PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hlađenje (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=63)
-   -   Postavljanje ventilatora... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=28414)

Chome 18.11.2005. 16:03

Postavljanje ventilatora...

Imam 2 venta u kučištu jedan napred i jedan iza koji su nečujni jer se ne vrte brzo ni na full okretajima ali zato i manje hlade.. SAd bi još dodao jedan 120mm pa me zanima jel bolje da ga stavi na bočnu stranicu da puše unutra prema chipsetu i procu i grafičkoj ili na gornju stranicu da izvlači zrak???

stuc 18.11.2005. 17:16

Ako ti je od napajanja 12-tica nema potrebe za još jednim gore. Na bok s njim:D

Chome 18.11.2005. 17:45

tako sam i htio ali sam htio čuti mišljenja. Samo moram nešto smislit kako ga jednostavno isštekati kad skidam stranicu...

Chome 18.11.2005. 17:47

jel ima netko kakav link gdje je malo opisano kako bočnu stranicu izbušiti i kako postaviti vent

McG 18.11.2005. 17:52

Z bušilicom najprije izbušiš 4 rupe za šrafe koji ga budu držali. Onda si moreš skicirati (nacrtati, šablona) kružnicu promjera 12 cm i onda još unutar nje bušilicom izbušiš kolko god rupa hoćeš, tj. kolko misliš da ti je dosta.

Bubi2405 18.11.2005. 18:23

druga opcije ti je da uzmes "krunu" za busilicu i izreses krug koliki ti treba za ventilator... ili ako imas ubodnu pilu s njom mozes izrezati...
ti si odaberi sto ri je najlakse... :)

Chome 18.11.2005. 20:25

dali uzeti ovaj: CoolerMaster Ultra Silent
buka <13db vrti se na 720 rpm

ili ovaj: Glacialtech Silent Blade BLACK, 120x120x25mm, 19dBA

prvi je duplo skuplji al podaci za airflow su u ratličitim jedinicama pa neznam po tome usporedit. za prvi je airflow:11.27 CFM
a za drugi 1.02 m3min

MRKONJA 18.11.2005. 22:08

Uzmi glacial tech

domy_os 18.11.2005. 22:27

Ak budeš htio rezat stranicu, cijelu obljepi onom papirnatom žutom samoljepljivom trakom (ne znam točno kak se zove). Na njoj nacrtaj šta ćeš rezat i gdje ćeš bušit rupe. Kad si siguran da je sve dobro nacrtano, možeš krenut na posao. Unutar kruga koji si nacrtao, bušilicom napravi rupu i malo isprobaj da vidiš kak ide. Kad se uhodaš, možeš krenut rezat. Mislim da je najlakše pomoću ubodne pile, tako sam ja. Kad napraviš rupu, malo isturpijaj srhove da se ne bi porezao. Na kraju napravi još četiri rupe za šarafe i to je to. Sa ti preostaje skidanje samoljepljive trake. Ona je tu kako ne bi pilom ili nečim drugim oštetio boju sa stranice.

Chome 18.11.2005. 23:08

a mislio sam da bi možda radije rupe radio sa bušilicom jer mi pila baš i nije u najboljem stanju a i ako bu baš rupu sa pilom napravio zar nebi trebala kakva tanka tkanina ili mrežica da bar malo sprečava prašini da nejde previše unutra

domy_os 18.11.2005. 23:44

Ružno će ti to tak ispast, ak budeš radio rupe. Ja sebi izrezo ubodnom i stavio onu mrežicu za komarce. :D

Dudek 19.11.2005. 00:08

Citiraj:

Originally posted by domy_os
Ak budeš htio rezat stranicu, cijelu obljepi onom papirnatom žutom samoljepljivom trakom (ne znam točno kak se zove)...
Ak se ne varam to se zova pik traka za farbanje. Zapravo nisam siguran dal se tak zove, al kada to trezis u ducano sigurno ce ti dati dobru stvar

