PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   prosirenje moje kucne mreze susjedu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=274685)

vacs 02.12.2015. 00:00

prosirenje moje kucne mreze susjedu

pozdrav svima,

situacija je ovakva, imam fiksni net sa 50mbit i htio bi omoguciti susjedu da se spaja na moju mrezu jer on ionako samo surfa i tu i tamo koristi skype pa da ne uzima sebi dsl htio bi se spojiti na moj

problem nastaje sto je signal slab (jedna crtica, nekad dvije ali nestabilno) a udaljenost nikakva (od kuta moje kuce do njegove svega 20m) ali do rutera ima 35m i kroz 3 zida...e sad, ako pomaknem ruter ja gubim pokrivenost koju zelim (trenutno mi u svakom cosku kuce 50mbit na speedtestu), no cim izidem ispred kuce brzina je 0.3mbit (pred vratima garaze) i 10mbit u najboljem slucaju odma iza zida od sobe gdje je ruter sto me vodi do zakljucka da je u vanjskim zidovima vrag zna kakav materijal jer kad stavim ruter kod susjeda wifi ide kroz 3 kuce plus njegovu i jos ima pola signala

sto sam sve probao dodati na ht-ov zte ruter:

- D-link DIR-826L (spojen kablom na zte i ugasen wifi na zte) malo bolji signal nego sa samim zte, kod susjeda nista, kod mene na katu jedva nesto
- Tp-link TL-WA850RE extender (spojen bezicno na zte wifi i stavljen na zid kuce koji gleda prema susjedu) malo bolji signal ali samo kod susjeda, kod mene na katu skoro nista
- Tp-link Archer C8 (spojen kablom sa ugasenim wifi na zte) malo bolji signal nego sa samim zte i pola signala na katu
- Tp-link Archer C8 (bezicno spojen na zte kao extender i stavljen na kat) pun signal na katu ali brzina u pola manja, kod susjeda jednako kao do sad
- Asus RT-AC87U (spojem kablom i ugasen wifi na zte) situacija objasnjena na pocetku, njega sad koristim, meni u kuci super radi ali susjed jedva uhvati signal i to sto uhvati je nestabilno

takoder sam i u sve laptope stavio atheros 300mbit kartice (na katu mi je pomoglo da dobijem 10mbit vise) dok kod susjeda nikakvih pomaka

sto se tice wifi postavki na asusu, ove mi daju najbolje rezultate:

Band - 2.4GHz
Wireless Mode - Auto
Optimized for Xbox - Ukljuceno
Channel bandwidth - 40MHz (ako stavim 20MHz onda samo 150mbit odasilje a to mi na katu daju oko 30mbit na speedtestu)
Control Channel - 6 (taj mi se najmanje preklapa sa ostalim susjedstvom)
Extension Channel - Above
Roaming assistant - Disable
Enable IGMP Snooping - Disable
Multicast Rate(Mbps) - Auto
Preamble Type - Long
AMPDU RTS - Enable
RTS Threshold - 2347
DTIM Interval - 3
Beacon Interval - 100
Enable TX Bursting - Enable
Enable WMM APSD - Enable
Reducing USB 3.0 interference - Disable
Optimize AMPDU aggregation - Disable
Optimize ack suppression - Disable
Turbo QAM - Enable
Airtime Fairness - Disable
Explicit beamforming - Enable
Universal Beamforming - Enable
Tx power adjustment - 100%

za 5GHz mrezu necu pisati s obzirom da se na nju samo dva uredaja trenutno mogu spojiti, ostali nemaju tu mogucnost

dakle, sto mi je ciniti osim da provlacim kabal od moje do njegove kuce jer nam to nije nikako prakticno? da li oni powerline adapteri mogu tu pomoci tj da li se smiju koristiti izmedu dvije kuce ili samo unutar jedne?

tomek@vz 02.12.2015. 08:27

Jednostavno - na krov obje kuće antene (16db+...) puknut usmjerene jednu prema drugoj, spojit na AP-ove i to je to.

back2quick 02.12.2015. 08:43

sa prva dva uređaja nećeš ništa postić.

