PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Preporuka usb wirelless mrežne kartice (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=253934)

Botlorn 24.11.2013. 20:52

Preporuka usb wirelless mrežne kartice

Pozdrav,
imam H1 VDSL net i na računalu koje je spojeno ethernet kabelom imam bržu internet vezu nego s računalom koje je spojeno WLAN karticom.
razlika je oko 6 mbps (20 naspram 14 na kompu s wlanom).
WLAN stick je:
http://www.dlink.com/uk/en/home-solu...s-g-usb-dongle

Dakle, ima koju godinu. Imate li neku preporuku koji bi USB stick mogao kupiti a da nije puno skuplji koji bi mi omogućio veće brzine, odnosno, koji bi parirao žičnoj povezanosti?
Je li to uopće moguće ili će mi WLAN uvijek šepati za LANom?

Hvala!

Mark33 24.11.2013. 21:27

mislim da ti je do drivera, probaj updejtat wireless karticu, tako je bilo i kod mene..

Nikky 25.11.2013. 00:27

Na kraju si sam napisao osnovno, rečeno na drugi način, žica je žica.
Mogao si se potruditi i potražiti, isto pitanje je sigurno odgovoreno xy puta unatrag x mjeseci.

Taj DWL-G122 je poznat kao "sreća".
Pogledaj naljepnicu na njemu i napiši punu oznaku tj. koja je revizija.

"H1 VDSL net" nam ništa ne znači nego opet prepiši punu oznaku ili u njegovom konfigu saznaj wireless karakteristike (jel podržava g ili n tip).

Također nisi naveo koji je os na kompu koji "ide" preko wireless - a.

Botlorn 25.11.2013. 02:10

Isprike, na zadnje dvije stranice nisam našao sličnu temu, ali moguće je da sam previdio. Naravno da sam za to da se spoji s nekom ako je slično pitanje.

D-link je puni naziv G122 EU, ver: E1 (5.00)

Driveri su stavljeni na novu instalaciju Win 7 pro 32 bita.

A što se tiče neta i oznaka, tu sam malo slabiji, ne kužim šta bih trebao specificirati. Imam VDSL vezu preko FritzBox7360 routera od H1 Telekoma.
Pa mi eto kompjuter koji je kabelom spojen ostvaruje ugovorenu brzinu (20/2), laptop tek nešto manje, a stolno računalo sa spomenutim stickom negdje oko 14/1.5, ovisi "kakav mu je dan".

Imam pristup routeru, ali za ime Isusovo, ne mogu nigdje nać da mi eksplicitno pišu wireless karakteristike (g/n), osim MAC adresa i sl. :D

Jedino pod "radio channel" imam:
Radio Channel Settings:
Set radio channel settings automatically (recommended)

Tako mi je stavljeno. Mogu odabrati i manual, gdje mi je sada siva opcija:
WLAN standard: 802.11 n+g+b

Hvala

Nikky 25.11.2013. 12:54

Da krenem od kraja:
- vidiš da si ipak našao, router ti podržava: 802.11 n+g+b, to pak znači da ako budeš kupovao novi WiFi stick može biti 802.11 n standarda tj. mogao bi imati koristi

- ako živiš u zgradi sa xy susjeda i njihovih WiFi mreža onda na lap instaliraj inSSIDer, proskeniraj band na lokaciji gdje obično koristiš lap i to sa upaljenim i ugašenim tvojim routerom,
na taj način ćeš detektirati kanal na kojem nema susjeda ili je njihov signal najslabiji, preferiraj 1 ili 6 ili 11,
otkriveni kanal možeš u routeru manualno postaviti

- za taj biserni DWL-G122 imaš zadnji drajver paket imaš ovdje

- evo nekoliko preporuka
TP-LINK TL-WN722N 150M Wireless USB adapter (dolazi sa vanjskom 4 dBi antenom)
TP-LINK TL-WN722NC 150M Wireless USB adapter (isto kao gornji ali + dolazi sa produžnim i stalkom)
TP-LINK TL-WN821NC 300M Wireless USB adapter (isto kao gornji ali + dolazi sa produžnim i stalkom)
TP-LINK TL-WN822N 300M Wireless USB adapter (vidi mu sliku i sve će ti biti jasno)

Botlorn 25.11.2013. 18:45

Hvala puno na savjetima. Pokušati ću s tim InSSIDerom.
Instalirao sam drivere koje si preporučio (naravno, prvo maknuo stare) i imam vezu, ali D Linkov utility ne radi. Svaki put pri bootanju prijavi:
the procedure entry point apsSearchInterface could not be located in dynamic link library wlanapi.dll

Vidim da nisam jedini, ali nemam pojma kako to riješiti a iritantno je. Mislim da ću maknuti taj utility, ionako se spajam preko windows servisa.
hvala još jednom

Nikky 25.11.2013. 19:03

Da, zaboravio gore navesti da instaliraš samo drajver,
netko ima a netko nema sreće sa tim njihovim utility - jem.
Kad ga budeš deinstalirao, pazi da ide samo on tj. da ti ne makne drajver.

Dottore 02.01.2014. 21:18

Budim temu.

Gledam dva modela.

Linksys AE1200 i Linksys AE2500

Koliko sam skužio na Wikidev da je oboje krije Broadcom

Može još preporuka i nisam baš našao skupinu testova wifi usb osim ove

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:42.