PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   WIFI Repeater (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=247503)

Dado1977 08.05.2013. 14:24

WIFI Repeater

Trebao bi pomoć kako pojačati 3g router koji je u prizemlju da ima i stabilan signal na 1 i 2 katu. Da li bi pomogao WIFI repeater da postavim na skaki kat?

Nikky 08.05.2013. 14:42

Da, trebalo bi na svaki kat (1. i 2.) stavit Universal Repeter npr. EW-7228APn.
Svakako skeniraj band i fiksno postavi "čisti" kanal, preferirati 1 ili 6 ili 11 ili 13.

Kruno M 20.05.2013. 19:37

Da ne otvaram novu temu. Da li je netko koristio ovo
http://www.ebay.com/itm/Wall-Powered...item27d26bdf78

Planiram si nabaviti to, ili pak Airlive G.DUO model koji bi služio za istu svrhu. E sad me zanima da li ovaj prvi model preko LAN porta šalje i net na switch recimo?

vladjan1901 20.05.2013. 20:28

Citiraj:

Autor Kruno M (Post 2398632)
Da ne otvaram novu temu. Da li je netko koristio ovo
http://www.ebay.com/itm/Wall-Powered...item27d26bdf78

Planiram si nabaviti to, ili pak Airlive G.DUO model koji bi služio za istu svrhu. E sad me zanima da li ovaj prvi model preko LAN porta šalje i net na switch recimo?

nisam koristio uređaj. mora imati lan port za konfiguraciju! ako ima lan port , naravno da može "slati" net na switch.

Kruno M 20.05.2013. 20:32

Eh, i meni je logika da bi trebalo moći tako funkcionirati. Ali opet, ako iam provjerena info bilo bi dobro.

Meni treba da sa uređaj spaja na router te signal šalje na LAN te u isto vrijeme i WIFI signal...

Nikky 20.05.2013. 20:36

Pronađeš user manual uređaja i pročitaš šta u njemu piše odnosno opis modova rada ?

Kruno M 20.05.2013. 20:38

Ima:
Wireless Repeater Mode - e sad da li u ovom modu šalje net i na LAN, to nigdje nepiše
Access Point Mode

Nikky 20.05.2013. 20:52

Mada zna biti razlika među proizvođačima ili pojedinog uređaja, kao vodič pogledaj opise na webu AirLive wireless uređaja.

OuttaControl 20.05.2013. 21:02

Čisto ako te zanima ja sam to rješio sa thomson ST780 routerom što dobiješ od t-coma, glavni router, Sagem F@ST1704 podržava WDS, isto tako thompson može glumit w-lan repeater

Skinio clean firmware za njega, postavio mu ip na 192.168.1.253, i spoijo ga sa glavnim routerom uz WEP zaštitu(nemože raditi sa WPA)

Nikky 20.05.2013. 21:21

Polako kolega OuttaControl, nemoj savjetovati nešto šta u startu nije najbolje ili najlakše rješenje.
Primjera radi za spomenuti ST780 nemaju sve fw verzije mogućnost WDS - a, potom ogrqničen si na max, zaštitu WEP tipa (oboje si naveo) + zna biti dodatnih problema da ih sada ne nabrajam.
Stoga mislim da je puno pametnije nabaviti Universal Repeter koji može raditi sa wireless mrežom zaštićenoj sa WPA/WPA2 tipom.

Kruno M 20.05.2013. 21:25

I meni bi najviše odgovaralo da je to WPA minimalno, i nešta što jednostavnije.

Nikky 20.05.2013. 21:33

I onda si trebao pogledati xy istih / sličnih tema u Mrežama pa bi našao par "aktualnih" uređaja koji imaju traženi Universal Repeter a relativno prihvatljive cijene.

Kruno M 20.05.2013. 21:40

Gledao jesam. Ali nema uređaja, kakav meni treba. Osim Airlive G.DUO. Prima signal i šalje ga dalje, a usto ima i mrežne portove, sve u jedan. Ali ih više nema za kupiti, a po njuškalu sve prodano.

