![]() |
Problem sa naponima i maticnom
problem je sljedeci:
u specy i occt probgramima pokazuje mi sljedec vrijednosti za voltazu +3,3----1,86v +5 -----3,40v +12 ----8,01v u biosima mi pokazuje normalno.... +3,3----3,3 +5------5 +12-----12 ..... maticna mi se pocela grijati tj cipset na preko 50 stupnjeva... dode i preko 60 nekada maticna je sljedeca: asus M5A78L-M LX V2 (AM3R2) pa me zanima dal je to sve tu normalno ili nije |
prvo i osnovno, ne vjeruj niti jednom softverskom mjeracu. pogotovo napona. ako hoces izmjeriti napone i biti siguran da ce ti pokazati istinske vrijednosti, koristi multimetar.
drugo, 50°C za chipset je nista :). naravno da moze biti i bolje, ali oni su redovno na do 80-100°C. imas i rjesenja za to, najjeftinije i najjednostavnije je da nakacis na ovaj komadic aluminija neki 40mm ventilator, pa neka pirka. imas sharkoonov 40mm, ne cuje se puno, a dobro obavlja posao. druga mogucnost je promjena samog hladnjaka, tipa zalman blue (ili sto sam na brzinu nasao oznaku, ZM-NB47J). isto komad aluminija, ali redovno bolji od stock hladnjaka. ali ako te bas zabrinjava ovih 50°C (a nebi trebalo IMO), stavi ventilator i miran si. dok za napone sam ti rekao, multimetar u ruke i mjeriti ;). |
Vidim da napajanje nije naveo, da nije neki šroteks ?
|
s obzirom na ne bas male potrosace, nadam se da nije. ako jest, e to ce biti problem :).
|
Samo da nadodak da s tim naponima iz specy i occt komp uopce nebi radio tako nemoj da te brine pogresno prikazuje.
Savjeti kolega dakako stoje neloše je pogledati model napajanja i ako ie neki šroteks zamjeniti. |
napajanje corsair cx500
a jedno 3 dana mi se komp restarto dok sam igro igre... ali evo sada vec 3 dana sve 5... |
Naglo zahladilo u Đakovu :p
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:20. |