nabavi

1. CPE210 ako ga možeš montirat na zid s vanjske strane
ili
2. TL-WR741ND i TL-ANT2408C ako mora bit unutar kuće (antena ima 1.5m kabela pa nju možeš na prozor stavit za bolju pokrivenost)
ili
3. barem 10db dualband antene za archer ili asus (ako možeš nać 15db ili jače još bolje)

Bono 02.12.2015. 12:03

Ako hoces 100/100 stavis na krov dva apa latencija bi bila 1-2ms ali cijena uredaja je 1500kn.
Uredaji su POE tako da ti samo mrezni kabel treba do gore.

vacs 02.12.2015. 13:11

Citiraj:

Autor back2quick (Post 2860894)
sa prva dva uređaja nećeš ništa postić.

Ma ni nemam ih vise, samo asusa sad imam

Citiraj:

1. CPE210 ako ga možeš montirat na zid s vanjske strane

Ovo bi mozda i najbolje bilo, da li znas da li se on moze koristiti kao wireless repeater ili mora biti kablom spojen na glavni ruter?

Citiraj:

2. TL-WR741ND i TL-ANT2408C ako mora bit unutar kuće (antena ima 1.5m kabela pa nju možeš na prozor stavit za bolju pokrivenost)

Dovoljno je da ap ima jednu antenu? Ne treba kao ono da jedna hvata a druga salje nego mogu sa tom jednom usmjerenom oboje?

back2quick 02.12.2015. 14:16

ovo je za 5ghz verziju ostalo je sve isto osim frekvencije http://www.tp-link.com/resources/sim...510/index.html

vacs 02.12.2015. 14:52

Citiraj:

Autor back2quick (Post 2861055)
ovo je za 5ghz verziju ostalo je sve isto osim frekvencije http://www.tp-link.com/resources/sim...510/index.html

Sudeci po tome ima i trebalo bi raditi...zahvaljujem, budem vjerojatno tako slozio :chears:

Nikky 02.12.2015. 18:14

Hm, mislim da si donio krivi zaključak šta ti treba, preciznije verzija uređaja.
Još uvijek većina klijenata ima wifi kartice za 2.4 Ghz, pa bi analogno tome bolji izbor bio CPE210 ili stariji model TL-WA7210N.

Znam da je ljudima generalno tlaka razvlačiti žice (Lan kabel) ali to je najbolje rješenje.
Ranije si rekao da sa trenutnom pozicijom gl. routera (RT-AC87U) imaš svoju lokaciju relativno ok pokrivenu wifi signalom,
znači da bi od RT-AC87U do nekog ugla ili balkona koji je u pravcu susjeda.
Dužina kabela ti nije problem, može biti do 100 M.

Bežična veza (repeter) neće ići sa CPE210 (mada je noviji i nazivno 300 N) ima integriranu panel antenu usmjerenog tipa "prema napred" i zbog toga neće dobro hvatati unazad prema gl. routeru.

Stariji model TL-WA7210N (koji je nazivno 150 N) ima interesantnu opciju a to je konektor za spajanje dodatne antene.
Znači, uz njega uzmeš gore spomenutu TL-ANT2408C (omnica na postolju) ili još bolje TL-ANT2409A (panelka) sa kojom ćeš bolje i lakše uhvatiti wifi od RT-AC87U.

U toj kombinaciji ide repeter mod rada, nađeš pametnu lokaciju za TL-WA7210N u smjeru susjeda a da uz pomoć druge antene ima dobar link prema RT-AC87U,
napajanje mu možeš riješiti preko PoE a mrežni kabel ne mora biti spojen na router,
recimo po potrebi se nakačiš laptopom ako treba nešto odraditi.

Na kraju nofčeke / investiciju riješite među sobom.

vacs 02.12.2015. 19:49

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2861191)
Hm, mislim da si donio krivi zaključak šta ti treba, preciznije verzija uređaja.
Još uvijek većina klijenata ima wifi kartice za 2.4 Ghz, pa bi analogno tome bolji izbor bio CPE210 ili stariji model TL-WA7210N.

da da, i mislio sam na CPE210

Citiraj:

Stariji model TL-WA7210N (koji je nazivno 150 N) ima interesantnu opciju a to je konektor za spajanje dodatne antene.
Znači, uz njega uzmeš gore spomenutu TL-ANT2408C (omnica na postolju) ili još bolje TL-ANT2409A (panelka) sa kojom ćeš bolje i lakše uhvatiti wifi od RT-AC87U.

