PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Skurena FID-ova sklopka, komp se pali, nema slike (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=242362)

Babaloo 02.01.2013. 12:24

Skurena FID-ova sklopka, komp se pali, nema slike

Nakon što je frendu otišla fidova sklopka u stanu i odnijela mu pol elektrike u kući, među stradalima se našao i njegov komp. E sad ovako samo na brzu par potencijalnih nagađanja mogućih crknutih stvari da se ne upuštam odmah u sveobuhvatno testiranje ako nije nužno :D
kad upalim komp, slike nema, normalno se vrte svi ventilatori, od napajanja također, nigdje ne smrdi nit miriši (disk je izvađen). Probao sam zamijeniti grafičku i dalje je ista situacija, slike nema. Prema izloženim simptomima nekako imam osjećaj da je možda crknuo procesor, no kao što rekoh dok se ne upustim još u opsežna testiranja, što bi cijenjeno pcekspet pučanstvo mislilo o izloženom slučaju? :)

Vjeko 02.01.2013. 12:38

Upusti se u opsežna testiranja. Nema pravila šta je moglo otići. Moguće je i da je napajanje a prije 2-3 god. u sličnoj situaciji je otišla i ploča i procesor i napajanje.

srale7 02.01.2013. 12:39

Hm, monitor? :)

Nacki 02.01.2013. 12:39

ja jos nisam nigdje vidio skurenu fidovku. Sta se tamo dogodilo?
Ja bih prvo pokusao spojiti drugo napajanje. Koje je do sada bilo unutra?
Nakon napajanja ploca.
Dakle, isao bih redom: napajanje, ploca, ram, grafa. Sumnjam da je proc skuren, tj. skoro nikad nije. Ali opet, neznam sta se tamo dogodilo tako da je lako moguce da je komp cijeli za otpad.

nino 02.01.2013. 12:42

Ostavi samo proc na mb pa desifriraj beepove. Pa dodaj ram, pa onda grafu, hdd...i sistemom eliminacije vidi gdje prestaje beepat.

Obavezno drugo napajanje probat.

MesS 02.01.2013. 13:09

sličan problem sam imao, samo mojom greškom , MBO je stradala

coconut 02.01.2013. 13:31

To što vrti ventove na mbo, ne znači da je ispravna. Vidio x slučajeva sa istim simptomima gdje je ploča bila riknula.

xnautix 03.01.2013. 01:44

Što fidovke mogu tak grdu stetu po kuci napraviti? Pa taj dio kruga bi trebao stiti i osobe a i uredaje od kratkog spoja a ne propaliti sve na kaj naide

Ako se vrte ventovi na ploci rekao bih da nije napajanje (iako cuda se dogadjaju). Najvjerojatnije je proc ili memorija, a tek onda ploca. Iako kad ne bipa lako moguce da je sama ploca. Ovak na daljinsko opazanje nadam se da je bilo od pomoci.

The Pill Man 03.01.2013. 13:40

Citiraj:

Što fidovke mogu tak grdu stetu po kuci napraviti? Pa taj dio kruga bi trebao stiti i osobe a i uredaje od kratkog spoja a ne propaliti sve na kaj naide
Najvjerojatnije se radi o trofaznom sistemu (FID sklopka sa 8 kontakata) gdje kod prekida-kvara "0" dolazi do pojave linijskih napona na potrošačima (umjesto 230VAC dobiješ 400VAC) zbog nesimetrije trošila.
Isti kvar se može dogoditi svakome (sa i bez FID-a) tko ima trofazni sustav a ne kontrolira spojeve redovito.
Konkretno, kontrola "0" minimalno svakih 4-5 godina i to ondje gdje su manji potrošači, a pošto se trofazni sustavi u pravilu uvode zbog većih tereta onda i češće....:chears:

galaracunala 08.01.2013. 23:53

Ploča ne POSTa, nema beepova, ostalo se pali: ili je ploča ili napajanje ili CPU.
Sve izvadit na stol, stavit grafiku (ako nije na ploči) 1 pločicu RAMa, priključit napajanje i tipkovnicu. Ako je napajanje otišlo, ne bi se palilo ništa.
Ja bi ga ipak testirao multimetrom, ili priključit drugo, što je jednostavnije.
Ako je napajanje dobro, grafika dobra, memorija dobra čim ne daje biipove, ili je ploča ili proc. Testira se zamjenom ploče ili procesora. Procesor najrjeđe ode, ali desi se i to.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:52.