Ovo mi je izlgedao kao jeftin uređau u kombinaciji sa switchem, naravno ako bi radilo kako ja trebam.

Nikky 20.05.2013. 22:00

A ovaj neće da se sam javi > http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=EW-7228APn
:D

Kruno M 20.05.2013. 22:05

Pa gledao sam i taj. Ali koliko vidim taj se samo spaja na router preko wifi-a, ali ne šalje wifi signal dalje? Znaći trebam još jedan router kako bih imao wifi.

Nikky 20.05.2013. 22:07

E pa slabo gledaš ili krivo vidiš :D
Otvori mu user manual pa pročitaj.

vladjan1901 20.05.2013. 22:09

pa većina ap ima lan izlaz i repeater mode. ovaj tvoj se razlikuje samo po praktičnosti, jer ga uštekaš direktno u zid. uređaj kakav tebi treba je standardni wifi ap kao npr ovaj gore.

OuttaControl 20.05.2013. 22:11

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2398687)
Polako kolega OuttaControl, nemoj savjetovati nešto šta u startu nije najbolje ili najlakše rješenje.
Primjera radi za spomenuti ST780 nemaju sve fw verzije mogućnost WDS - a, potom ogrqničen si na max, zaštitu WEP tipa (oboje si naveo) + zna biti dodatnih problema da ih sada ne nabrajam.
Stoga mislim da je puno pametnije nabaviti Universal Repeter koji može raditi sa wireless mrežom zaštićenoj sa WPA/WPA2 tipom.

Hahaha znam da ima problema, i ima sam ih vjerojatno sve :p(čak krivi datum u routeru zna pravit probleme) , tako da bi ga mogao savjetovati :P al to sam napomenio čisto usputno, eto ako kolega ima volje i živaca(puno) te usput uštedit koju kunu, inače su uglavnom gotova rješenja uvijek bolja

[GOW]Nec 20.05.2013. 22:47

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 2398742)
Hahaha znam da ima problema, i ima sam ih vjerojatno sve :p(čak krivi datum u routeru zna pravit probleme) , tako da bi ga mogao savjetovati :P al to sam napomenio čisto usputno, eto ako kolega ima volje i živaca(puno) te usput uštedit koju kunu, inače su uglavnom gotova rješenja uvijek bolja

Možda jesu gotova rješenja bolja i brža, ali ne daju onaj osjećaj gušta kad nakon 3-4 sata čačkanja i urlanja od bijesa i nemoći konačno prorade kao ona home-made rješenja... :D

OuttaControl 20.05.2013. 23:56

Citiraj:

Autor [GOW]Nec (Post 2398765)
Možda jesu gotova rješenja bolja i brža, ali ne daju onaj osjećaj gušta kad nakon 3-4 sata čačkanja i urlanja od bijesa i nemoći konačno prorade kao ona home-made rješenja... :D

auf, onaj osjećaj kad kažeš in your face tom komadu hardwarea koji se neda :D

no svakome po guštu jeli, ako se kolega nema vremena ni volje zafrkavat sa samoinstalacijom nek si kupi access point i miran :)

Kruno M 21.05.2013. 15:50

Bit će da će mi osjećaj biti AP koj se bez problema spooji i da mi šta treba. U mlađim danima bi se još i zafrkavao al sad samo trebam net :)

Hvala nikky na savijetu, uzet ću taj Edimax. Vidim da ima sve što treba ;)

Kruno M 16.06.2013. 20:47

Uzeo sam EW-7228APn i sve podesio, Universal repeater. Sve funkcionira, signal sa mrežom je 70tak posto.

Ali imam problem oko downloada. Ping je dobar, upload dobar, ali download mi nije 4Mbps nego 1 - 1.5 Mbps. Kad se spojim drito na router sve super, al preko Edimaxa je 4-tina brzine.

