PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) IDE DVD-ROM i HDD na istom kabelu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=256411)

Mark33 03.02.2014. 16:16

(riješeno) IDE DVD-ROM i HDD na istom kabelu

pozdrav. nazalost morao sam kupiti drugu maticnu za komp i sad vidim da ima samo jedan ide konektor. dali ce to raditi ok ako spojim hdd kao master a dvdrom kao slave? hvala

Power by Intel 03.02.2014. 16:22

Ako na jedan IDE kabel spajaš samo jedan uređaj, taj uređaj spajaš na kraj kabela i postavljaš ga kao master.

Ako recimo na jedan kabel spajaš dva uređaja (HDD i pržilicu) onda na kraj kabela (crni konektor) spajaš HDD (mora bit postavljen kao master),

a na drugi konektor(sivi spajaš pržilicu). Treća varijanta su DVD-ROM i DVD-RW ili dva HDD onda onaj uređaj koji je na kraju kabela postaviš kao master a ovaj drugi kao slave.

To je to. Ako si spojil i radi, drago mi je.

Old Iggy 03.02.2014. 16:24

Citiraj:

Autor Power by Intel (Post 2539605)
Ako na jedan IDE kabel spajaš samo jedan uređaj, taj uređaj spajaš na kraj kabela i postavljaš ga kao master.

Ako recimo na jedan kabel spajaš dva uređaja (HDD i pržilicu) onda na kraj kabela (crni konektor) spajaš HDD (mora bit postavljen kao master),

a na drugi konektor(sivi spajaš pržilicu). Treća varijanta su DVD-ROM i DVD-RW ili dva HDD onda onaj uređaj koji je na kraju kabela postaviš kao master a ovaj drugi kao slave.

To je to. Ako si spojil i radi, drago mi je.

Mmmmm... Donekle.
Ako je uređaj sam na kabelu, mora ići na zadnji konektor. Sve ostalo je nebitno - dva uređaja mogu na kabel na sve načine (hard na sredinu i kraj, master ili slave)...

Mark33 03.02.2014. 16:34

hvala decki na brzim odgovorima..jos pitanje,posto je svako kuciste dizajnirano vecinom da je przilica gore,hard dole, dali ima veze ako zamjenim strane na kablu? znaci ovaj plavi kraj spojim u uredjaj a ovaj drugi kraj na maticnu..? ako me razumijete..onda dobijem vise razmaka medju konektorima.

Burko 03.02.2014. 16:40

Citiraj:

Autor Mark33 (Post 2539612)
hvala decki na brzim odgovorima..jos pitanje,posto je svako kuciste dizajnirano vecinom da je przilica gore,hard dole, dali ima veze ako zamjenim strane na kablu? znaci ovaj plavi kraj spojim u uredjaj a ovaj drugi kraj na maticnu..? ako me razumijete..onda dobijem vise razmaka medju konektorima.

jok. upravo sam ti ovo htio napisati, posto znam da je ovo najveci problem.

dakle, HDD stavi kao SLAVE, optiku kao MASTER (jumperi). kraci dio kabela (gledano od srednjeg konektora na PATA kabelu) slobodno ubodes u maticnu, srednji u hard disk te najdaljnji konektor u - optiku.

provjereno sljaka, imao sam i ja par slucajeva gdje je jedan PATA kanal, a potreba je za dva uredaja. pa kemijanja sa HDD-om skroz na najvisu tocku u kucistu, DVD dolje......... bezveze ;).

Mark33 03.02.2014. 17:04

odlicno... hvala!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:57.