![]() |
Spašavanje podataka s Western Digital My Book 250GB
Frendu je krepao eksterni hard disk koji je on koristio za spremanje svih podataka, tako da je bio pun obiteljskih fotografija i drugih uspomena od kojih većina nije bila backupirana na neki drugi medij.
Radi se od WD My Book 250GB, IDE varijanta sa serijskim brojem wd2500I032-001. Kad sam iz kućišta izvadio disk i spojio na PC, sam disk je bio funkcinalan, ali ponašao se kao da nema nijedne kreirane particije. Pretraga na netu pokazala je da kontroler u kućištu (koji je očito umro) obavlja enkripciju diska i bez njega je sam disk neupotrebljiv. Kad sam s ebaya naručio isti takav eksterni disk, pokazalo se da nije baš identičan, pošto se u njemu nalazila SATA varijanta diska, što znači da mi je takav kontroler neupotrebljiv. Zato molim, ako postoji neka dobra duša koja posjeduje isti takav eksterni disk iz naslova, da mi se javi i pomogne u spašavanju podataka. Spreman sam kupiti taj disk (ili samo kontroler), a zauzvrat mogu ponuditi stari IDE disk (bez kontrolera koji ne radi),onaj drugi disk s Bay-a (SATA varijanta istoga) i/ili nešto novca. Nalazim se u Zagrebu. . |
green šrot,ista stvar i meni se desila samo sam ja vecinu uspio spasiti...
i to mi nikada nece biti jasno,kreiranje particija na storage disku??kreiranje particija uopce? sretno nek ti bude kao i meni |
Pisalo se već o tome ovdje. Ako je zaista krepao čip koji vrši kodiranje podataka, možeš se pozdraviti s njima. Ne pomaže kupnja druge elektronike niti bilo šta drugo. Nema spasa i točka.
I ne zaboravi zahvaliti WD-u na pametnoj odluci da vrši kriptiranje po defaultu i to još hardverskim načinom. |
od kud ti ideja da je to "green"??? i na kraju kakve to uopće ima veze, crkavaju svi a ne samo green. On ima stari PATA disk u ext kućištu i problem nema nikakve veze sa tim koji si ti imao. Ja isto kreiram particije, nikad ne znam hoće li mi trebat da na jednoj od njih podignem win radi nekog testa, sve ima svoju svrhu a kod spašavanja podataka sasvim je svejedno.
luudi, ovaj broj što si dao je p/n napajanja tog kućišta a ne hdd-a. ako je disk funkcionalan skini neki data recovery program i skeniraj: .jpg ako su ti slike najbitnije i to onda prebaci na drugi hdd. Ne prtljaj puno po particijama i postavkama, čisto skeniranje i backup. skini Hiren's bootCD i tamo imaš alate za spašavanje podataka http://www.hiren.info/pages/bootcd ili get data back, nije free al vjerujem da ćeš se snać ;) |
Citiraj:
A data recovery (i GetDataBack) je prva stvar koju sam probao - disk mi je vraćao podatke ko da je djevičanski čist i bez particija, a nikakav dubinski scan nije pronalazio ništa slično file systemu. . |
Sretno s diskom, ali let's not forget: Postoje 2 vrste ljudi, oni koji rade backup, i oni koji ce raditi backup. :chears:
|
Citiraj:
BTW, WD MyBook 250gb anyone? :( . |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:11. |