![]() |
pucanje wifi veze
Molim ideju što bi moglo biti.
Dođe mi jedan dan ravnateljica i kaže. Meni se svako malo računalo otpaja i nemam internet. Čim pomaknem laptop odmah se gubi veza. (na laptopu je vidljivo 5 AP-ova s raznim jačinama signal). Ja velim pa imamo puno AP-ova na malom mjestu i valjda laptop traži jači signal, pa pošto su AP-ovi blizu stalno se "seli" veza. Kaže ona: al godinu dana je bilo ok. Ja velim ne znam dal Ap-ovi imaju logove, pa da vidimo koliko se uređaja spaja i u koje vrijeme. Kažem ak je više od 20 uređaja moguće da onda zadnje uređaje baca ili čak i sve. Al kaže ona to se uvijek dogodi u petak kad djeca odu iz škole! I valjda općenito kad odlaze iz škole. E sad nema logike da kad je škola prazna da se njoj gubi veza. I onda i druge kolegice kažu da im u zadnje vrijeme stalno baca. Naravno kad sam rekao žica je žica nisu slušali. Dakle imamo 6 učionica, u svakoj jedan AP i oni svi su prikačeni fizički na router. Još imamo 2 AP-ova u hodniku. |
Dovedi nekog lokalnog tko je to slagao ili zna situaciju, postavke, šifre i slično.
Prva ideja je default predug lease time na DHCP Serveru > treba ga skratiti na cca 30 min. Nadaj se (pretpostavka) da je na routeru i AP - ovima promijenjen default user / pass za pristup konfigu (zato sam naveo da trebaš šifre), ako nije "djeca" su mogla raditi veselje ... |
......i normalno si tim AP uređajima fiksno postavio različite kanale..tako da oni koji su blizu imaju najveći razmak kanala. ?
|
Jednostavno - skeniraj na kojem kanalu rade okolni ruteri i stavi svoj na neki koji je slobodan. Po defaultu svi rade na istom kanalu tako da moraš izabrati ručno neki na kojem nema puno okolnih rutera. Obično u firmwareu od rutera imaš opciju za skeniranje samo treba imati admin pristup
|
Citiraj:
Nije problem ni meni se prikačit gore i uć u postavke. Djeca sigurno nisu prčkala. Hvala na savjetu. Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
prvo, kakve veze ima elektricar s mrezom?
idi sustavski i u trokut, kanali 1, 6, 11, sto je moguce fizicki razmaknuti jedan od drugog i vodi racuna ako ima vise katova da pazis i na to. svi AP-ovi s istim SSID-om. svi moraju bit s lozinkom za pristup AP-u, a sama sifra za WPA je svima ista. Ukoliko ucenici smiju pristupat AP-u, onda kreiraj posebni Guest zone (pod uvjetom da AP-ovi to podrzavaju) i limitiraj brzinu na njemu. DHCP lease time centraliziraj na jedinstvenom routeru od kojeg ce se svi ostali spajat iskljucivo kao AP (ne router) i smanji s defaultnih 24 sata na 1 sat. Napravi rezervacije IP adresa prema MAC adresi racunala ravnateljice i svih bitnih racunala u skoli. Tako ces uvijek za njih dobivat istu adresu. Uzmi laptop i prosetaj skolom, testiraj kako se mreza ponasa kad je skola prazna i kad je u njoj hrpa dice. |
Citiraj:
https://play.google.com/store/apps/d....wifi.analyzer ili https://play.google.com/store/apps/d...zolee.wifiinfo |
To sto je do jucer radilo ok nemora znaciti nuzno da je danas ista situacija. Mogao je netko treci nakeljiti na istom kanalu novi AP i eto veselja. Mogao je netko izmedju nje i ap-a nakeljiti neki ormar, sta ja znam puno je tu mogucnosti.
Bitno je da su razmaknuti za 5 kanala Ap-ovi. Ako je prvi na 1. kanalu drugi na +5, pa treci na +5 od njega i tako dalje. Moze naravno biti i 2 - 7 - 12(ili 13) uglavnom da se pomicu susjedni za 5. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:07. |