U toj kombinaciji ide repeter mod rada, nađeš pametnu lokaciju za TL-WA7210N u smjeru susjeda a da uz pomoć druge antene ima dobar link prema RT-AC87U,
napajanje mu možeš riješiti preko PoE a mrežni kabel ne mora biti spojen na router,

ovo mi zvuci super, no prvo sam mislio uzeti TL-ANT2409A i posuditi od frenda TL-WR743ND pa staviti antenu na prozor garaze koji gleda prema susjedu i vidjeti kako to sljaka..i da ne radi antena moze uvijek posluziti...no sto me zanima jos, da li ima smisla da uzmem TL-WA830RE koji ima dvije antene tj da na njega stavim TL-ANT2409A i drugu ostavim njegovu ili mi je dovoljan i ovaj koji ima samo za jednu antenu?

Nikky 03.12.2015. 00:27

Šteta al nećeš moći iskoristiti (bar za probu), TL-WR743ND od frenda, baš zato jer ima samo jednu antenu.

Varijanta sa TL-WA830RE + TL-ANT2409A bi mogla raditi, kvaka22 je šta ćeš znati na čemu si tek kad staviš na lokaciju i podesiš.

Ako bude zezao (čitaj nedovoljna kvaliteta / brzina) link između TL-WA830REi gl. routera morat ćeš provući lan kabel.

MasterX 03.12.2015. 14:31

motika + CAT6 kabel - 50 metara :D

back2quick 03.12.2015. 17:25

Citiraj:

Bežična veza (repeter) neće ići sa CPE210 (mada je noviji i nazivno 300 N) ima integriranu panel antenu usmjerenog tipa "prema napred" i zbog toga neće dobro hvatati unazad prema gl. routeru.

pazi TL-WA7210N ima konektor za vanjsku antenu, ali nemožeš koristit obe istovremeno već ima mogućnost odabira ili horizontalno polarizirane unutarnje ili vertikalno polarizirane unutarnje ili vanjske antene.

a oba uređaja WA7210/CPE210 bez obzira što su im panelke usmjerene bi trebala bez problema lovit signal par metara "iza sebe"

WA7210 bi mogao bit "bottleneck" u repeater modu zbog tog što je 150N no ako susjedu netreba full brzina to nebi trebalo predstavljat problem. na kraju čini mi se i da je 7210N skuplji od CPE210 a ima slabiji hardware/wifi brzinu. konektor za vanjsku antenu koji CPE210 nema u ovom slučaju nije od neke koristi.

Nikky 04.12.2015. 20:38

Bravo kolega, nisam znao za ovaj igrokaz oko odabira antene u TL-WA7210N, baš su šupci.

vacs 10.12.2015. 18:26

a oni powerline adapteri?

syss 10.12.2015. 18:36

iza tvog sata to neće proć dalje.

vacs 10.12.2015. 18:52

ok, hvala...budem od svega naveenog valjda nesto slozio

vacs 11.12.2015. 13:56

promjena plana :(

sad sam isao gledati i asus mi ne daje vise 50mbit tamo gdje je davao tj previse varira (nekad 9, nekad 30, nekad 40) pa sam ga iskljucio i vidio da mi samo malo bolji signal sa njim nego sa zte od t-com pa imam sljedecu ideju

