![]() |
[OpenVPN] Server vs Mikrotik
Pozdrav ljudovi,
Imam jednu dilemu pa mi trea savjet iskusnijih od mene - trenutačno koristim Samba server iza Mikrotik routera na kojem je složen VPN pristup. Dali ima kakvih benefita ako bi se VPN slagao na samom serveru a ne na routeru? |
Ak imaš VPN na ruteru, možeš recimo pristupit ILO(il koju već server koristi) konzoli ako ti zvekne server. Ako je složeno na serveru, nemožeš. To je najveći benefit slaganja na ruteru.
|
Cewl, thanks :)
|
Također, +1 za VPN na routeru (konkretno kod tebe MTik), a ne na serveru iza routera.
Naime, router je u pravilu najčešće početak mreže (ako izuzmemo switcheve, GPON-e, ONT-ove i sl. Layer2 opremu) i on je Layer3 te najčešće router ima javnu ip adresu, a što sve znači da je na njemu najlakše i često optimalno podesiti VPN server jer (pod pretpostavkom naravno da je router ozbiljan a ne neki šrotenzi jeftinjak od naših ISP-ova, a MTik naravno JE ozbiljan router u kojeg možeš imati povjerenja) nemaš problema s forwardiranjem ni portova ni protokola, firewall filter mangle... možeš podesiti do najfinijih detalja, log je na routeru... Također ako nešto ne valja a znaš da si dobro podesio na routeru možeš sa 100% sigurnošću tražiti od ISP-a da ti to nešto omogući/odblokira (ovo pričam iz prve ruke) jer ti treba za VPN i slično. Naravno router mora imati i relativno sposoban CPU jer vpn ipak konzumira cpu snagu, ali ako se radi o jednoj/dvije simultaneous konekcije i brzinama do 20ak Mbps ne bi trebalo biti frke. Evo, malo sam produžio, al ima i još, naravno.. :-). Možda pomogne |
Citiraj:
|
Šta će ti VPN na serveru ako ti router vrisne, ili se izblesira, Mikrotik to voli raditi.
VPN na routeru. |
Citiraj:
|
Da se razumijemo, ima i VPN na serveru svojih prednosti, pogotovo ako se radi o nekom domenskom okruženju, puno korisnika i sl. Al onda je to neka druga priča.
|
Citiraj:
|
open vpn sam koristio dugo i radio je na serveru koji jest malo stariji ali vrtio je samo to. Malo više opcija definitivno tako dobiješ. Ovisi kako i zašto ti treba vpn. Meni je trebao site to site vpn
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:57. |