u pitanju i koje sve aplikacije i igre imaš trenutno instalirane. Sudeći po screenshotu, moglo bi biti veselo.
Citiraj:
|
Upisao sam pod moj komp i evo tu:
CPU:i7 8700K MBO:Aorus z370 G7 RAM:Vegenance 16gb DDR4 3200mhz SSD:M2 Samsung 970 evo 500gb HDD:Seagate Baracuda 3TB GPU:Aorus 1080ti EE PSU:Corsair TX850M Win 10x64 1803 verzija |
OK, sad još reci kaj sve imaš instalirano, tj. kaj sve se vrti u pozadini, jer to ima itekakav utjecaj na ovo kaj te muči. Nisu samo GPU driveri krivi za sve.
Evo ti usput i par korisnih članaka vezanih uz HPET (1 - 2). Primjera radi, Rivet Networks Killer E2500 LAN chip možeš privremeno isključiti u BIOS/UEFI-u. |
U pozadini vrti:
Avast Ccleaner Razer synapse RGB fusion vrti tocno 50 procesa, windows 78 Instalirano imam GOM player,Winamp,MSI afterburner,utorrent,HW monitor,gpuz,FF, od igara F1 2018 i Far cry 5. Radio sam svjezi reinstall i to je to sto inace sam i imao instalirano |
Makni ccleaner i avast pa vidi onda, bilo je pisanja da oni zayebavaju zbog raznih smetja koja donesu sa sobom.
|
Probao sad i opet nesto ode debelo u crveno,vec sam micao i Razerove,RBG fusion isto pa oprobavao i nesto bi opet smetalo....
|
Prvom prilikom lijepo instaliraj friške Windows 10, pa onda samo najosnovnije drivere (Intel chipset, Intel LAN, nVidia GPU, Realtek HD Audio).
Nemoj odmah krenuti s instalacijom i(li) optimizacijom svega i svačega. Ono kaj ti sigurno ne treba je:
|
To sam radio jucer,jedino sto sam stavio su graficki kao sto si mi rekao kasnije,iskljucio win update i internet prije instalacije.I cim bih upalio F1 2018 da probam nesto mi islo u crveno.Graficki driveri i dxgkrnl.sys su sad u zelenom al ko sto rekoh nesto hebe pravo lipo kad pokrenem bilo koju igru...
|
Daj molim te kopiraj kompletan LatencyMon izvještaj (po uzoru na moj u nastavku) da se točno vidi kaj sve se vrti u pozadini.
https://i.postimg.cc/dLNwxHdx/Latency-Mon.png Code:
_________________________________________________________________________________________________________ Code:
Driver file Description ISR count DPC count Highest execution (ms) Total execution (ms) Image base Image size Company Product Version Path |
https://i.postimg.cc/TwDTM3Q9/Latency-report-2.jpg
https://i.postimg.cc/L6B68hSQ/Latency-report-1.jpg https://i.postimg.cc/Z5H8pT8V/Latencija-driveri.jpg Evo reinstal napravio bez update ikakvog samo instalirao kao sto si rekao i instaliro F1 2018 da probam |
Ne znam više, nisam pametan. Jesi probal nadograditi zadnji BIOS/UEFI, pa usput isključiti sve kaj ti ne treba, prebaciti GPU u neki drugi PCI-E slot? Eventualno probati samo sa Intelovim iGPU rješenjem.
|
Toj drugo sto sam napravio,zadnji bios f11 je na njem,men se cini da je do maticne,nis mi drugo vise nema smisla.Zalosno je to da je komp novi,koristim ga 4mj.komplet novu pilu sastavio i mauna.Imao sam MSI gaming G45,i7 3770K,16GB rama,256GB OCZ ssd pet godina i nikad nikakvo glupiranje s njim.Kako sam kloko proc ostavio skroz u tih pet godina tak i promjenio tri grafe i toj to.