asusa prodati, zte ostaviti dole u prizemlju gdje je (ne mogu ga nigdje drugdje ustekati a i ovdje mi odgovara jer je tv spojen kablom pa da mogu streamat si filmove sa laptopa), a ujedno i ja i komp u boravku imamo 50mbit...e sad, umjesto asusa kod zte bi stavio powerline tl-pa411 av500 te jos dva takva na kat (vidi sliku) i kod svakog powerline-a stavio po jedan tl-wr843nd...na mjestu powerline 1 se nadam time imati 50mbit (av500 podrzava do 500mbit a ruter ima 100mbit lan i 300mbit wlan), na mjesto powerline 2 bi skinuo jednu antenu sa rutera i stavio tl-ant2409a koji bi stavio na prozor da gleda u susjedovu kucu (to mi djeluje bolja opcija nego u prizemlju u garazi na prozor), tu ne ocekujem 50mbit ali i 10 stabilnih bi bilo dosta

cijenovno gledano kad prodam asusa pokrio bi trosak ovog ostalog i jos bi mi ostalo 300njak kn...takoder susjeda ne mogu traziti da kupi opremu jer je sudjelovao vec sa 50% kad smo asusa kupili, zato bi i isao na opciju prodaje asusa...sto mislite?

ispricavam se za svoj los umjetnicki rad

http://i.imgur.com/quOLo6g.jpg

Nikky 11.12.2015. 16:58

Ok, uredu razmišljaš, evo komentara:
- provjeri jesu li oba kata kuće na jednom brojilu > ako jesu onda ok

- ako je trofazni priključak treba utvrditi jesu li sve tri predviđene pozicije za powerline na istoj fazi, ako jesu onda imaš sreće,
ako nisu onda vidi da nije "negdje blizu" ili trebaš (moraš) nabaviti ovo i ugraditi u kutiju sa osiguračima > http://www.kemo-electronic.de/en/Hou...e-Products.php

- pri nabavi powerline uređaja možeš uštediti ako kupiš kit (2 kom) + još jedan

- postoje verzije sa ugrađenim wireless - om ali mi takvi "nisu dragi" jer standardno imaju interne antene pa kad sam uređaj uštekaš "negdje iza" pati pokrivenost,
zato mislim da je dobra ideja sa odvojenim ap - ovima

- pri spajanju / uštekavanju powerline uređaja preporuča se "direktno u zid" a ne na produžni, time se postiže manje smetnji / gubitaka > bolji transfer,
ako treba možeš nabaviti izvedbe uređaja sa prolaznim utikač / utičnica pa "ne gubiš" priključno mjesto,
na tu temu evo prilike / "akcija":
http://www.h2-shop.com/TPL-TL-PA4010PKIT
http://www.magazinrs.hr/tp-link-tl-p...0PKIT/product/
+ još jedan

- detalj za dilemu / raspravu dali nabavljati uređaje sa 100 Mb (koji su jeftiniji / pristupačniji) ili sa 1GB mrežom,
kod TP-Linka TL-PA4*** su 100Mbps, dok je TL-PA5** serija 1GB.

- kad kreneš sa powerline pričom drži se jedne kompanije mada se navodno mogu "miješati" samo tada nisi siguran da ćeš dobiti max. mogući link

- ako hoćeš, zgodno je na jedan komp instalirati onaj utility pa preko njega imati nadzor, upariti sve powerline uređaje, postaviti svoju mrežu i pass da nije default,
privremeno ih sve uštekaš na jedan produžni, podesiš preko kompa i potom odneseš na lokacije

- za wifi dio nemam komentara, TL-WR843ND u ulozi AP + switch taman odgovara

- šta fali umjetničkom radu, evo +4 da nebude 5 :)

vacs 31.12.2015. 14:15

Nikky, hvala ti na trudu, no ipak nista od powerline, svaki kat je na svojoj fazi pa da ne kompliciram sad sa elektricarima ipak cu ici provuci lan kabel (izvuci postojece kablove od satelitske jer nju tak i tak nitko ne koristi) i staviti dva ap-a onako kako sam planirao

sad jedino sto me zanima, preporuka nekog switcha, pretpostavljam da bi ovaj zadovoljio potrebe

http://www.protis.hr/products/detail...g-design/81210

naravno uz njega bi uzeo cat6 patch kablove da si osiguram gigabit vezu za ubuduce ako ikad dobijem bolji internet od ovog sto sad imam

Nikky 01.01.2016. 15:04

Hm, ako ti je onaj preskup ima manji brat sa 5 portova > http://www.protis.hr/products/detail...g-design/81209
uvijek mi takve stvarčice izgledaju preskupo.

