![]() |
Optika preko Wifi linka
Moze netko rec ako je radio wifilink na oko 10km udaljenosti dal mora biti potpuno opticka vidljivost izmedu 2 antene?
Uzeo bi dvije Ubiquiti antene https://www.ubnt.com/airmax/litebeam-ac/ i probao to upogoniti. Ima netko iskustva osim jednog clana ovdje koji je uspio na 3 km udaljenosti sa optickom vidljivoscu |
Ja ti imam dosta iskustva s tim, kolege s posla radile u telekomu koji je bazirao uslugu na wifi-u.
Ali da, konkretno ubiquiti, optička vidljivost mora biti da dobiješ nekakav dobar signal. Nedugo sam spajao arenu Varaždin s jednim brdom u međimurju, smetalo mi par krošnji drveća, signal nikakav. Na 10km, ako ti nešto smeta, teško da ćeš izvući nešto bolje od -80. |
Moj link na 4.5km radi sasvim uredno preko mikrotik mANT30+netmetal 5 - 2 godine bez jednog jedinog prekida ili oscilacije brzine (net mi je 200/100).
Za AC link opticka vidljivost mora bit savršena te također fresnelova zona(google.com ako nisi siguran) |
Koristim Mikrotik na 25km preko mora.
Bez problema dobijem -69 do -72 2x LHG5 |
Citiraj:
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk |
igra ti tu više stvari od samog signala. na -80 i ccq 100%, nekakvih 20tak mbita možeš očekivati. sa -80 i ccq ispod 50%, pa, bilo šta između ništa i 10mbita.
uzmi u obzir da AC link može imati 80 ili 160mhz širok kanal, ako ti se još neka druga mreža nalazi u tvom bandu, negativno će utjecati na brzinu. s time da ubiquiti ima nekakav channel separation ili takonešto, pa može jedan kanal od npr 80mhz razdvojiti na 2 kanala od 40mhz kako biš zaobišao drugu mrežu koja ti je usred tvog kanala, ali neznam koji uređaji to podržavaju. pravilo wisp-ova je da se korisnici ne spajaju na manje od -80. na 10km, moraš imati apsolutni LOS, a svako ometanje fresnelove zone će ti utjecati na signal. PS, 500mbita nećeš izvući nikad. |
Ma to sam i pretpostavljao.
Hvala na pojasnjenju. Jako loš los imam, od kuće do kuće 10 km i između kuće, zgrade, svakakva čudesa. Sent from my EVA-L09 using Tapatalk |
zaboravi. da je 1km, bio biš u istom gofnetu ko ja sad. na 10km, nećeš ni uspostavit link.
ako ti je do brzine, tele2 pokućni i nadaj se da ti bazna stanica nije preopterećena. |
Hehe imam pokucno govno i 12 mbit.
Stavili fttc ormaric 200m od moje kuce pa cu to cekat. Tu bi trebo imat max speed 50 ili 100 kad uvedu vectoring. Citiraj:
Koji ti je speed? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:52. |