PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Problem sa HDD (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=28921)

Swarm dude 28.11.2005. 21:15

Problem sa HDD

Imam problem sa IBM hard diskom....
Umetnem ga u komp i pokrenem ga...Izbaci poruku "Boot from CD, OS not found". Mislim si O.K., promijenim jumpere i onda izbaci poruku "Disc read error". Nekako mi sve upućuje da hard ne radi,a kad ga uključim u novi komp i kaže za IBM hard: S.M.A.R.T. status-O.K.
Tko me tu zeza???

mirkoB 28.11.2005. 21:52

Pogledaj BIOS starog računala, kako je podešen redosljed bootanja.
Koliko je velik taj IBM, ima li više od jedne particije?
Provjeri ispravnost IDE kabela na starom računalu.
Skini s IBM-ovog site-a raspored jumpera za taj disk, možda postoji neka kombinacija koja nije dokumentirana na disku - tipa "size crop" koja mu omogućava da se predstavi kao manji disk i radi na starijim računalima.

mc_fish 28.11.2005. 22:19

ili je jednostavno to dedstar seriaj i krepo je:)

domy_os 28.11.2005. 22:37

Jel imaš koji SATA disk na kompu gdje ne radi taj IBM?

Swarm dude 29.11.2005. 13:49

Nema SATA diska na kompu gdje ne radi.Osim toga nema SATA diska ni na novom kompu i ne želi bootati Win XP...
Probao sam sa slave jumper settingsima i uključio ga u isti kabel WD (tj. harda koji mi je u sigu), ali od bootanja ništa... BIOS je rekao status O.K. za WD i IBM hard. Zatim sam IBM hard uključio na PATA kablove od pržilica i opet se nije htio bootati. Komp ne izbaci poruku "no OS found" nego dođe do onog BIOS screena i ne ide dalje. Na sreću u BIOS mogu ući, gdje sam stavio boot priority ovako:C,A,D i opet neće... :grrr: :gringo:
Na starom se pokrene i kaže "no OS found" + "Warning:no SPD found at DIMM(s) 3"
Eto to su moje muke....

BTW IBM hard je DTTA-351010, ako to išta pomaže.

NNJ 29.11.2005. 17:35

Samo malo.Instaliro si Win na jednom kompu pa sa njega uzeo disk i pokušavaš te Win podič na drugom kompu.
Ne znam jesam li razumio ali ako je ovako onda nije problem ni u disku ni u jumperima več Win ne prepoznaje konfiguraciju.Čudan neki OS.:confused:

Swarm dude 29.11.2005. 17:46

Komp1 (iz njega je uzet hdd sa Win 98) i stavljen je u Komp2 sa XP= neće bootati, a trebao bi barem reći "For security reasons windows will not boot" ili tako nešto slično, a BIOS screen tamo stoji cijelu vječnost.

Komp1 hdd (slave mode) sa XP hardom=Ništa se ne događa, opet BIOS screen stoji i muku muči sa prepoznavanjem IBM-a

Komp3 hdd (slave mode) Win 95 stavljen u Komp2 sa XP=boota se Win XP i mogu ući u hard sa 95

Komp3 hdd stavljen u Komp2 bez Win XP harda=Win 95 se boota

Posuđeni hard iz Kompa4 sa Win 98 u Komp2 bez XP harda=boota se, izbacuje poruku "For security reasons,bla,bla"

Komp1 (originalna konfa hdda sa Win 98)= "No OS found, please insert and boot from CD"

Swarm dude 29.11.2005. 19:59

R.I.P.

**bemu, druga komponenta koja je crkla u mjesec dana :fuming: :gringo: .
Kad upalim komp IBM hard se oglasi "klikovima smrti" :(....Šmrc.....Nemam sreće :mad: :grrr:

atha 29.11.2005. 21:25

klikovi smrti? malo ti je "zagrebao". si ga tukao, a?

btw, full inbox.

Swarm dude 29.11.2005. 21:28

Nisam ga tukao, toliko zločest nisam....premda sam ga htio malo tukiti ;) .
BIOS ga više ne prepoznaje, nema ništa prikopčanog na IDE, kaže on, dok hdd ispušta čudne zvukove.

atha 29.11.2005. 21:32

well...that's all folks i can say.
disk je dao svoje, klik-klak znaci i by bye.
srecom da nisi imao podataka na njemu.
zapali svijecu, stavi ga u vodokotlic, i odaj mu posljednje pocasti.

Swarm dude 29.11.2005. 21:45

Još ću mu dati jedno umjetno disanje, možda oživi :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:17.