Možda možeš provući mrežni kabel bez izvlačenja ant. kabela ako se pri postavljanju nije lomilo ona cijev / bužir, nikad ne znaš hoće ti trebati.

vacs 01.01.2016. 15:50

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2872987)
Hm, ako ti je onaj preskup ima manji brat sa 5 portova > http://www.protis.hr/products/detail...g-design/81209
uvijek mi takve stvarčice izgledaju preskupo.

mislio sam odma provuci lan u svaku prostoriju tako da ce mi i sa 8 portova biti malo ako se odlucim i u podrum provuci, no ako idem na 10, 12 ili 16 portova onda mi to vec preskupo a meni treba max 9

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2872987)
Možda možeš provući mrežni kabel bez izvlačenja ant. kabela ako se pri postavljanju nije lomilo ona cijev / bužir, nikad ne znaš hoće ti trebati.

mislim da cu moci da

nego pitanje...tu se nema sto, svi kablovi se spoje na switch, kabel iz ht-ovog rutera u zid i internet odma radi na svim uticnicama?

Nikky 01.01.2016. 19:54

Dobro si skužio, roouter > switch > prema klijentima.
Zavisi kako su ti klijenti raspoređeni po kući,
dva 5 portna switcha ti omogućuju 7 (8) klijenata,
obično nema potrebe vući dva kabela istim putem ako ukombiniraš dodatni switch ... nadam se da si me razumio.

vacs 02.01.2016. 02:38

da li mi onda nije isto uzeo dva sa 5 porta ili jedan sa 8 portova kad gubim po jedan port na svakom kad ih spojim jedan na drugi?

znaci glavni ruter -> 5 port -> <- 5 port -> ukupno 3 porta u startu zauzeta -> ostaje mi 7 za klijente

a tako isto mi dode kad glavni ruter -> 8 port -> 7 za klijente

ili mi je nesto promaklo?

Nikky 02.01.2016. 11:49

Nije ti ništa promaklo, dobro zbrajaš :)

SteveO 06.01.2016. 01:19

Pozdrav,

zanima me sa kojim routerom ili repeaterom se mogu spojit na ovaj navedeni router pa da mi on sluzi kao prihvat signala i dijeljenje dalje preko WIFI i preko kabela. Znaci laptop hvata signal tog Zyxela preko puta u kvaliteti 2/5 crtica, brzina je oko 3 Mbita koju ima lap a pipa na tome Zyxelu je 50/10 Mbit od Iskona i zelim da mi barem 20 Mbit bude dostupno ako je moguce kod mene.

Koji router mi je najbolje kupit tako da on uhvati signal od tog Zyxela, bude u stanju dati ga u mom stanu preko WIFI na mob i laptop te da se kablom na njega spoji WDTV i Samsung TV koji isto idu na net.

Mislim da je izvedivo i nekom logikom sigurno je najbolje uzet Zyxel router ali me zanima ako ima neki znalac da mi kaze koji model i kako da to odradim.

Dali bi riješio to sa jednim od ova dva i koja je razlika osim izgleda i većih antena ?
http://www.edigital.hr/dual-band-rou...&partner=10001
http://www.edigital.hr/dual-band-rou...&partner=10001

Da ih stavim u AP Mode i onda bi oni trebali odraditi ovo što meni treba ? Dali trebam još nešto podesiti na ovom routeru koji je spojen na net ? Da ne bacim 300-400 kn pa da onda skuzim da ne mogu to napravit.

Udaljenost je nekih 30-40 metara, znaci jedan je na 3. katu a drugi na 1. katu i skoro postoji opticka vidljivost, router primatelja na 1. katu moze kroz vrata balkona viditi prozor ovog di je Iskon, treba kroz jedan zid proc prakticki. Signala ima za mob i za laptop, daje 3 Mbit up/down.

Provlacenje kablova i busenje ne igra, zanima me dal mogu sa nekim routerom to napravit da sljaka posto mob radi zadovoljavajuce na toj udaljenosti, ako bi dobio 10 Mbit sa ovim repeaterom to bi bilo ok.