Et hvala na trudu,ako pocne hebljavat jos vise saljem maticnu na reklamaciju pa nek tam sve ispipaju,ovako mi zivot nema smisla :nono::nono::nono: |
Prije nego otpišeš ploču, probaj još i bez nVidia grafičke. U BIOS/UEFI-u uključi Intel iGPU, izvadi GTX 1080 Ti (deinstaliraj drivere). Možeš čak i integriranu zvučnu i mrežnu isključiti, pa onda lako jedno po jedno ponovno puštaš u pogon.
|
Obriso drivere,iscupo grafu,u BIOSu enable integriranu i upalim DPC checker i prvo odma dve crte do neba crvene,haha,ovo nisu istine.....
storport.sys u crveno :hitthewal::hitthewal: |
To je sa ili bez Intel RST/Storage drivera? Kak god bilo, iskoristi Intel Driver & Support Assistant da prepozna i instalira sve potebno. Za svaki slučaj provjeri u BIOS-u da li je uključen AHCI mode.
Naposljetku možeš čak i Clear CMOS napraviti, tj. resetirati BIOS/UEFI na čisti default da ne bi bilo da te zapravo muči nekakva OC/XMP postavka. U BIOS/UEFI-u isključi:
|
Ukljucen AHCI odavno,fast boot nikad koristio,ovo ostalo provjerim,ali nisam ni to nikad dirao.
Btw:sve naj u novoj! |
Overclockao si što na računalu? Resetiraj BIOS, makni sve dodatne aplikacije (ccleaner, avast, msi afterburner, u biti sve što nije došlo s windowsima) i pokreni samo latency checker. Uvjeren sam da je neka software-ska zezanicja. Ili eventualno promjeni slotove memorije u druge, čisto da eliminiraš i to. Ako si stavio čiste windowse i radi sranje kao i prije, onda reklamiraj mbo.
EDIT: Te probleme dobivaš dok igraš igre? Jer meni je u IDLE-u sve u zelenom, sve je super no dok počenem igrati igru (npr Overwatch) onda mi se kao i tebi javlja crveno odnosno problemi. Te "probleme" u igri ne primjećujem. Evo moj rezultat dok sam igrao igru: https://i.postimg.cc/XZ8qcSfC/latency.png IDLE: https://i.postimg.cc/H8bfXH5G/idle.png Možda je i moj komp banana... :stoopid: |
Sve sam oprobao,clean install winsa bez update,samo display drivere najnovije i pokrenuo igre.U F1 2018 cak zasteka i prducne zvuk i onda nastavi(sad zamisli kak je igrat a uletis u zavoj sa 200kmh)dok u FC 5 sve kao ono ful normalno i nakon 10min recimo ode zvuk u pm,bas pocne ko ploca gramofonska da prducka i susti.Sad zadnje sto sam poiskljucivo sve sa C state,integriranu,hyperthread i jos ne znam sta sve ne i zeleno je dok ne pokrenes neki software pa skoci mal al nis strasno,dok u igrama hebe.Problemi su takvi da granici sa igrivoscu....
Sutra zadnji test ukljucim samo zvuk prek monitora,realtek disable i ako onda pocne da prducka i steka,saljem mbo i proc,dosta mi je vise... |
Probaj staviti windowse na obican hard da eliminiras ssd kao problem, ako je ok, onda ssd steka, ako nije ok onda maticna
|
Provjeravao sam ga sa Crystaldisk i sve ok,al idem nabacit jedan win 10 instal posto imam dva ispravna harda a ne koristim ih :)
|
Možeš komotno još i Ubuntu probati (čista instalacija, ne live verzija), pa da i na taj način eliminiraš hardver i Windows OS. Tvoj hardver je i više nego dobro podržan, tak po tom pitanju nemaš brige.
Naredba za automatsko instaliranje nVidia drivera: Code:
sudo ubuntu-drivers autoinstall Svejedno koju igru probaš, glavno da provjeriš da li i u ovom slučaju imaš iste probleme ko i na Windows OS-u. |
Nakon testiranja na hardu cini mi se da nema audio problema!Instalirao sve preko driver boosta na najnovije,nista mi nije disabled u biosu osim integrirane koja je od pocetka.Sad skinuo drivere direktno od samsunga za ssd pa probam malo igrat pa ako pocne obet zahebavat unutar nekoliko minuta onda je ssd.Sto se tice latencije sve je u zelenom na Latencymon,jedino kad pokrenem igru dodje koja kockica na crveno.U DPC ode na 4000us samo kad aktiviram F1 2018 fitgirl repack,ali daleko manje steka,mozda jedanput dvaput tokom full practice vikenda ali zvuk ne susti.
|
Imaš još dva M.2 slota na ploči, pa probaj SSD u nekom od tih. Možda si baš potrefil kombinaciju M.2 slot + SATA + PCI-E.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:00. |