![]() |
(riješeno) DDR3 1600 MHz memorija radi jedino na 1333 MHz
Imao sam 2x2GB DDR3 Corsair 1600 MHz i 2x2GB DDR3 Kingmax 1600 MHz i sve je radilo normalno. Međutim, Kingmax je crknuo (ADM, ZG) i zamijenjen je
sa Kingmaxom koji je deklariran isto kao i ovaj prošli (1600 MHz) ali sam primijetio da je memorija dvostrana, ima čipove sa obje strane (za razliku od prijašnjeg). Konfa iz moj komp, ovdje se može detalno vidjeti oba modula (2x od svakog na ploči trenutno) http://www.pohrani.com/f/1K/pR/4iQQgAwa/clipboard01.jpg Problem je što ta 4 modula sada zajedno rade jedino ako spustim frekvenciju na 1333 MHz. Ako se stavi 1600 MHz, računalo ne želi bootati. 1. ima li smisla probati namještavati latencije ručno u BIOS-u i nekako natjerati module da svi rade na 1600 MHz ili je zbog toga što su novi kingmax moduli dvostrani to nemoguće? 2. ima li smisla napraviti update BIOS-a? Moja verzija je 1.90 a Asrock za verziju 2.30 tvrdi da "4. Improve memory compatibility." hvala!:chears: |
Probaj updateat bios za pocetak, a ako ne proradi onda stavi memoriju u biosu na 1600 mhz, ali pazi na latencije, da ti ih slucajno ne prezategne pa se zato ni ne zeli upaliti. Provjeri voltazu takodjer - da ti slucajno ne stavlja nizi napon od predvidjenog.
|
Provjerli latencije,
Corsair ti moze raditi na CL9 a Kingmax na CL11. Moras staviti CL11 (11-11-11-30) i 1.5v da ti radi kako treba. EDIT: Preskocio sam cijeli dio o Corsairu :D. |
Više puta sam već vidio da Asrock ploče (tj. BIOS na njima) "šlampavo" očitavaju profile iz memorijskih SPD-ova. Tim pločama to nije bug već feature, tako da sumnjam da bi nova verzija BIOS-a išto popravila. Ali ako ti "flešanje" BIOS-a nije problem ipak ga napravi.
Ali prije "flešanja" prvo probaj ovo: 1) u prvi par RAM-slotova (iste boje, pogledaj Manual ploče) ubodi sporiji par modula (Kingmax), a u drugi par slotova ubodeš naravno Corsair-module. BIOS će isčitati sporiji Kingmax-ov profil na kojem može raditi i Corsair. Ako bi BIOS pročitao Corsair-ov brži profil (da je Corsair u prvom slotu) pitanje je da li Kingmax može raditi na tom, bržem profilu i posljedično nemaš boot. Dakle, Asrock BIOS "automatski" isčitava profil iz SPD-a modula u prvom slotu i njime setira ostale module. 2) ako ne upali pod 1) onda manualno setiraj latencije za sve module po latencijama najsporijeg modula (Kingmax) i tako ručno učini ono što je ploča morala sama napraviti za tebe. To što je Kingmax dvostrani modul je i razlog zašto je sporiji (više chipova, dulje staze, veći EMI...). Sretno. |
Iskreno, ja se ne bih ni zezao time. I tako je razlika u brzini minimalna i osjetit ćeš samo u benchmarcima
|
Evo da se javim.
Isprobavao sam sve i svašta ali upalilo je tek kad sam stavio zadnji BIOS za P67pro3 (v3.30), nakon toga stavio 11-11-11-30 i voltažu na 1,5V kako je kolega MadBoY rekao, ostalo na auto i radi! U Aidi read i write memory rate su porasli za cca 3000 MB/s. Naravno da generalno neće stvari biti osjetno brže ali svejedno čovjeka veseli. hvala svima :chears: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:26. |