Puno hvala !

Dopuna,

Nikky vidim da ti doslovno rasturas tu tematiku, proucavam postove vec 3 sata.

Moje neko viđenje sta bi mi bilo pametno je kupiti Tp-Link TL-843ND i probat njega spojit u Repeater mod i vidjeti jel ima rezultata. Ako moze bolje mozda jednu od antena zamjenit za usmjerenu 6-8 dBi. Opcija da kupim 2 komada ovih Tp Link mi je zadnja jer ne zelim u tom stanu gdje je Zyxel praviti cirkus i spajati jedan router na drugi pa onda od sebe se na Tp Link tj njegov WLAN spajat. Ali ni to nije isključeno jer opcija kabela ne dolazi u obzir pa je ovo sve sto mogu pokusati.

Kontam ako sad uredno mogu surfati na mobu i laptopu na 3 Mbita sa njihovim antenama onda bi Tp-Link sa svojim 5 dB antenama mogao biti pravo rjesenje.

Nikky 06.01.2016. 13:27

Hm, za početak kreni sa jednim TL-WR843ND u Universal Repeter modu, traži mu najbolju poziciju i vidi šta ćeš dobiti.
Na temu usmjerenih antena treba ti ovako nešto > http://www.h2-shop.com/TPL-TL-ANT2409A
vidim da su joj fino napumpali cijenu :fiju:

Problem je izvor tj. gl. router (onaj Zyxel) jer ima šroteks interne antene.
Odradi ovo pa javi rezultat.

SteveO 06.01.2016. 14:14

Ma da, Zyxel ima unutarnje ali sam bio iznenađen da ga je mob uopce mogao dohvatiti i ostvariti solidnu brzinu na tu udaljenost. Dali mi sta znaci da pogledam u Zyxela pa tamo nariktam neki manje zagusen WiFi kanal, pojacam WIFI ako on to ima te da prebacim mozda 5 GHz mode ili tako nesta ako on ima ? Planiram ga stavit u N mod ako vec nije.

Puno hvala, sutra cu narucit taj 843ND.

Btw. kod te usmjerene antene, dali je njemu jedna antena za primanje a druga za slanje pa da tako promjenim onu koja komunicira sa Zyxelom ili on preko obje radi istu stvar samo simultano tj 300 Mbps umjesto 150 ?

jp_rv 06.01.2016. 14:32

zyxel nema 5ghz band, i output power mu je po defaultu na 100% (možeš samo smanjit). isto tako po defaultu je na AUTO kanalu. kad ti stigne AP, skeniraj mreže i na zyxelu izaberi kanal na kojemu nemaš mreža ili ih ima najmanje/imaju najniži signal.

glede antena - varira ovisno o uređaju. linksysi imaju mogućnost da jedna bude tx a druga rx, ali u tvom slučaju biš jednu trebao skinut a na drugi konektor stavit usmjerenu. 150 ili 300mbit tebi neće igrat ulogu jer zyxel ionako koristi samo 1 kanal ako osjeti da je neka druga mreža u dosegu.

Nikky 06.01.2016. 14:34

U Zyxel - u možeš postaviti fiksno radni kanal za kojeg otkriješ da je u tom okruženju "slobodan",
snaga mu je i tako po defaultu na max,
ostavi b/g/n jer tako pokrivaš "univerzalnost" a ne vjerujem da će ti samo n šta pomoći.

U vezi antena zavisi od konstrukcije pojedinog uređaja i podržanih standarda,
ako se ne varam kod 843ND su obje antene Tx/Rx funkcijom.

SteveO 06.01.2016. 14:40

Ok, hvala vam. Upravo stavljam 843ND u košaricu pa cu javit rezultate iduci tjedan kad mi stigne. Koje su neke out-of-the-box radnje da ga prebacim u taj Repeater mod i da ga nastimam da se spoji na Zyxela i odasilje dalje signal ? Da mjenjam SSID i stavljam drugu lozinku ? Jel mora WEP ili moze i WPA2-PSK u repeater modu ?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:50.