PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) CRC or ECC error (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=242800)

Gustavo 10.01.2013. 21:13

(riješeno) CRC or ECC error

Nisam nikako mogao pokrenuti windowse pa sam preko hiren boot cd-a iz DOS-a pokrenuo HDAT2 program za popravak hard diska tj bad sectora, ali mi je negdje oko 13 gb prekinuo i izbacio poruku "uncorrectable crc or ecc error on read". Kasnije sam to to samo preskenirao i našao je na 200 gb samo tu jednu grešku radi koje neće pokrenut windowse, probao sam preko linux-a spasit podatke ali mi uopće ne čita hard disk dok ga u bios-u na početku vidi u veličini 136 gb. Jel moguće s CD-a pokrenut kakav program da popravi ovu grešku? Disk je Seagate Baraccuda 200 gb taman mi istekla garancija.

Rade0n 10.01.2013. 21:27

Treba ti program pod imenom SpinRite, spržiš ga na cd i bootaš, on će ti izvući sve podatke.

Gustavo 10.01.2013. 22:01

Citiraj:

Autor Rade0n (Post 2313143)
Treba ti program pod imenom SpinRite, spržiš ga na cd i bootaš, on će ti izvući sve podatke.

Ok, a jel moguće tu grešku na hard disku kojim programom s CD-a popraviti?

driftwood 11.01.2013. 10:34

Uglavnom nije, ali možeš probati sa HDD Regenerator. I da ju popravi, vjerojatno će se opet pojaviti.

Radije uzmi par gb prostora prije i poslije bad sectora i te napravi unllocated space, tako da se taj dio ne koristi.

Gustavo 11.01.2013. 13:24

Citiraj:

Autor driftwood (Post 2313422)
Uglavnom nije, ali možeš probati sa HDD Regenerator. I da ju popravi, vjerojatno će se opet pojaviti.

Radije uzmi par gb prostora prije i poslije bad sectora i te napravi unllocated space, tako da se taj dio ne koristi.

To sam sve već napravio, mada prije bad sectora nisam stavio unllocated, jedino sam odvojio unllocated početnih 20 gb diska i jedno vrijeme je dobro radio. Sada mi se pojavljuju neki delay sectori, uglavnom podivljao HDD, bar da nekako uđem da spasim slike koje nisam uspio spremit zadnja dva mjeseca pa lupit low level format, al čini mi se da je disk gotov, HDD regenerator toliko sporo radi da bi trebalo mjesec dana da sve prođe, spinrate krene pa se smrzne, a ne mogu dignut više gparted magic preko linux-a

Gustavo 11.01.2013. 19:31

Evo uspio sam uci u disk s mini windows xp, sad kopiram slike, sporo ko noc, jel ima neki program sli;an low level format da mi formatira samo C particiju.

driftwood 12.01.2013. 01:34

Ne znam jel sata disk, ali probaj promijeniti kabel.

Gustavo 12.01.2013. 18:17

Citiraj:

Autor driftwood (Post 2314020)
Ne znam jel sata disk, ali probaj promijeniti kabel.

Kablove sam mijenjao, formatirao sam C disk iz mini Windows xp pa ga prošao s wipe disk pa napravio unllocated sektor i sad radi dok opet ne rikne.

Gustavo 18.01.2013. 19:57

Otvorio ga, očistio od mrlja i prašine koliko sam uspio i radi i dalje, to je za one koji tvrde po internetu da se hard disk ne smije otvoriti, još da prokljuvim čime očistiti i zadnje zrno prašine. Mislim da ima lufta na ležaju jer kad ga tresem čuje se unutra pa sam ga okrenuo naopačke samo ne znam kako da ga sada učvrstim.

MMI 18.01.2013. 20:08

loš sata kabel stvara crc greške, zamjeni ga formatiraj i pichi dalje..sad vidim da si ga otvorio :D
krpom se ne brišu BS :)

Gustavo 18.01.2013. 20:24

Citiraj:

Autor MMI (Post 2318398)
loš sata kabel stvara crc greške, zamjeni ga formatiraj i pichi dalje..sad vidim da si ga otvorio :D
krpom se ne brišu BS :)

Nisam krpom nego papirnatom salvetom, sada radi ko nov:lol2:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:52.