![]() |
Računanje kapaciteta memorije
Koliki je kapacitet memorije računala sa 16 bitnom sabirnicom i recimo 32 bitnom adresnom sabirnicom. Trebam formulu i objašnjenje kako se to računa.
|
Citiraj:
Nemoj, naravno, zaboraviti da se ne adresira samo "memorija racunala" u smislu RAM-a. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ne znam trollas li, no sirina podatkovne sabirnice (ALU, FPU, registri, SIMD i sto god drugo zelis, tj. tih 16 bita koje si definirao) nema nikakve korelacije s adresnom sabirnicom, odnosno, mogucnoscu kolicine raspolozivih adresa, tj. kako ti kazes, "kapacitet memorije". Tvoj Pentium MMX (da ne ulazim u ruzne PAE hackove koji su se pojavili od P6) ce i dalje moci adresirati 4GB RAM-a jer ima 32 bitnu adresnu sabirnicu, neovisno o tome pustis li mu klasicni 32 bitni podatak, utrpas nesto u MMX registar duljine 64 bita ili opalis 80 bitni float. Pozdravi frendove s "drugog foruma". |
Da, trollam, tu sam da trollam. Evo idem pozdraviti ekipu s drugog foruma, hvala na bahatosti. Pozdrav.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Vjerovatno su mislili: Posto je 16bit podaktovna da jedna adresa adresira 2 bajta. Sto je krivo, bar koliko ja znam :fiju: |
Citiraj:
|
Mislim da ti je bubba tocno odgovorio.
Jer 16bit podatkovna znaci da se mogu prenijeti 2bajta od jednom, nista drugo. Jer ako zelis imat 2bajta po adresi, onda si krivo postavio pitanje. Trebao si napisat da računalo ne adresira bajt, nego adresira word, i duzinu worda. Svaki pc danas adresira bajt, tako ako nisi naveo da je drugacije, smatra se to. |
Evo, došao sam do točnog odgovora.
(2^32)*2 je točan odgovor i rješenje. Ipak je "ekipa s drugog foruma" bila u pravu i to bez bahačenja. |
Citiraj:
To jest giga- i gibi-. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:53. |