![]() |
wifi pitanje
ispricavam se ak je u krivom pdf-u ovo pitanje
nisam nikad prckao po wifi stvarima znaci prica je ovaka: imam t-scum thompsonov router koji ima taj wifi za omoguciti moja namjena je s tim samo da lokalni clanovi familije preko Andorida valjd "besplatno" surfaju ja sam u routeru ovo nastelao ba bi volio znati jeli to ok ? Edit: namjerno maknuto s tim da je SSID od 5 slova a sifra od 24 znakova izmjesano velika slova i brojke - pitam jer vidim da se uvjek spominju neki MAC brojke pa neke slabe zastite, i naravno nezelim da mi se netko nakaci i cucla promet |
To je dobro, eventualno možeš prebaciti na WPA2 tip zaštite koji je noviji i nešto bolji.
|
Također možeš maknuti "Broadcast station name" (ili što već piše).
Tako će članovi familije morati upisati naziv SSIDa, a okolina uopće neće vidjeti mrežu... MAC adresa je jedinstvena adresa/oznaka (tako bi barem trebalo biti) za komunikacijski uređaj (mrežna kartica, router, mobitel...). Sastoji se od 6 grupa po dva broja u hex sustavu, a izgleda otprilike ovako: FF:99:FF:99:FF:99 Brojevi mogu biti odvojeni i crticom... Evo ovdje više: Wikipedia |
e super fala za odgovore, ajde ako vam nije problem mi objasniti ovo:
http://oi59.tinypic.com/28b3z89.jpg prva 3 pripadaju "nama" a tko je cetvrti ? mislim vidim da je unutar router "ip range-a" ali posto je sve bez imeno, dali to pripada nekom uređaju koje se nemoze spojiti (ipak sam šifriran) ili se to netko nakacio ? |
taj cetvrti pripada routeru, vidis da mu je mac skoro isti kao od gatewaya. taj cetvrti sam primjetio samo kod thomson routera
|
hvala svima
|
vrijeme je za bump
imam t-comov THOMSON TG782 router (isti taj za wifi) ali iz nekog razloga samo se starija Sony-Ericson Xperia moze spojiti na wifi niti jedan drugi mobitel ni laptop iako su username i password tocni, jednostavno odbijaju se spojiti... ima netko ideju zasto ? |
Ako klijenti uopće ne vide wifi mrežu od tog TG782 može biti zbog visokog radnog kanala,
za primjer ako je u lapu u postavkama wifi drajvera postavljeno US onda ne vidi 12 i 13 kanal > promjeni na EU ili u routeru postavi niži radni kanal. Druga opcija je u routeru promijeniti ime wifi mreže + postaviti novi password, po mogućnosti po standardu > http://www.kurtm.net/wpa-pskgen/ + Save + Reboot, nakon toga u svakom klijentu podesiti novu wifi pristupnu točku. |
Citiraj:
|
@Nikki
vide mrezu / ime, jacinu signala, i vrstu enkripscije (wpa2) samo odbijaju spajanje jedino cu probati to s kanalima sto kazes @Prezime router samo nudi za WPA2 PSK vrstu u biti ovo: http://oi66.tinypic.com/10nc01l.jpg |
U toj varijanti postavi:
- WPA-PSK - WPA+WPA2 > time proširuješ kompatibilnost ako zeza drajver nekog klijenta Ako "vide" mrežu onda nije do US / EU kanala, gore sam napisao, u gl. routeru postavi novo wifi ime i novi pass, bude slučajeva da sa xxxx pass - om neće da se spoji, postaviš yyyy i iza toga radi kao da nije ništa bilo. Usput, više puta smo tumačili kako pronaći "slobodan" kanal tj. na kojem su susjedi najslabiji pa otkriveni kanal postaviš fiksno u gl. routeru. |
Ako ne pomogne s promjenom kanala, probaj potpuno iskljucit zastitu da ju iskljucis kao moguci uzrok...
|
nema teorije da micem zastitu
jos da mi netko cucla iz susjedstva promet :( a sto se tice pass-a moj je mixan sa velikim slovima i brojkama (24 znakova) bas da nebi bilo provale e sad sam paranoican ili ne :P ... |
moja wifi kartica (starije generacije) iz kompa se mogla spojiti jedino na WEP zastitu.
WPA - nema šanse. ali ako već staviš mac filter - 99% nema šanse da ti se itko nakači. samo trebaš u mobitelima pronaći njihovu mac adresu |
Evo još jedan štos a kolega se krivo izrazio:
- privremeno makneš zaštitu na ap / routeru + reboot uređaja - na klijentu izbrišeš tu "problematičnu" pristupnu točku - sada klijente (jednog po jednog) spojiš, eventualno odbiješ / preskočiš ono upzorenje "nije sigurna mreža" - testiraš da radi - sada upališ zaštitu + poželjno promijeniti pass + reboot uređaja - na svakom klijentu ponovo iniciraš spajanje, sad će tražiti pass pa ga uneseš - testiraš da radi |
budem i to probao (sada nemogu :P)
to kad se familija okupi onda tek mogu... za sad hvala svima, budem se jos javio kad dodje vreme. |
problem je bio u "new stations allowed via registration"
sto mi nema smisla no cim sam to iskljucio eto sve zivo radi :P |
Prevedi si poruku pomocu gugla, pa ti mozda postane jasan smisao te opcije ;)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:07. |