PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Laptop vidi sve mreže osim moje ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=260962)

kasandro 03.07.2014. 13:02

Laptop vidi sve mreže osim moje ?

HP4520s, kad ga hoću spojiti na svoju mrežu doma uopće je nema na popisu dostupnih mreža. Vidi 10-15 drugih mreža u susjedstvu ali moje nema ?

Isključio sam mac filtriranje, mreža je vidljiva i ima od zaštite samo password uključen. Svi mobiteli doma, tablet, drugi laptop ... svi vide mrežu i uredno se spajaju. Za test sam zvao susjeda sa svojim tabletom da dođe i uredno je pronašao mrežu i spojio se.

Laptop od jučer ima nove win7 i djevičanski je čist, ništa nije brljano po postavkama i servisima...

RAUL 03.07.2014. 13:11

Da li imas mozda vidljivo mrezu naziva " neka druga mreza" ili tako nekako?

kasandro 03.07.2014. 13:23

Ima neka čudna koju ne prepoznajem... čudni znakovi u nazivu, A i U sa preglasima/umlautom kao u njemačkom. Jel bi to mogla bit moja samo da ju tako krivo prikazuje?

Probao sam se spojit na nju i unesem pass ali neće... Kaže da pokušaj spajanja traje predugo i izbaci me.

Router sam resetirao, ali nije pomoglo.

RAUL 03.07.2014. 14:11

A jbg onda nista ako nece,mozda ce netko dati kakav bolji savjet.

6Finger 03.07.2014. 14:59

Jesi li u mogućnosti spojit laptop na neku drugu mrezu da odes kod nekog pa isprobas.
Neda minse sad googlet koja je mrezna u tom laptopu, ako se spojis negdje drugdje da nije neka vrsta mrezne enkripcije ili slično namjestena koju ta mrezna ne podrzava.
U tom slucaju da pogasis enkripciju na ruteru i pokusas se spojit tako.
Takodjer nedavno me izmucila jedna rtl mrezna svi programi su je prikazivali kao neki drugi model.
Sa tim krivim driverima je radila ali se nije mogla spijit na mrezu na xp a na win7 je cak radila ali slabo.
Jesi skinuo driver sa sajta proizvođača laptopa ili koristiš drugi / ili generički.

Čudan problem ali probaj ovih par ideja u najgorem slučaju će te odvesti u kojem amjeru dalje trazit problem.

kasandro 03.07.2014. 16:13

Hvala na odgovorima!

Za sada sam uzeo od klinaca usb wlan adapter i preko njega sam lap spojio na mrežu. Da se skinu svi updateovi. Kad to završi probat ću ponovno sa driverima od ove mrežne koja je u lapu. Radi se o Ralink RT3090. Drivere sam nakon instalacije win za nju skinuo sa HP stranice sa driverima za taj lap, tako da ne vjerujem da su driveri problem. Ali možda ima nešto u (ne)kompatibilnosti što je kolega Šestoprsti spomenuo ...

Edit: mislio sam s lapom i otić negdje drugdje isprobat koju drugu mrežu, ali baterija mu je skroz crkla pa ga moram i u struju uključivat... Probat ću i to ako ništa drugo ne uspije. Barem da isključim mogućnost da je crkla mrežna.

Nikky 03.07.2014. 16:19

Prvo se spojiti žicom na router, otvoriti web konfig i provjeriti trenutne wireless postavke,
ako na lapu imaš us drajver ili je tako namješteno onda radi samo sa 1 - 11 kanalima, prebaci na eu pa će raditi 1 - 13 kanal,
u routeru se igraj sa WPA/WPA2 enkripcijom i definiraj novi pass po standardu > http://www.kurtm.net/wpa-pskgen/

kasandro 03.07.2014. 17:41

Hvala Nikky !

Znači, danas smo naučili da Ralink RT3090 sa trenutno dostupnim driverima ne radi na kanalima 11-13. (isprobao sam nekoliko verzija sa Ralinkovih i HP-ovih stranica)
Nisam znao gdje se u postavkama na laptopu driver može "prebaciti" na EU, pa sam promijenio kanal u routeru na 7 i odmah je pronašao mrežu.

Nikky, ako ti nije teško možeš li molim te objasniti kako se to prebaci na EU da bi radilo sa kanalima 1-13 ?
Ili treba skinuti baš neki specifični EU driver? (nisam vidio da ima na izbor eu ili us)
Nije mi važno na kojem kanalu radi, samo da radi, ali kad smo već tu da naučimo nešto novo :)

Prezime 03.07.2014. 20:23

Da radi na kanalima 1-13 nema neke posebne koristi ako ti router radi "samo", recimo, na kanalima 1-11. Postavi na routeru fiksni wifi kanal, bilokoji izmedju 1 i 11 i vidi kako radi.
Za najbolje rezultate bi trebao s nekim softverom na laptopu skenirat sve wifi kanale u svojoj okolini, pa u routeru izbabrat wifi kanal koji nitko ne koristi.

The AC 03.07.2014. 20:25

Sandro, da se ne za*ebavaš, u postavkama rutera si samo prebaci mrežu na neki kanal između 1 i 11.

Nikky 03.07.2014. 20:52

@kasandro
Kod nekih drajvera (ne nužno Ralinka) se moglo to prebaciti u jednoj od opcija / parametara pod Properties - Advanced.
U principu taj detalj se (sam) postavi prilikom instalacije kao i HR jezik i nazivi prije spominjanih parametara a prema postavljenom jeziku / lokaciji u os - u.
Zna se desiti da izdaju drajvere sa krivim lokal specific parametrima ...

kasandro 03.07.2014. 20:57

Hvala vam, napisao sam da sam već zahvaljujući Nikkyu riješio tako što sam u ruteru stavio na kanal 7. Radi sa bilo kojim između 1 i 11, ali na 7 imam najmanje smetala u okolici.
Ac, jesi opet počeo pit ? :D

Nisam znao za ovo sa US i EU pa zato pitam Nikkya kako se to prebacuje, čisto da naučim još nešto ... ono, cjeloživotno učenje i te stvari...

EDIT: @nikky, kad si napisao da prebacim išao sam otvarat sve u vezi wifi kartice i nigdje pod opcijama nije bilo ničeg takvoga za mijenjati, pa me baš zainteresiralo... Uglavnom, nije ni bitno više. Glavno da si me uputio na činjenicu da ne rade svi adapteri na svim kanalima. To nisam znao. Problem riješen i hvala još jednom !

The AC 03.07.2014. 21:21

eh, tek sad skuzio da je rijeseno

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:11.