![]() |
(riješeno) Odjednom brutalno spor SSD Samsung 840 Evo
Problem je da se Windowsi dižu minimalno 10-15min, nakon toga je i dalje rad nemoguć, gore je od slideshow-a.
Radi se o SSD-u na kojem je Windows 7 (nisu update-ani kasnije) i taj disk prema potrebi ubacim u komp te je onda to jedini disk. Nikakve promjene nisu rađene po pitanju konfiguracije, sve je isto i disk nije nikad pao niti je oštećen. Do prije mjesec dana kada je zadnju put korišten radio je sasvim normalno. Disk je Samsung 120gb 840 Evo. Imam i Samsung 250gb 860 Evo s Windows 10 koji radi sasvim normalno. CrystalDiskInfo javlja da je Health status 100%, temp je 36C. Samsung Magician također javlja da je disk u dobrom stanju. Kad sam već napisao litanije, možda kome zatreba: Izgleda da je firmware update preko Samsung Magician-a sredio problem. Jedino što i dalje prilikom svakog bootanja starta CHKDISK. Zna li itko zašto bi disk sam od sebe postao tako spor? |
Jesi probal možda otvoriti kućište i probati kablove malo stisnuti bolje?
Long shoot, ali jebiga, probaj :) |
Sad radi normalno. Teško da je do kontakta, jer je preštekavan maksimalno 10 puta, ko nov je :D
|
Ta 840 Evo serija je imala baš taj problem koji te zadesio - brutalno se uspori čitanje podataka koji su stari.
Samsung je izdao neke fixeve (to si valjda aplicirao preko Magiciana), ali... link |
Firmware koji u sebi sadrži performance fix se nažalost ne može updateat preko Magiciana. Potrebno ga je staviti na usb bootabilni stick i napravit backup podataka. Imam isti ssd i nije mi ga se dalo updateat jer iako usporen, i dalje je brz u svakodnevnim radnjama na kompu (makar su brzine čitanja katastrofalne u hdtune). Čitanje svih podataka starijih od mjesec dana je podložno usporavanju, tako da se nemoj iznenaditi ako ti se ssd učini sporim nakon nekog vremena.
|
Da, problem je u tome jer taj disk stoji i po više mjeseci a da nije korišten.
Sad nakon update-a radi normalno, tj. brzine su čak i bolje od novog 250gb 860 Evo. |
Kako također imam 840 Evo, kako da testiram imam li i ja ovaj problem?
|
Citiraj:
Koristi i ćuti, ako se pojavi znat ces :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:40. |