Roller 19.11.2005. 00:11

Citiraj:

Ružno će ti to tak ispast, ak budeš radio rupe. Ja sebi izrezo ubodnom i stavio onu mrežicu za komarce. :D

Nacrtaš šestarom kružnicu željene dimenzije, uzmeš malu bušilicu na baterije i svrdlo od 2mm i bušiš rupicu do rupice, nakon što si točkalom obilježio 1,5-2mm od ruba točkice, i samo deri brajko, rupicu do rupice.
Kasnije samo okruglom turpijom malo obradiš;)

domy_os 19.11.2005. 00:18

Citiraj:

Originally posted by Roller
Nacrtaš šestarom kružnicu željene dimenzije, uzmeš malu bušilicu na baterije i svrdlo od 2mm i bušiš rupicu do rupice, nakon što si točkalom obilježio 1,5-2mm od ruba točkice, i samo deri brajko, rupicu do rupice.
Kasnije samo okruglom turpijom malo obradiš;)

Mislim da to dugo traje. Ovako uzmeš ubodnu, ispod staviš dva klipa drveta, na njih stranicu i deri. :D

Tooma 19.11.2005. 01:00

1 privitaka
raspitaj se imas li negdi u svom gradu ili u blizini nekog majstora koji sam stanca auspuhe za aute

oni imaju neki stroj koji za sekund izbije rupu

ako se odlucis na tu opciju pazi da mestar bude pazljiv da ti ne iskrivi i zagrebe stranicu

stroj izgleda ovako

Chome 19.11.2005. 10:42

budem onda pilom vjerojatno jer i ja mislim da bi bilo puno posla sa bušilicom samo neznam di mrežicu nać... pa čak i tu za komarce kad sad nije baš sezona komaraca...

Bubi2405 19.11.2005. 17:35

umjesto mrezice imas jos dvije opcije...
ima za kupiti metalne "mrezice" bas za zastitu ventilatora...
ili kupis metalnu okruglu mrezicu (presvucena crnom plastikom) koja se koristi za zastitu zvucnika... :)
nesto od toga ucvrstis i to je to.
jer koliko sam shvatio, trebas samo malu zastitu, ne trebas nekakav filter za zrak.
ako trebas filter, onda ti niti mrezica za komarce ne pomaze... :D

Billy007 20.11.2005. 01:48

CFM je cubic feet per minute.

Denzil 20.11.2005. 13:22

Mrezica za komarce DEFINITIVNO ne pomaze (been there done that :) ).. ali pricao sam sa "Domy_os"-om o filteru za prasinu, i kako bi mogli probat one filtere koji se stavljaju u klime.. jer to je ista stvar kao i filter za zrak koji sam ja dobio sa kucistem za prednji usisni vent.. ne znam dal je na kraju kupio to ili nije, pa ako citas ovaj thread, Domy, reci kako je proslo.. :beer:

domy_os 20.11.2005. 14:43

Uzeo sam onaj filter za usisivač, al nema nikaki protok zraka pa sam ga izvadio i ostavio ovo za komarce. Trenutno mi je komp raskopan jer moram reklamirat disk i DVD-ROM.

Denzil 20.11.2005. 14:48

Citiraj:

Uzeo sam onaj filter za usisivač, al nema nikaki protok zraka pa sam ga izvadio i ostavio ovo za komarce. Trenutno mi je komp raskopan jer moram reklamirat disk i DVD-ROM.
Onda ak se ja docepam tog filtera od klime budem javio kak je proslo..

Bubi2405 20.11.2005. 15:31

a da probas onaj filter koji se stavlja u napu iznad štednjaka? on bi trebao imati dobar protok... :)

domy_os 20.11.2005. 15:44

Citiraj:

Originally posted by Bubi2405
a da probas onaj filter koji se stavlja u napu iznad štednjaka? on bi trebao imati dobar protok... :)
Vidiš, ni to nije loša ideja. :beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:34.