![]() |
ciscenje laptopa acer 5750g potrebna pomoc
imam acer aspire 5750g, kupljen pre par meseci, odlicna masina za igrice, nema igre koja ne moze da se igra na maximumu, ali se jako greje, izadje do 100 stepeni za par minuta, pa sam podesio u core tempu da na 97 stepeni ide u sleep rezim. posto su trenutno jako visoke temperature vazduha, kod mene je oko 28-29 stepeni u sobi, a nemam nikakvo postolje sa ventilatorima i na sve to uzasno zahtevna igrica, sumnjam da je jos uvek vreme za ciscenje, ali ipak bih vas zamolio za misljenje i savet. da li je ovaj model suvise komplikovan za ciscenje prasine sa coolera, da li bih ja to mogao da obavim sam iako nemam bas mnogo iskustva sa tim ? da li je moguce bar malo ocistiti prasinu tako sto cu bez otvaranja laptopa sa kompresovanim vazduhom kroz otvore za ventilaciju izduvati ventilator ? koliko je opasna ova temperatura po lap top tj. konkretno po ovaj model, negde sam procitao da do 100 stepeni nije problem, jer se acer generalno greje dosta i to je predvidjeno, ali ja iskreno u to ne verujem, inace kada ne radim na njemu nista ozbiljnije temperatura je oko 50 stepeni. ako neko ima i neki savet kako da smanjim temperaturu za koji stepen kada igram neku zahtevniju igricu, jer ovako cim pocnem , posle par minuta dostigne 97 stepeni i core temp ga prebaci u sleep rezim iz bezbednosnih razloga. jedino sto mi ne lezi na stolu, vec sam ga odvojio par cm. da koliko toliko ima protok vazduha ispod.
molim za odgovor, unapred zahvalan |
Kompresorom nećeš uspjeti napraviti ništa jer čep prašine nastaje između ventilatora i njegovog ispuha prema bakrenim finovima coolera tj. izlazu toplog zraka iz laptopa. Ako ga sam otvoriš, gubiš garanciju tako da ti se to ne isplati raditi. 97C je debelo previše i tu mora biti neki drugi problem. Skini program OCCT, pokreni ga, te pusti da radi 1h (ukloni Core temp ograničenje prije toga!). Dok radi, OCCT crta grafikon sa temperaturama. Ako se ugasi radi pregrijavanja, isprintaj te grafikone i odnesi laptop na reklamaciju u servis pa neka se oni zabavljaju.
Inače, Acer je poznat kao krama od laptopa (po kvaliteti komponenti) te svakako produži tvorničku garanciju sa 1g. na 3g. Ne znam ako toga uopće ima kod vas, ali možeš pitati u servisu. Kod nas to košta nekih 400kn (cca. 55 EUR). |
100c je previsoka temp i to nije u redu.
Komprimiranim zrakom je po meni i preporuka ispuhat laptop ali redovito, jedanput kada se napravi "tepih" na hladnjaku s ispuhivanjem ćeš napravit još veće sr.... jer se taj tepih može zaglaviti na vent. i blokirat ga. Napravi kako ti je @coconut preporučio |
acer aspire 5750g - pomoc
Da li neko zna kako se otvara ovaj model, pokusao sam da skinem zadnji deo, nakon sto sam odsrafio sve srafove, ali islo je jako tesko tako da sam ubrzo odustao, da ne bih nesto polomio. Evo slike :
|
Čestitam! Upravo si izgubio garanciju. Vrlo pametno od tebe. Zar je toliko teško bilo pročitati što smo ti napisali?
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=235205 |
Citiraj:
|
Tragovi šarafcigera na šarafima...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:52. |