![]() |
Black Screen of Death
Kao prvo nisam siguran jeli ovo hardverski ili softverski problem.
Dakle, nije Blue nego Black SoD. Laptop: HP 6715s Windows 7 x64 Proc: AMD Turion 64 X2 Mobile TL-58 Mem: 2x1GB DDR2 Grafika: ATI RAdeon X1250 Opis problema: S vremena na vrijeme (nekada zna proći 2h a nekada i po 2 tj) dok se ne pojavi, radim nešto, i samo mi nestane slike s monitora, pozadinsko osvjetljenje radi, ali slike nema. Rješenje je resetiranje laptopa i onda opet radi normalno. Driveri su s službene HP ove stranice instalirani, ovo se događalo i prije na W7 x86 (čak i na 2-3 instalacije). Viruse bi 99% isključio jer se događalo da se pojavi i na svježu instalaciju Windowsa. Koliko se sjećam, ali ne mogu sigurno garantirati prije cca 4 godine kada sam imao XP ovo mi se nije događalo pa sumnje padaju na W7 kao uzrok. Zbog ove učestalosti koja nema pravilnosti nikakve ne mogu istestirati ovaj problem s Ubuntuom recimo.. Isključiti ćemo i sami monitor laptopa jer se ovo događa i na eksternom monitoru (Dell U2312HM). Ako netko ima kakav prijedlog voljan sam poslušati :fiju: |
Meni se to pojavljivalo na 6730s kad se budio iz sleepa. Rješenje je isto bilo restartanje. Sada mi se zna desiti na 8640w da dobijem crni ekran, ali to je zbog flasha. Samo pri surfanju mi rikne :).
|
Citiraj:
Da je stvar SW, ne bi se događalo na svježoj instalaciji. Da mu uopće ne staviš grafički driver, opet se ne bi smjelo događati. Kakve su temperature? |
Citiraj:
Pa znam da ne bi smjelo, da. Temperature: matična 37°C, CPU 43°C, disk 25°C (prema Everestu). Pod nekim opterećenjem se popnu 6-7-8°C gore ali uspije se ohladiti. Citiraj:
|
I kod mene se pojavio isti problem na 6715b, izgleda da mu je životni vijek pri kraju, star je već preko 5 godina. Prvo sam mislio da je nešto do Windowsa, vratio čisti image koji je prije 2 godine normalno radio i opet isto. Vjerojatno je do chipseta...
|
A nemam pojma, nisam više pametan. Najgore što laptop radi kao švicarska vurica, nikakvih problema nemam. Vidim da nisam jedini takav slučaj pa dobro. Ako tko ima još kakvu ideju slobodno..
|
Si testirao rame?
Novi driveri za grafičku i procesor? Ovo nije klasični Black screen of death, klasični ti se događa pri botanju! Imaš fix za njega pa potraži "Black Screen of Death Fix " radi ti neke promjene u windows registry. Ako to ne upali probaj otvoriti novog usera pa vidi događa li se kad radiš pod novim korisničkim! I provjeri Ofice koji koristiš da nema kakav bug i Windows update od onih famoznih možda koji stvara piz...je |
Citiraj:
Tu je grafa rekla svoje. :nono: |
Updateovi nisu sigurno jer sam na svježu instalaciju ugasio sve da to isključim kao uzrok (isto tako sam ih onda kasnije instalirao sve i opet ista situacija). Ovaj fix ne pomaže također. Još ovu foru s userom nisam probao ali ne vidim zašto bi bila drugačija situacija.
|
A čuj ne košta te probati.
I meni se čini da je do HW-a ko što veli kolega Nec ,ali bilo je slučajeva sa temp... i koruptiranim registry , ali tvoje temp... mi se čine okej. A da se vrneš na XP pošto s njim kažeš nisi imao problema. ( dobri stari XP ) |
Ma ne bi se sada baš vraćao na XP zbog ove povremene smetnje. Mada je baš neugodno, nikad ne znaš kad će te presjeći.
Jel moguće da treba grafi dodijeliti neke memorije (to je integruša sa dijeljenom memorijom)? |
"Good afternoon, as of this week, Microsoft has activated a function in Vista called 'Reduced Functionality.' This is a specific function in Vista that effectively disables nongenuine copies of Windows. Therefore anyone who has a pirated copy of Vista will experience:
A black screen after one hour of browsing No start menu or task bar No desktop Please communicate this antipiracy initiative from Microsoft to your resellers -- note this function has only just been activated in Windows worldwide and therefore any issues with nongenuine versions will start to arise from now onward." Mislim da ti ovo vrijedi i za sedmicu za tvoju verziju laptopa sudeći po simptomima! Rješenje je da kad se desi stisneš " LID Switch " iznad tipkovnice, ili kombinacija Fn+ F4 morati ćeš podesiti rezoluciju nakon toga ,ali bolje i to nego stalno restartat! |
Mrvicu teže da je to jer mi se događalo i na Windowsima koje sam dobio od faksa, dakle oriđiđi..
Svakako ću probati i to napraviti kad se idući puta zacrni. |
Ne pomaže to, problem je čiste hardverske prirode. Događa se u nepravilnim intervalima, bez obzira što se radi na notebooku. Kad se ekran zacrni, ostaje svijetliti backlight, glazba prestaje svirati, num/caps lock ne reagira, hard disk ne pokazuje aktivnost etc.
|
Citiraj:
|
rikavela grafa 100% probaj prepržit grafu ali ne garantiram za rješenje tvog problema
na acer8920 sam uspješno pržio jednu te istu grafu 4 puta i onda je rekla do kujca guzica kupio novu i sve ok |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:21. |