PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   (riješeno) Problem s novim kompjuterom (čudno spor) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=282248)

Remixer 19.11.2016. 16:08

(riješeno) Problem s novim kompjuterom (čudno spor)

Imam čudan problem sa novim kompjuterom (ovo pišem sa starog koji radi besprijekorno).

Komp je došao sa W10 i sve je bilo OK cca pola mjeseca, zatim se počeo usporavati... taman sam tad instalirao W7 da mogu igrati stare igre (Crysis i slično) i 1 dan sve bilo OK da bi na kraju se komp toliko usporio da nisam ništa mogao, instalirao sam drugačiju verziju W7 i bilo sve dobro nekih 2 tjedna, sad je opet sve usporeno, windows explorer se otvara po 2-3 min, kad spojim prijenosni HDD / USB stick, skuži ga tek nakon nekoliko minuta, bilo koji web browser ne može na net dok torrenti idu normalno brzinom te Crysis 2 u ovom primjeru radi bez muke. Totalno čudno.
Ovo sam stavio u softwerske probleme, ali možda je problem u hardweru?

-koristim free BitDefender i trial Malwarebytes tako da sumnjam da je neki virus/malware pravi problem.

Konfiguracija je:
Matična: ASRock E3V5 WS
Procesor: Intel i5 6400
Memorija: Kingston HyperX Predator DDR4 2x4GB @ 3000 MHz (matična podržava do 2133 MHz)
Grafička: XFX R9 fury
SSD: Kingston UV400 240GB
Napajanje: Gigabyte B700H 700W

Stari PC je:
Matična: Gigabyte EP45DS4
Procesor: Intel Core2Duo E8500
Memorija: Kingston HyperX DDR2 2x2GB @ 800 MHz
Grafička: Sapphire HD6850 toxic
HDD: WD black, 640GB (SATA2)
Napajanje: OCZ gameXstream 600W

-otkad sam kupio novi PC vidio sam da nije ni malo brži od starog u normalnom radu (surfanje, pregled datoteka u windows exploreru i slično) osim naravno igre, a sad je postalno nemoguće koristit ga. Postoji li neki dobar program za scan kompletnog hardwera? -ovakav problem nisam nikada imao ni na jednom stolnom kompjuteru ni na laptopu, wtf?! :fuming:

-rezime: znači mogu normalno igrati, igre lete, ali ne mogu surfati i koristit windows explorer (ni Cubic explorer ili TotalCommander) sve se zablokira i bude bijelo/prozirni prozor, takođe miš trza tj. kao da sekundu radi, sekundu ne radi, one ikone kod sata također ne reagiraju ni malo, kad spojim prijenosni HDD ne mogu ga odjavit prije odspajanja, itd itd. :fuming:

Ako netko ima ideju što bi to moglo biti, jer već gubim živce... Hvala!

demetrius 19.11.2016. 16:24

samo mi pada napamet ali to nije razlog sporog rada u windowsima da spušta i diže takt procesora po potrebi tj u win je takt spušten u igri puna brzina,serverska ploča ide i xeon gore hmhhm možda neki drugi bios.

Remixer 19.11.2016. 16:29

Citiraj:

Autor demetrius (Post 2990818)
samo mi pada napamet ali to nije razlog sporog rada u windowsima da spušta i diže takt procesora po potrebi tj u win je takt spušten u igri puna brzina,serverska ploča ide i xeon gore hmhhm možda neki drugi bios.

Malo sam bio jučer motrio graf memorije i procesora, memorija ravna, procesor (sve 4 jezgre) skaču do 90% svake minute (dok je PC u idle) e sad ne znam jel je to normalno...
Što se tiče BIOS-a, razmišljao sam o tome, ali ne znam što/kako tj. jel bi pomoglo flashanje na zadnju verziju?

Power options sam stavio na ''high performance'', nego me buni što torrenti idu, a browser ne može otvorit ni jednu stranicu, nit mogu pokrenit pjesmu/film (mogu, ali moram čekat do 5min a to mi nema smisla el).

nino 19.11.2016. 16:34

Onda ti komp rudari zestoko za nekog.:D

demetrius 19.11.2016. 16:37

Citiraj:

Autor Remixer (Post 2990820)
Malo sam bio jučer motrio graf memorije i procesora, memorija ravna, procesor (sve 4 jezgre) skaču do 90% svake minute (dok je PC u idle) e sad ne znam jel je to normalno...
Što se tiče BIOS-a, razmišljao sam o tome, ali ne znam što/kako tj. jel bi pomoglo flashanje na zadnju verziju?

nije normalno da skaču na 90% u idlu meni je recimo sad do 10% cpu usage,a flash biosa možda bi,pričekaj još nekog s idejama prije flešanja,zato ti sve i trza zbog cpu usaga 90% tj radi usporeno,pogledaj u task manageru koji to procesi jedu cpu.

Remixer 19.11.2016. 16:48

Citiraj:

Autor nino (Post 2990822)
Onda ti komp rudari zestoko za nekog.:D

Jer to može i dok sam offline? -jer često sam offline... a problem je i tad' prisutan. Igre rade glatko.

