PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Jel ovo opasno? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=25742)

Brain32 24.09.2005. 14:14

Jel ovo opasno?

1 privitaka
...i koliko je opasno ako je?
Samo VCore varira, ostali naponi su "ravna crta" sa jako rijetkim jako malim padovima, (npr: vdimm 2,72->2,71).

Kerber 24.09.2005. 14:19

koje napajanje

MRKONJA 24.09.2005. 14:25

Abitice undervoltaju neznam kako ove novije ali starije 99%

Brain32 24.09.2005. 14:30

Ma napajanje je kenja(Eurocase350W), ali je fakat tiho i do sad je sve drzalo stabilno, samo VCore varira i zica me, po mom misljenju malo previse volti(1,75V za 235x10).
Mislim, najcudnije mi je kaj samo vcore varira, ajde da sve varira, reko bi srot napajanje i bok, al ovak se bojim da bu ista stvar i s novim...

EDIT: moja overvolta, setting u biosu je zapravo 1,719V...

srkyno1 24.09.2005. 22:30

ako je stabilno nije problem. ali ako počne radit probleme minjaj napajanje.

De5tr0yer 24.09.2005. 22:38

Moze ti biti da je jednostavno malo prasine doslo na neki kontakt (nozicu) od proca pa da te to zeza. onda proc povuce malo vise pa ti tak bude.

Srky 25.09.2005. 00:27

Citiraj:

Originally posted by ivek12
Moze ti biti da je jednostavno malo prasine doslo na neki kontakt (nozicu) od proca pa da te to zeza. onda proc povuce malo vise pa ti tak bude.
E ovo majstore nemoze definitivno bit, svasta sam cuo i vidio al tak sta jos nisam :gringo:

De5tr0yer 25.09.2005. 07:31

ovak. prasina ne mora bit prasina kakvu je svi zamisljamo nego nesta sta ti je vodljivo. pa se onda meke dvije nozice spoje i to dovodi do povecanja napona jezgre. isti stos je bio sa tualatinima da si spajo dva kontakta malom zicom.
al ako se mene pita, na prvom bi njestu bilo napajanje, pa onda eventualno maticna. mozda ti je slab kontakt na atx konektoru na maticnoj?
jel imas prikopcan i pomocni 4 pinski?

nicko 25.09.2005. 10:20

Citiraj:

: lol2 :

pa nema šanse...vjerojatno zato jer si clocknuo malo....a o napajanju netreba trošit riječi...

dok ti je sve stabilno, nije opasno...

Brain32 25.09.2005. 10:53

THX na odgovorima, samo da jos dodam da mi je tak otkako sam uzeo Abit-icu, prije toga sam imao MSI i VCore je bio stabilniji a i proc je radio na 2.3GHz(200x11,5) na 1,625V i sad sam zivcan jer mi na Abitici za to treba 1,7V, a pojavile su se i te varijacije...
Sto se stabilnosti tice u zadnjih tjedan dana sam 3 puta izvrtio S&M na "long" tak da brijem da stabilnost nije upitna...

Srky 25.09.2005. 15:37

Citiraj:

ovak. prasina ne mora bit prasina kakvu je svi zamisljamo nego nesta sta ti je vodljivo. pa se onda meke dvije nozice spoje i to dovodi do povecanja napona jezgre. isti stos je bio sa tualatinima da si spajo dva kontakta malom zicom.
al ako se mene pita, na prvom bi njestu bilo napajanje, pa onda eventualno maticna. mozda ti je slab kontakt na atx konektoru na maticnoj?
jel imas prikopcan i pomocni 4 pinski?

Ajde da malo rascistimo neke stvari, kao prvo prasina ko prasina sama po sebi ne provodi struju, kao drugo sigurno nema metalne piljevine u socketu da bi bilo nekih kratkih spojeva a i da ima rezultiralo bi kobno po proc, kao trece ono sto pricas za Tulca je druga prica i to se tocno zna koje se nozice spajaju za zeljenu voltazu, a ovo zadnje da je slab kontakt na atx konektoru necu ni komentirat jel nema veze s mozgom, da je tako ne bi ni radio komp (ili radi ili neradi) nema tu slab/jak kontakt.

