![]() |
Udar groma
Pozdrav forumaši!
Ovako, u srijedu lupio grom u kuću i većina elektronike koja je u tom trenutku bila uštekana je izgorjela uključujući komp i zvučnike Z5500 i Z2300. Zanima me je li moguće oživjeti te komponente? Prioritet mi je Z5500. Naravno, osigurač na subu je skureni i kad ga zamijenim novim od 2A, čim zvučnike zaštekam u struju on pregori. Ostalo ništa nisam pokušavao jer se ne kužim baš u elektroniku. Ima li netko ideju/savjet što napraviti? |
Nitko?
BTW, na Z2300 osigurač ni taknut i uredno rade. |
Nađi dobrog elektroničara / servisera, prvo defektacija pa se tek onda zan jel se ispalti popravljati ili ne.
|
Ako imaš sreće otišao je samo napajački dio, popravak obično nije skup. Ako si slabije sreće razletili su se svi čipovi unutra, od kojih neke često nije moguće ni nabaviti. Uglavnom ovo što ti Nikky kaže, neka ti neki elektroničar pogleda što je stradalo i koliko se isplati popravak.
|
Hvala na odgovorima!
Odfurao sub elektroničaru i kaže da ima nade. Pojačala su otišla sigurno ( njih 7) pa je to naručio, ostalo bi trebalo biti uredu. Za kontroler (uređaj prek kojeg mijenjam postavke, glasnoću...) nije siguran al ne može vidjet dok ne složi pojačala. Ako je i to otišlo, vidim da ima ne ebay-u ima novi za cca 120 dolara samo ne znam koliko se to isplati uzeti. |
Nije bas odgovor na tvoje pitnaje, ali suosjecam sa Vama lega.
|
To je samo meni čudno da su pojačala pregorila od udara groma?
Svi ti sklopovi imaju "zaštitne" varistore koji bi morali pregoriti prije ostatka sklopa... |
Pozdrav,
tokom noći opalio grom. Računalo upalim, ne čuje se nikakv beep i sve je crno na ekranu stoji napomena no video input. Ventilatori svi rade, od napajanja također. CD-ROM isto radi. Kada sam ga prvi put upalio započeo je učitavat Windows 7 ali se zaledio nakon toga napravio reset i svaki put se ponavljaju gore navedene poteškoće. Imate li ideju od kuda krenuti? Nekako mislim da je hard dobio po glavi |
Izvadi kabel od struje iz napajanja na par sekundi. Provjeri unutra vizualno ako ima kakav pregoreni cip na mb.
|
Nisi naveo komponente a vidoviti Milan je u štrajku,
kompletna defektacija po redu, od mobo pa dalje. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Inače kad smo kod toga... Najobičnija prenaponska zaštita košta 23 kune u Chipoteci. Uzeo 10 komada, rastavio sam je i vidio uredan dizajn. Naravno, te su za jednokratnu upotrebu, jedna je odradila svoje i spasila uređaj. |
Ima pravo na odštetu od HEP-a inače je HEP osiguran kod Croatia osiguranja
u slučaju ovakvih nepogoda pošto cijela njihova mreža nema adekvatnu zaštitu od visokog napona tj. udara groma provjereno kod lokalnog HEP-a uredno isplaćuju samo treba prijaviti! Inače prije par godina su davali štetu nastalu i zbog preniskog napona ,ali zbog previše pritužbi građana na preniski napaon (knkretno kod mene cca. 150-160V) su odustali i ograđuju se od tog (a izgovor ime je da kod croatie nisu osigurani od šteta nastalih utjecajem niskog napona),al vjerujem da bi se i to moglo na sudu dobit tko ima novaca i vremena se naganjati snjima. Inače ja sam odustao nakon 2-3 prijave DI i HERA-i koji me potupno razumiju i smatraju da sam u pravu ali zadovoljštinu moram potražiti na sudu :(( |
Citiraj:
Komponente MBO Abit s 478 ic7, i875 Intel P4 3.0 GHz ATI Radeon 9600 XT 128 bit HDD WD 500 GB sata 64 mb cache to bi bilo to od glavnijih |
A što se Z5500 tiče, spalilo je neki integrirac ili diskretni tranzistor (i/ili i jednih i drugih) u elektronici a najčešće rikavaju tako da nastane kratki spoj u komponenti pa ti zato stalno pregara osigurač.
EDIT: zaboravio sam napomenuti kako bilo koji poluvodič može šlusirati na opisan način, ne samo tranzistori i IC-i, dakle uključujući i diode bilo koje vrste i njihovi pandani integriranih krugova, tj. graetzovi (ispravljački mostovi). |
Po tome mobo je ABIT IC7 > http://www.xbitlabs.com/articles/mai.../abit-ic7.html
http://uk.hardware.info/productinfo/...specifications Izvadi sve van kućišta, na mobo ostavi samo cpu i ram > ako pišti (trebaš imati spojen zvučnik / zrikavac na mobo) da fali grafa stavi je, ako ne pišti traži drugi pc sa sličnim komponentama (Socket 478, DDR ram, agp grafa), da možeš testirati i naći šta je crklo ... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Kad već pišete svašta:
HRN EN 62305 Zaštita od munje - grom je zvučna manifestacija. "... neki elektronički sustav može biti ugrožen pri udaru munje zbog utjecaja magnetskog i električnog polja H i E kao i zbog smetnja dovedenih vodljivim stazama (udarni naponski i strujni valovi) putem vodova i kabela koji ulaze u građevinu." Tako da definicija munje nije prenapon, ali njene posljedice mogu biti. Otiđi u svog ODS-a i prijavi šta se desilo. Pa APP (ako prođe prođe), možda i dobiješ neku naknadu, ali realno daleko manju nego stvarna vrijednost. |
Citiraj:
Inače, koliko sam čuo iz zadnjih prijava, rade to relativno OK. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:16. |