PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD Radeon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Dali ATIJEVE kartice nevole ASUS ili ?? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=23011)

Ministar 15.07.2005. 20:32

Dali ATIJEVE kartice nevole ASUS ili ??

Poz

Kupio sam 16 masina uglavnom odlicnih i sve iste, konfiguracija je slijedeca:

AMD 64 3000 box
Maticna ASUS k8v-x
1GB DDR 400 rama 2 X 512
120 GB hard disk MAXTOR
i grafa ATI Radeon 9550 256 MB

medjutim odmah u pocetku problemi, uslijed igrica pa bilo to i oni nekih manje zahtjevnih kao sto je half life racunar se resetuje sam, i tako svi racunari, zalim se ja prodavaocu i kaze on da donesem jedan racunar na testiranje u njihov servis. Tako i bude , te ustanove da graficke neveljaju i da ih treba zamjeniti , stave oni

SVGA ATI 9550 Game Edition 128 MB ima i neka oznaka Asus na grafi , kao ova je bolja , ova prva i puno nedostataka iako je 256 MB

Sve se sredilo ali i sad imam opet problema, naime pokrenem igre neke, i klap plav ekran , sve plavo nigdje slova, drugi slucaj da zakoce igre kao gta vice city , mislim navodim primjer onih manje zahtjevnih igrica al sa svim igricama je tako, zatim nekad ali rijetko se sad resetuje, a najvise puta se desi to da jednostavno ekran pocrni , nekad ima tona igra ide ali slike nema a na jednom cim u win udje odma tako crn monitor, a u 20-30 slucajeva sam imao gresku kao VPU Reccover

Probao sam nove drivere, i nista cak vise ne podnose se bas najbolje, probao sam omega drivere zadnje staviti, isto, probao iskljuciti ikonicu pored VPU Reccover i nista, probao u biousu ukljuciti i iskljuciti Fast Write i isto, jel ima neko neko rijesenje ili je to neka nekompatibilnost izmedju maticne i graficke, najvjerovatnije da cu uzet neki nvidia grafu da probam ali zelim jos sta pokusat,

Jel ima ko komentara

ThIeF 15.07.2005. 22:37

a kakva su kucista, napajanja?? sta da ti kazem... kupi ti 16 ventilatora i stavi da hlade kompove... :)

Ministar 15.07.2005. 23:04

hmm

Ovako Napajanje u kucistima je 400 W , temparatra procesora maximalno je dosegla 45 stepeni a mislim da je dobro, u mene kuci radi i do 55 i vise pa nista.

Jelc 15.07.2005. 23:07

Provjeriti BIOS za matičnu-neke verzije su imale grešku sa podešavanjem Aperture size.

Probati novije VIA 4 in 1 drivere.

Ali prvo provjeriti da nije nekaj sa BIOS-om matične.

Amdejac 15.07.2005. 23:24

99.9% memorija.
Provjerom u Computer Managmentu nema sigurno nikakvih prijava o bilo kakvoj grešci.
Kompjuter se sam resetira ponekad čak i bez ikakvog pokrenutog programa.
Izbacuje plavi ekran, zna pisat da imaš problema sa grafičkom ili IRQ kanalima.
Bez obzira na napon memorije događaju se gornje stvari, a memtest ne pronalazi grešku na memoriji.
Riješenje:
Probaj podesiti samo memoriju na DDR333 fsb nemoraš mjenjati pa vidi par dana.

Ministar 15.07.2005. 23:40

I ja sam sumnjao u memoriju ali sam je testirao i sve je ok inace nova je memorija , a da je do memorije onda se to nebi desavalo na svih 16 ili mozda mislis da nije modul memorije kompatibilan skroz sa plocom ili sta ??

probao sam samo s jednom plocom al nista isto opet sve.

Ministar 15.07.2005. 23:43

Citiraj:

Originally posted by Jelc
Provjeriti BIOS za matičnu-neke verzije su imale grešku sa podešavanjem Aperture size.

Probati novije VIA 4 in 1 drivere.

Ali prvo provjeriti da nije nekaj sa BIOS-om matične.

Hmm mislio sma takođe flashovat bios ali me nest strah jer nisam n ikad prije to radio. Na jednom kompu mi je se cak bios obrisao i trazi disketu ili disk, ja ubacim disk od maticne i nest ko programira, zatim kaze da je sve finich da moram ugasiti racunar te ga upaliti da novi bios proradi i ja to uradim al nikakve promjene opet trazi flopy ili CD.

MRKONJA 15.07.2005. 23:47

Citiraj:

Originally posted by Ministar
Hmm mislio sma takođe flashovat bios ali me nest strah jer nisam n ikad prije to radio. Na jednom kompu mi je se cak bios obrisao i trazi disketu ili disk, ja ubacim disk od maticne i nest ko programira, zatim kaze da je sve finich da moram ugasiti racunar te ga upaliti da novi bios proradi i ja to uradim al nikakve promjene opet trazi flopy ili CD.
Clear cmos nakon fleshanja biosa pod obavezno. Detaljnije u manualu od ploče

BYZZY 15.07.2005. 23:55

Mozes bios updateat s Asus Live Update(mislim da se tak zove).
On ti skine zadnji bios i updatea ga.Samo restartas komp i sve radi :beer:

segregator 16.07.2005. 20:14

problem je u via chipsetu

MRKONJA 16.07.2005. 21:28

Citiraj:

Originally posted by segregator
problem je u via chipsetu
:clap: :clap:
Ajd sad to još podupri sa nečime? To kaj si ti čuo samo za nforce je tvoj problem. Via nije clokerski čipset ali za prosječnog korisnika koji ne clocka je i više nego dovoljna. Stabilnost i opremljenost ploča su na razini.

segregator 17.07.2005. 00:27

Citiraj:

Originally posted by MRKONJA
:clap: :clap:
Ajd sad to još podupri sa nečime? To kaj si ti čuo samo za nforce je tvoj problem. Via nije clokerski čipset ali za prosječnog korisnika koji ne clocka je i više nego dovoljna. Stabilnost i opremljenost ploča su na razini.