To sto mu tako varira napon je moguce samo zbog 2 stvari a to su:
- ili ploca sama po sebi undervolta kao i vecina Abitica
- ili je napajanje postalo preslabo (ili je nekvalitetno) da daje dovoljno struje svim komponentama.

Brain32 25.09.2005. 16:43

Citiraj:

To sto mu tako varira napon je moguce samo zbog 2 stvari a to su: - ili ploca sama po sebi undervolta kao i vecina Abitica - ili je napajanje postalo preslabo (ili je nekvalitetno) da daje dovoljno struje svim komponentama.
Eto, ploca zapravo overvolta, ali da se vratimo na ono kaj mene cima:
Kao prvo napajanje je skoro duplo lakse od 350W Chiefteca, znaci kvaliteta - banana, ali ono kaj mene cima je dal je moguce da je napajanje preslabo da bi proc radio na nizoj voltazi ali ipak dovoljno jako da bi sve to funkcioniralo sa povisenom voltazom na procu, to mi zvuci paradoksalno jer se povecanjam vcore-a povecava i potrosnja procesora...

buljo 25.09.2005. 16:48

inače bolja napajanja i bolje "peglaju" napon tako da su ti manje oscilacije.
i daju snagu koja piše za napajanja, a ne ko npr. ever power od 400W daje stvarih 200W.:rolleyes:

De5tr0yer 25.09.2005. 20:09

ne moras odma pizdit. evo ti odgovora maloprije. jednostavno je u ploci stvar.
i moze biti da je stvar u atx konektoru, npr da je slab kontakt pa kad se vise optereti maticna tj. kad se poveca potreba za strujom, jednostavno taj slabi vod iliti kontakt dolazi do izrazaja.
neces imat nikakvog problema. ak ti ovak radi onda ne diraj nis.

Codiac 25.09.2005. 21:17

Abitice OVERVOLTAJU vcore tako da vam prica nestoji. Govorim iz iskustva ;)

buljo 25.09.2005. 23:28

aj da potvrdim FSB mi diže za 1MHz u odnosu na BIOS...

a ram mi overvolta 0.07V.:smoke:

Srky 26.09.2005. 00:08

Citiraj:

ne moras odma pizdit. evo ti odgovora maloprije. jednostavno je u ploci stvar.
i moze biti da je stvar u atx konektoru, npr da je slab kontakt pa kad se vise optereti maticna tj. kad se poveca potreba za strujom, jednostavno taj slabi vod iliti kontakt dolazi do izrazaja.
neces imat nikakvog problema. ak ti ovak radi onda ne diraj nis.

Daj covjece odustani od tog ATX konektora vise, nije u tom stvar rekoh ti :)
Kao sto su rekli gore napajanje je shrot i nemoze ponudit stabilan napon vec oscilira i jos kad dodas i odstupanja ploce eto tolikih razlika u voltazi (citaj oscilacija).

^SuperUnknown^ 26.09.2005. 00:38

Nekvalitetniji mosfeti?
Nekvalitetniji kondici?
Los senzor?

I meni na Abit-u tako varira vcore...

Brain32 26.09.2005. 00:52

Citiraj:

Nekvalitetniji mosfeti?
Nekvalitetniji kondici?
Los senzor?
I meni na Abit-u tako varira vcore...
Kondenzatori su mrak, za mosfete ne znam al znam da su hladni ko' led, a po pitanju senzora Abitu za sada vjerujem...
Jel' ti bilo tak i s onim chieftecom kaj si imal jedno vrijeme?

De5tr0yer 26.09.2005. 07:47

necemo se prepirat vise. da, abitice under/over-voltaju. TOCKA.

Mljac 26.09.2005. 09:24

Abit ima dosta veliko varariranje napona na procesoru, razlog je sama ploča i nema baš nikakve veze sa napajanjem.
Zbog toga se napon mora držati nešto višim jer su varijacije napona i do 0,5 volti.
Mene je to neko vrijeme živciralo i stalno sam gledal grafove s naponima na procu, ali onda sam odustao od provjeravanja napona i našao svoj mir.

I onako sve radi stabilno, a to je najvažnije.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:51.