![]() |
Pregrijavanje procesora
Ovako, imam procesor od amd fx-8350.
Radi normalno sve dok ne udem u neku igricu i nakon jedno 20 min nekad vise se ugasi znaci instantno ne kao kad ga sam ugasim.Kada dotaknem kuciste blizu procesora samo sto ne gori. slika napona i ostalog http://puu.sh/6BLAQ.png .Da li bi to trebao smanjiti da se prestane pregrijavati toliko? Temperature rastu preko 80° a hladnjak koji je ne procu je Cooler ARCTIC COOLING Freezer 13 |
Pogledaj u aida64 programu na kolko ti okretaja se vrti vent., možda ti je upaljena ona opcija da ti se ne vrti na max. pa ga slabije hladi to treba u biosu nariktat onda.
|
trenutno na cpu pise da se vrti na 2192 RPM a sad neznam kolko bi trebalo bit u full loadu
|
Prvo napraviti Clear biosa.. Onda ukoliko dođe do pregrijavanja: 1. Hladnjak ne stoji dobro na procu, 2. Pastu promjeniti, 3. Provjeriti da li se uopće vrti vent na hladnjaku.
|
radio sam test s aidom64 i ventilator se stalno vrti na 2000 rpm makar se koristi 100% od procesora
|
To je ok, na tolko se vrti taj vent znači na max. je.
Napravi ovo gore šta ti je napisao kolega dean225. No ovo Clear bios-a ostavi za zadnje to bi ti ja preporučio. Prvo provjeri dal hladnjak dobro stoji na procesoru, kad je zadnji put mjenjana termalna pasta jel uopće i stavljena imao sam par slučajeva di je vent stavljen bez paste na procesor. I od kad se to počelo dešavat samo odjednom il je tako oduvijek ? |
pocelo se desavat odjednom ..i jos se zna dogadati da se smrzne komp
kako se radi clear biosa? |
nađi jumper "clear cmos" i stavi na drugu kombinaciju od 3 pina barem minutu pa vrati kako je bilo ili jednostavno izvadi bateriju, isključi naponski kabel i stisni nekoliko puta gumb kao da ćeš upaliti komp, vrati bateriju, uključi struju i upali komp
http://cdn.binarycpu.com/cdn/farfutu...age/cmos-1.jpg |
eh sad..komp je zapecacen od strane linksa tako da ako ga otvorim gubim garanciju..nista ide na popravak onda .
|
Pa ako imaš garanciju nosi na servis, teško da ćeš išta napravit ovako, a bez da ga otvaraš.
|
kakva baterija , kakav clear cmos, komp se normalno pali.... udji u bios i nadji opciju za vracanje na tvornicke postavke,makar nevjerujem da bu to smanjilo temp, komp pod ruku i pravac links
|
Moguće da i u BIOS-u nije omogućena opcija da se fan vrti proporcionalno temperaturi proca.
|
Iskljućio bih mogućnost da nema paste jer taj hladnjak već dolazi sa tankim premazom paste na sebi...
http://www.arctic.ac/eu_en/freezer-13-co-811.html bez obzira da li se fan proporcionalno vrti s obzirom na temperaturu, ako konstantno radi na max broju okretaja (max.2000rpm+-10%) onda bi ga morao rashladiti ne samo u igrama već i pod primeom 95... Ako nisi ništa čačkao po biosu i ako nisi clockao, ja bih rekao da hladnjak nije dobro nasjeo na CPU...dovoljno je da samo jedan ¨bibak¨ nije dobro sjeo na svoje mjesto, imati češ problema sa pregrijavanjem... Ako imaš jamstvo, nemoj sam rastavljati jer češ ga izgubiti, odi kod ekipe u links i neka ti to poprave, jer vjerovatno nisu dobro pričvrstili hladnjak na CPU |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:57. |