Šta bi mogao biti razlog, odnosno šta da podesim da bi dobio full brzinu?

Hvala

EDIT: Skužio sam da on nemože dati full speed zbog tog universal repeatera, jer u isto vrijeme 2 puta šalje i 2 puta prima?!?

Jedino da ga stavim u station mod i nakačim stari router na njega pa tako da imam full speed, da li bi to radilo?

The AC 16.06.2013. 21:58

Zar nebi trebao davati više od 4mbps koliko ti je pristupna brzina providera, bez obzira šta mu se za pola smanji propusnost( u specsima piše da pušta 150 mpbs ako je u 802.11n modu) ? Ajde nek mu propusnost bude i 20mbps, svjedno bi trebao davati 10mbps onda? Ili ja to možda krivo shvaćam? Prije bi rekao da ti zbog nekih žešćih prepreka ili smetnji pada brzina?

EDIT: pod spomenutih 150,20,10mbps mislim naravno na LAN a ne na izlaz na internet

walbandon 17.06.2013. 03:18

radilo bi, ali mislim da mora raditi full sped neta, kako je kolega gore naveo...
probaj staviti u station i onda izmjeri ;)

Nikky 17.06.2013. 08:15

Nema i ovce i novce, "ja bi brzi net al bez žice", e nemože :)
Mislim da ne mora ni probavati, jasna stvar da zbog repeter igrokaza gubi na propusnosti.
"Full speed" će dobiti jedino da Lan - om spoji EW-7228APn i glavni router + podesit ga kao ap vulgaris.

walbandon 17.06.2013. 10:18

Ne vjerujem... bas cu probati nocas na poslu izvrtiti speedtest spojen na jedan takav ap u universal repeater modu...i vj da ce biti puna brzina prikljucka tj 10mib, tako da mislim da ove nase dsl brzine moraju prolaziti... vec mi je sigurno jedno 15-20 tih apa proslo kroz ruke i montirao ih... jedino sto znaju s vremenom pocet stekat tu i tamo, da se mora iskopcat ukopcat... al jbga budget aparati, za 200 kn rade super... kvalitetnija j jeftinija varijanta bi bila 2 i vise puta skuplja...

Nikky 17.06.2013. 10:50

+ kad se počmu kuhati / peči na ove temperature

Kruno M 17.06.2013. 16:44

Eo ga dečki sve radi.

Prvo sam ga probao u station modu i samo na LAN priključiti net i sve radi full. Onda sam na njega nakačio stari router i preko njega sa WIFI i sve radi full dok je AP u station modu.

Na kraju sam ga vratio u universal repeater i opet cca 1.5. Približio sam ga 30tak cm prema routeru kojeg "hvata" i sve full.

Dok mi je brzina 1.5 bio je točno ispod plazma tv-a, a sad je 30cm ispred u polici.

Možda čak nakačiti neku malu panel antenu na njega? Da li imate kakvu preporuku? Nešta sa ebaya a da je provjereno.

Ova na njemu omnica je 3dbi antena.

Nikky 17.06.2013. 17:26

Vidiš da je do pozicije / signala.
Ne treba ti panelka a i mogla bi ti komplicirati stvari jer je to antena usmjerenog tipa.
Druga omnica 5 ili 8 ili 10 dBi bi mogla poboljšati stvar.
Računaj da je ova od 10 dBi poprilično duža.

Kruno M 17.06.2013. 17:54

Ma imam jednu od cca 30cm sa ebaya koja je smeće (davno kupljena). Probao sam sa njom al signal je lošiji nego sa originalnom.

Da li imaš šta za proporučiti a da je isprobano?

Isto tako nisam mislio da će tih 30tak cm igrati ulogu, al eto dobro je pa je do toga. Mislio sam da ću morati imati još i router na AP-u pa mi to onda nema smisla jer hoću što manje uređaja u stanu.

Inaće hvala ti za preporuku APa, dobar je mališa :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:48.