![]() |
Topi se 220 kabel na napajanju
Frendu se otopila se 2 kabela od 220 na kompu. Jedan njegov, pa je zvao frenda da mu posudi pa mu se otopilo i taj za 1-2 h. Pin od faze u napajanju je totalno izgorio.
Bili su kod mene, ja nisam ni htio staviti novi kabel, nego sam drito promjenio napajanje i radi, ne smrdi, nema pregrijavanja utičnice u napajanju ni pinova. Sad mene zanima, koji su mogući uzroci toga? Spoj pina na utičnici u napajanju? |
Topljenje kabla+izgoreni pin od faze ukazuje na preveliku struju (A). Uzrok tome moze biti neki kratki spoj ili random kvar :)
Nisam akuzio, ali napajanje normalno radi dok se usput kabal topi? :D |
moguće i da je točka spoja na starom napajanju jako mala, a ne standrdno velika površina(zbog npr iskrivljenog pina), te se energija nemože u potpunosti prenjet na napajanje pa zagrijava sama točka spoja ili okolni zrak, jer se mora negdje ispraznit
al nemoj mene držat za rič nemam ja neko elektrotehničko znaje :D znam samo neku osnovnu(osnovno osnovnu) teoriju zračnih/vakumskih sklopki, iako samo na vrlo visokim strujama :D nezz sta je na 220 |
To sam i ja mislio kad sam vidio kako je skurena, deformirana. Vidjet ćemo, ali mislim da je to to.
Zahvaljujem. |
Ako imaš skurenih / neispravnih napajanja onda sa njih prebaci odgovarajuću ac utičnicu na ovo problematično napajanje. Usput provjeri:
- spojeve nakon lemljenja - ako ima onaj emi/rfi filtar odmah na ulazu, možda je "probio / platio" |
Mogao bi. Dugo mi lemilica stoji nekorištena, pa da je upogonim :-)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:20. |