![]() |
Laptop temperature
Imam Asus X5DAB trenutno kod sebe i vrti (nakon full ciscenja ) 75C idle. Na netu svi dobijaju ova mjerenja ili 10C manja (barem sto sam ja iscito). Moje pitanje da li to moze malo nize?
|
Po slikama je vrlo sličan K50. Imao sam jutros jednog na čišćenju, idle ispod 50°, na teškim mukama se popne na oko 75°. U ovom je bio neki kilavi C2D Celeron.
Malo im je kućište knjapavo složeno, nisam baš skužio gdje su genijalci zamislili da uvlači zrak. Ne valjda kroz onaj ribež na dnu naprijed. Btw, ovaj je imao intel grafiku, tako da je samo proc bio na heatpipeu. Možda ima nešto u tome. |
Srecko :D u ovom je athlon 64 sa ati 4570. Teske muke i undrvoltom na 59 u idle.
|
Pa šta odmah nisi rekao. Ti AMD-i inače kao da su zamišljeni kao kuhala za kavu, pa su ih zabunom zabušili u laptope. Griju se k'o mutavi. Intel istih/boljih performansi radi 1/3 hladnije.
Ako je još kojim slučajem sve na istoj cevki, ništa se ne trebaš čuditi. Sve je čisto, pastu si promijenio, sve iza toga je viša sila. :D |
Ipak malo trazio i nadjoh nacin kako smanjiti temperature, ak smijem link stavit da se za ubuduce zna. Naime uzmu se dvije zice, ukljuci se na usb prikljucak (veca snaga brze se okrece). Jest bucno ali dok surfas 55-60C :D.
P.S Uglavnom savjet na svaki cip sem cpu stviti bakrene plocice. Smanji Idle i surf temperaturu za 10C, gaming je i dalje masta (iako se da igrati jer 3Dmark06 vrti na 83C sve u svemu dobro). |
To što si napravio nije riješenje.
Stavio si vent da vrti punom brzinom te da je sve u redu temperatura bi bila max 35c Naravno da nema veze s povećanjem "snage" nego jednostavno nemaš više regulacije vrtnje ventilatora Ti sada imaš 60 na punoj brzini ventilatora što ti ukazuje da negdje imaš problem. Moj savjet u dobroj namjeri je da otkriješ i ukloniš kvar. |
Upravo to, zapravo i jest jedno od rijesenja. Citajuci na netu svako ziv ima problema sa temperaturama, zapravo nisu to problemi vec je jednostavno takav procesor.Ionak ovaj laptop tj serija nema regulaciju venta.
Testiran heatsink radi, paste super sjele (AS5), bakar super sjeo (probano i thermal padom i bakrom, bakar dao bolje rezultate logicno). Na kraju sta bi drugo bila greska? (Biosi isprobani 220 i 213 i 203 ). Moze se staviti u power options da regulise sve pa se et moze i poigrati sta. Sve u svemu, stavljajuci ga na 100% on u igrama ne ide preko 60C. Mada jos jedna solucija je poigrati se u Windows7 sa power options i regulisati sve. Ja sam naveo gore jedno ne moze znactiti da ce svako to uraditi, ali ako u korisnika nije mobilan laptop sto da ne a igra igre. |
Svaki laptop ima regulaciju brzine vrtnje ventilatora i regulirana je biosom
To je S1G2 procesor i istina je da je procesor topal, ali kod tebe neke druge stvari nisu u redu jer 75c u idleu je previše i za njega Termalna "spužvica" nema apsolutno nikakve veze s temperaturom procesora. Sada kada ti je ventilator na 100% popipaj rebra hladnjaka, na opip su hladna? topla? |
Kada sam rekao regulaciju mislio sam da je ja ne mogu rucno namjestati (opcija nema). Skinuo sam ono gore (jest radilo ucinkovito) ali nije moj laptop tako da je bilo vise da provjerim.
Ako imas kakvu soluciu rado sam tu da poslusam. Ovako nemam bas vise idjea. Nakon igranja sa power options idle tece oko 55-65 full load 75C. Nisam vise uspio skinuti nazalost. Gore sam zaboravio reci kada je bio idle 75C i kada sam pokrenuo orthos i dalje je bilo 75-76. Sad ili senzor laze ili sta. Vent se okrece pri istoj brzini uvijek. 3Dmark06 zakuca proc sada sa 60 na 82 sto je pristojno (barem citajuci po netu kakva je situacija sa ovim procom, gpu skace na 90C). |
Citiraj:
|
Skinuo sam ono gore (jest radilo ucinkovito) ali nije moj laptop tako da je bilo vise da provjerim.
Odpojio sam zice stavio na normalu. Tako da sada je toplo. |
Najjednostavnoji način ti je tako provjerit, ako je vent na full a postoji razlika temperature između rebra i temperature procesora( u tvom slučaju nebiš mogao držati ruku na rebrima)
Temperaturna sonda bi dala precizan rezultat. |
Tvoje objektivno misljenje jer si duze u poslu za ovaj proc Athlon 64 QL 2.1Ghz da li je 55-65C idle 75Load zadovoljavajuce? (75 orthos vrti 1h).
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:01. |