PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Zasto se LCD-tv ne gasi kada se ugasi računar? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=264470)

Zeljo1921 31.10.2014. 11:37

Zasto se LCD-tv ne gasi kada se ugasi računar?

Pozdrav svima.

Racunar mi je povezan sa "Samsung LE32A558/A559 - 32 inch Widescreen 1080P Full HD LCD TV" preko HDMI kabla.

Problem je u sledecem: Kada ugasim racunar LCD se ne gasi vec stoji poruka "provjerite signalni kabal" i stoji ono "HDMI-PC".. Kada povezem vga kablom LCD se uredno gasi sa racunarom..

CPU:amd athlon 64 X2 5000+ 2,6GHz
Graficka: Nvidia GeForce 450 GTS 1Gb DDR5
Ram 2Gb DDR2
OS Windows 7 64 bit

Ako ima tema vezana za ovaj problem neka me neko uputi.. Ja nisam mogao naci.. Hvala..

nathan.fake 31.10.2014. 11:53

"Problem" je taj sto tvoj TV ne zna jesi ti spojio PC, DVD ili nesta 3. preko HDMI kabla.. te samim time ne gasi ekran kad ugasis PC... ne mozes tu puno sta napravit... eventualno vidi jel u postavkama TV-a ima neki standby kad izgubi HDMI signal...

kad spojis preko VGA kabla, TV se ponasa kao monitor te se pali/gasi zajedno sa kompom... znaci spajaj VGA kablom, jer razliku izmedju HDMI i VGA neces vidit ;)

zupy 31.10.2014. 12:43

Tebi treba HDMI CEC koji pali, gasi switcha ulaze preko par mojih sat boxeva.
Neznam postoji li kakva alternativa za instalaciju na komp istog.

zupy 31.10.2014. 12:44

Molim izbrisati - greskom otislo.

D1viry 31.10.2014. 12:45

Citiraj:

Autor nathan.fake (Post 2684639)
znaci spajaj VGA kablom, jer razliku izmedju HDMI i VGA neces vidit ;)

Ti to ozbiljno misliš?

Zeljo1921 31.10.2014. 13:41

Citiraj:

Autor nathan.fake (Post 2684639)
"Problem" je taj sto tvoj TV ne zna jesi ti spojio PC, DVD ili nesta 3. preko HDMI kabla.. te samim time ne gasi ekran kad ugasis PC... ne mozes tu puno sta napravit... eventualno vidi jel u postavkama TV-a ima neki standby kad izgubi HDMI signal...

kad spojis preko VGA kabla, TV se ponasa kao monitor te se pali/gasi zajedno sa kompom... znaci spajaj VGA kablom, jer razliku izmedju HDMI i VGA neces vidit ;)

Razlika je drasticna.. Boje su dosta zivlje, slika realisticnija.. Meni je dosta bolje kada povezem HDMI kablom, jos kada bi uspio rijesiti problem koji imam bilo bi super.. Nemam nikakvu opciju da tv ide u standby kada izgubi signal.. Mozda to i ne mogu rijesiti?

nathan.fake 31.10.2014. 13:58

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2684661)
Ti to ozbiljno misliš?

Naravno da ozbiljno mislim.. Jedino ako pusta HDCP materijal, onda mora HDMI... A ako tv prikazuje drugaciju, "zivlju" sliku preko HDMI-a... To je do kalibracije TV-a :fiju: Malo twekanja po tv- i preko vga ce bit ista

estugarda 03.11.2014. 00:23

HDMI vs VGA. Digitalno vs. analogno. Naravno da ima razlike, i da će najjeftiniji HDMI prenijeti sliku isto ili češće bolje od najkvalitetnijeg VGA kabela. Što je VGA lošiji (jeftiniji) ili duži, to je razlika veća.

Za TV ne znam, ali koristim podosta monitora sa HDMI spajanjem, i moje iskustvo je pokazalo da to automatsko gašenje monitora zapravo ovisi o HDMI kabelu. I obično ozbiljniji kabel funkcionira (gasi monitor), za razliku od onog za par $ sa ebaya. Pretpostavljam da ovi bolji imaju neki "kontakt" zadužen za slanje signala za ON/OFF. E sad, funkcionira li to na TV prijemnicima; nemam pojma.

Tak da možda ne bi bilo loše da probaš sa par različitih HDMI kabela. Za svaki slučaj.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:50.