Ma mislim da nije to, ali ak' je - kak' to provjeriti?

Citiraj:

Autor demetrius (Post 2990823)
nije normalno da skaču na 90% u idlu meni je recimo sad do 10% cpu usage,a flash biosa možda bi,pričekaj još nekog s idejama prije flešanja,zato ti sve i trza zbog cpu usaga 90% tj radi usporeno.

Nije bio stalno, nego svake minute na kratko skoči skoro do vrha.

EDIT: bit će da je problem u samim Windowsima (sedmica) kad sad razmišljam, bolje je komp radio sa desetkom, ali je isto ''štekao''.

Apsurd je što mi stari komp iz 2009-e radi bolje/stabilnije/brže.

EDIT2: problem se dogodio i prošli vikend na pola dana i od onda je sve bilo OK (do jučer), komp cijelu noć bio off, ujutro je bio neupotrebljiv, sada sam ga upalio, pokrenuo explorer i još neke programe - sve normalno radi. Za poludit. Ovakvi problemi su mi najgori jer problem nije konstantan.
Što sad? Jel ima neki program poput starog Norton-a za skeniranje kompletnog kompjutera? -da napravim neki test... uf

SajkoCro 19.11.2016. 18:09

Možda da testiraš SSD, možda da probaš sa drugim sata kabelom?

Remixer 19.11.2016. 18:43

Citiraj:

Autor SajkoCro (Post 2990843)
Možda da testiraš SSD, možda da probaš sa drugim sata kabelom?

I ja sam posumljao na SSD, al' čini se da nije on...

Napravio sam neke testove:

http://i1225.photobucket.com/albums/...pscppkcrts.jpg

http://i1225.photobucket.com/albums/...pss4rr4b1n.jpg

http://i1225.photobucket.com/albums/...psusnj8mgk.jpg

back2quick 19.11.2016. 19:27

health test ssda baš nešto i ne znači. radije testiraj performanse. zašto jedna jezgra radi na 3100? probao linux?

Remixer 19.11.2016. 19:44

Citiraj:

Autor back2quick (Post 2990888)
health test ssda baš nešto i ne znači. radije testiraj performanse. zašto jedna jezgra radi na 3100? probao linux?

Ti misliš da SSD šteka?

Nemam pojma zašto jedna jezgra radi na više 2.7 GHz (jer to je nazivna frekvencija procesora)...

Bio sam probao (još prije) Linux Live sa USB-a i nisam primjetio da išta zeza.

Igneos Eructid 19.11.2016. 19:55

ajde guglaj gmer i skini s njegove stranice aswmbr.exe pa proskeniraj...a mos provat i otic na adlice.com i procesljat s njihovim alatom...

dadoremix 19.11.2016. 20:25

Ili nabacit teamviver i daj pristup nekome od nas iskusnijih i da vidimo sta je.
Trojan koji ili miner ili pa hardverski kvar

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

nick praskaton 19.11.2016. 20:56

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 2990908)
Ili nabacit teamviver i daj pristup nekome od nas iskusnijih i da vidimo sta je.

umjesto da si cijeli dan proveo tu na forumu, trebo si jutros clean instal windowsa i sve najnovije drivere i rijesit muke.

i btw. i na win 10 mozes igrat stare igre, i nove i stare i srednjovječne

dadoremix 19.11.2016. 20:58

Čemo qvotaš mene?

nick praskaton 19.11.2016. 20:59

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 2990916)
Čemo qvotaš mene?

slucajno :lol2:

odnosi se na remixera

Remixer 19.11.2016. 21:03

Može, ali sutra popodne, nisam doma.

Bio sam jos u medjuvremenu skenirao sa TrojanHunterom i nije nista nasao.

Pa OS je "star" 2 tjedna i instalirani su najnoviji driveri za sve (preko drponline).

Black Dragon 19.11.2016. 21:27

Ctrl + Shift + Esc i onda Process pa dole lijevo Show pocess from all users i biti će ti svchost da jede more CPUa i RAMa. Kako kažeš nova instalacija Win7 problem je u zakrpama, kako je Bubba na 100 mjesta već napisao odi ovdje i skini patch (roll pack zakrpa) i to pokreni, trajat će ola la i onda kada se digne trebalo bi prestat to divljanje CPUa.

mojih 5c

igrac33 19.11.2016. 23:06

Imao sam taj problem, napravio sam wipe preko dos-a i na novo sve kablove prikopčao i bios provjerio, vratio na tvorničke postavke ili nešto promijenio i bilo je okej.

Remixer 20.11.2016. 21:29

Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 2990897)
ajde guglaj gmer i skini s njegove stranice aswmbr.exe pa proskeniraj...a mos provat i otic na adlice.com i procesljat s njihovim alatom...

Obavio ove 2 stvari što si napisao, nisu ništa našle. Još inače koristim i HitmanPro te Malwarebytes Anti-Malware (ništa ne nađu).