Zadnjih 10 chipseta koje sam imao su bili VIA, slijedeći koji uzimam sigurno neće bit, ako ne izbace nešto JAKO dobro

Jedan od 1000 threadova o tom problemu koji se može izgooglat:

http://forums.viaarena.com/messagevi...&enterthread=y

Rješenje se uglavnom svodi da treba instalirat M$-ov umjesto via-inog agp drivera (ili, ono što je kod mene pomoglo, instalirati M$-ove grafičke drivere umjesto catalysta)

btw, interesantno da čovjek koji u sig-u ima matičnu sa nforce chipsetom kaže meni koji imam kt333 (i kt880 u drugom compu) da sam čuo samo za nforce, lol

Ministre, probaj na 1 stroj instalirati sve osim catalysta i pokupiti drivere za grafičku sa M$ update-a, pa javi kako je prošlo

MRKONJA 17.07.2005. 00:48

Imo sam prije viu i nikakvih loših iskustava. Na ploči iz 02 godine usb 2.0:eek: Isto tako postoje problemi i sa nforce driverima za ide kontrolore.

Jelc 17.07.2005. 02:27

Citiraj:

Originally posted by segregator
Rješenje se uglavnom svodi da treba instalirat M$-ov umjesto via-inog agp drivera (ili, ono što je kod mene pomoglo, instalirati M$-ove grafičke drivere umjesto catalysta)
Nisu to MS-ovi driveri nego ATI-jevi.
Samo oni koji prođu testiranje u MS-u i zadovolje dobiju oznaku WHQL.

A ovo za VIA drivere je stara priča.
Istinabog meni su i na KT400 i KT600 fino radile i 8500, 9500, 9800 NP/PRO i X800XT/PE.

Na KT400 su radili oni sa CD-a, onda jedni koje sam morao sam kovačiti i mixati (uzeo sam iz novih gart driver i AGP driver) i 4.53 mislim ali nisam siguran.

A sa nekima je bila mrakača na ekranu čim ih instaliraš.
Nešto krivnje ide VIA-i, nešto bogme i ljenim proizvođačima ploča koji ne nadograđuju BIOS-e.

Svejedno-meni je osobno ta KT400 bila najstabilnija i najbolja ploča koju sam ikad imao:)

Dragon Killer 17.07.2005. 06:08

Ja sada imam VIU i uopče nemam loših iskustava jedino me zezaju Sata diskovi a grafulju koju sam god stavio sve su radile

segregator 17.07.2005. 10:26

Sve je to fino i krasno, ali iz iskustva znam da ako čovjek ima iste probleme na PETNAEST računala, onda 99% sigurno nije memorija ili napajanje, nego je neki softverski problem...ili bios ili driveri

A simptome koje on opisuje ja imam nakon negdje 5.1 ili 5.2 Catalysta, svi prije su radili uredno (kao i M$-ov koji je baziran na catalystima 5.3)

Luffy 17.07.2005. 10:48

imam isti problem, nadogradio sam BIOS stavio sve najnovije drivere i testirao memoriju koja radi odlično bez problema a komp i dalje šteka (isto kao kod MINISTRA)

evo konfa
--------------
Pentium 3.0GHz
ASUS P5GD1
2x512 DDR400
ATI x700PRO 128MB

nemam pojma u čem je problem

Ministar 17.07.2005. 19:36

ee

Isao sam u servis ponovo i rekli su sutra doci na lice mjesta i ponijet 10-15 grafa pa ce vidjet , inace ubacio sam graficku GEForce neku meni se cini 5600 tak nekako uglavnom NVIDIA i radi super sve, sad jedino mi ostaje da sumnjam na grafe da imaju neki tvornicku gresku, jer probao sam razne drivere od katalista 4.1 , zadnjih, omega drivera itd..

Uvjek me to zeza , sa nvidia grafom, u toku cijelog dana se dva puta samo restarto, dok je s atijevom to slucaj recimo nekih 50-70 puta dnevno ne da se restarta vec samo pocrni ekran ili zakuca igra neka koja treba na kecu raditi, ili poplavi ekran.

Ministar 17.07.2005. 19:40

Ma neznam

Na jednoj konfi slika sva pocrveni, pozeleni pa se pocnu naklapat slika preko slike, pa kockice i svasta nesto, uglavnom da se na kjraju jedva raspozna sta je sta, cak i u safe mode to isto se desava, zadnje drivere i nista , al kad instal drivere za ati radeon 9550 koje imam na cd-u dosle uz grafu onda je grafika dobra mada mi u toku instalacije javi da driveri ti nisu kompatibilni, ovo je samo slucaj s jedinm.

Neznam izgleda da sam bas naletio na neku glupu seriju, ja kod kuce ima radeon 9200 i super mi sljaka.

Luffy 17.07.2005. 21:32

nezna šta bi rekao, meni dolazi nova grafulja tek u utorak pa javim jel valja, ako ne uzet ću se nvidiu

Luffy 22.07.2005. 00:09

evo nabavio novu karticu i sada izgleda radi kako spada

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:32.