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 2990908)

Budem ujutro stavio drugi SATA3 kabel i vratit BIOS na tvorničke postavke, no komp sad radi normalno, to me muči, 6 dana sve OK, onda 1 dan šteka jako.

Citiraj:

Autor nick praskaton (Post 2990915)
umjesto da si cijeli dan proveo tu na forumu, trebo si jutros clean instal windowsa i sve najnovije drivere i rijesit muke.

i btw. i na win 10 mozes igrat stare igre, i nove i stare i srednjovječne

Da, al' sad sve radi normalno.

Ovo za igre ću morat drugom prilikom proučit, jer sam googlanjem (dok sam još imao desetku) pročitao da W10 ne podržava igre sa DRM zaštitom ili tako nešto...

Citiraj:

Autor Black Dragon (Post 2990927)
Ctrl + Shift + Esc i onda Process pa dole lijevo Show pocess from all users i biti će ti svchost da jede more CPUa i RAMa. Kako kažeš nova instalacija Win7 problem je u zakrpama, kako je Bubba na 100 mjesta već napisao odi ovdje i skini patch (roll pack zakrpa) i to pokreni, trajat će ola la i onda kada se digne trebalo bi prestat to divljanje CPUa.

mojih 5c

Kako sam bio rekao da sam ovu sedmicu instalirao prije 2 tjedna, za zakrpe tj. Windows Update sam zaboravio i nije ništa instalirano, ni jedna jedina zakrpa (jer mi je Windows Update isključen).

Evo printscreen:
http://i1225.photobucket.com/albums/...psxrs6zw1k.jpg

Citiraj:

Autor igrac33 (Post 2990956)
Imao sam taj problem, napravio sam wipe preko dos-a i na novo sve kablove prikopčao i bios provjerio, vratio na tvorničke postavke ili nešto promijenio i bilo je okej.

Morat ću i ja tako, ako se problem ponovi jer trenutno komp radi normalno. Za poludit!

igrac33 20.11.2016. 22:28

Ma šutni ga nogom i reci mu: što me zajebavaš? :D

Brko 20.11.2016. 22:58

Remixer, disejblaj BITS u Services. Desni klik na Computer - Manage - Services. Ubij BITS i bude prestalo. Tak je u mog ćaće bilo slično.

Remixer 21.11.2016. 11:46

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2991250)
Remixer, disejblaj BITS u Services. Desni klik na Computer - Manage - Services. Ubij BITS i bude prestalo. Tak je u mog ćaće bilo slično.

Koji je to vrag? Ne vidim ga nigdje!

-kako sam u naslov stavio ''čudno spor'' znači stvar je u tome - sad tek vidim - da je problem prisutan samo nekad, još nisam otkrio uzorak. Komp sad radi normalno.

Tex Willer 21.11.2016. 12:12

Citiraj:

Autor Remixer (Post 2991370)
Koji je to vrag? Ne vidim ga nigdje!

Background Intelligent Transfer Service

Remixer 21.11.2016. 12:35

Aha, našao sam. Bio je isključen. Ne znam jel se on možda automatski nekad uključi ili što?

kasko 21.11.2016. 21:47

Pa disableaj servis skroz.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Remixer 21.11.2016. 23:14

Citiraj:

Autor kasko (Post 2991591)
Pa disableaj servis skroz.

Evo jesam, sad ću baš vidjeti jel će to pomoć. Trenutno komp radi normalno (od nedjelje).

Remixer 29.11.2016. 17:52

Danas ujutro opet isti problem, ali ovaj put trajao je pola sata, ugasio PC i sat kasnije upalim - sve normalno. Ovo je za poludit.

Kad stignem (kasnije) bubnit ću W10 pa ću pratiti, baš me zanima jel će i na W10 biti isti problem, jer nekak sumnjam da je sve ovo zbog W7 koji trenutno koristim.

Nikky 30.11.2016. 11:57

Ako baš hoćeš / moraš probaj W10 smetje.
Mada na ovoj gore listi aktivnih programa ima viška tj. nisu nužno potrebni:
- torent - na forumu imaš info kako ga treba ispravno podesit
- Connectify - ako ti treba rađe njegov posao prrebaci na nekakav ap / router
- WsAppService - Wondershare App Framework, vidi jeli ti "treba" ili je "višak" a zna biti i kamuflirani malware
- DSEManager - ???
- ...

Znam da je gnjavaža pronaći tko zeza al definitivno si i sam bar djelomično kriv ...

Remixer 30.11.2016. 13:08

Da, točno je tako sve kak' si napisao, tj. problem je ''softwerski'' što se da riješiti za ''0 kn'' a to mi je bitno :)

-DSEManager, piše da je to neki ATI service (ATI Technologies), znači od grafičke
-Wondershare mogu onemogućiti.

Što se tiče sedmice VS desetke, ne znam što bi rekao, ali mislim da dok sam imao desetku nekih 2 tjedna - da je bila brža malo...

doky 30.11.2016. 13:36

Pa opčenito je W10 brži i još na tom tvom kompu koji ima ful nove i moćne komponente... Ostavi W10 ako mu možeš progutat dizajn.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:28.