![]() |
kompjuter ne reagira na on/off tipku i ne moze se upaliti
zdravo,
danas popodne je sve bilo normalno, kao i inace stavio sam kompjuter u hibernate i otisao svojim poslom. Kada sam se vratio nisam mogao upaliti kompj. Znaci puno puta sam probao pritisnuti tipku za paljenje na kucistu a kompj. kao da nije ustekan u struju. Konfa je ova pod moj komp. Probao sam sljedece: -provjerio šteker u zidu = radi -gurnuo kabal i cijeli kompj. u drugi šteker = nista se ne dogadja -promijenio napojni kabal = nista se ne dogadja -promijenio napajanje (doduse ne znam je li ispravno ali cim sam ga ostavio mora da radi) = nista se ne dogadja -izvadio plocicu rama ostavio drugu = nista se ne dogadja -kliknuo tipke na maticnoj aka clear cmos = nista se ne dogadja -izvadio i vratio bateriju sa maticne nakon minutu = nista se ne dogadja -istekao sve kablove iz (modularnog) napajanja te sa komponenti, malo ih propuhao i re-uštekao = nista se ne dogadja -istekao diskove = nista se ne dogadja moguce da sam nesto i zaboravio napisati. Napomenuo bih i da monitor, zvucnici... rade. Da. procitao sam maloprije ovu temu nista ne pomaze. Pisem s laptopa (očito nisam s kompj.) te se nadam da ćete mi moci reci najcesce uzroke "mrtvog" kompjutera (napajanje? mbo? nesto drugo?) lp, Davor |
Izvadi sve iz kućišta, spoji na stolu pa probaj upaliti.
|
A jesi pogledo da ti nije dugme s kojim se pali racunalo otpalo , ispalo , krepalo.
najlakse ti je prebacit na maticnoj reset i power tipku i onda ga probas upalit sa reset tipkom. isto tako mozes palit sa "šrafcigerom" da kratko spojis te pinove na maticnoj od power-a. jednom sam imao situaciju da je miš krepao i nije se racunalo htilo upalit. istekaj sve , ostavi samo kabl od napajanja i probaj upalit |
evo ga probao sam oboje i opet nista. Znaci izvadio sve kablove i ponovno spojio, nece. Zamjenio pwr i rst na mbo, nece. Nece ni sarafciger. Te ostavio samo napajanje ustekano nista se nije dogodilo. Po meni to sada izgleda da je do napajanja
|
Kad upališ (ako napajanje ima onaj prekidač) jel svijetli odr. led na mobo (neznam napamet gdje je na toj mobo) ?
Ne "trza" ni kad upreš Power botun na samoj mobo ? Prvi mogući krivac je napajanje, prije toga izvadi mobo na stol (drveni) i tu spoji samo napajanje. Ako ni tada ne "trza" probaj drugo ispravno napajanje. |
nista ne svijetli na mbo, znam na sta mislis, a i power i restart sam vise puta pritiskao na mbo opet nista. Vidit cu je li tko od prijatelja raspolozen po ovom vremenu da mi posudi napajanje. Mozda je vrijedno spomena da na stotinku sekunde trzne napajanje, cuje se onaj zvuk struje "cz" (kroz zube izgovori ovo cz :) ) jako tiho i kratko na primjer nakon sto mi bude istekano napajanje nekih 20min pa ga ponovno prikljucim na struju i nakon nekih 20-30 pritiska pwr tipke na kucistu. Ne znam je li se zavrti ventilator na napajanju jer je ispod kucista a ne znam tocno kad mogu ocekivati taj zvuk pa da vidim. Uglavnom sljedeca stvar koju cu probati je drugo napajanje pa cu viditi. Hvala
|
bio prijatelj, ponio cijeli kompj. pa smo sve isprobali. Napajanje, ram i procesor rade normalno. Maticna je ta koja ne radi :/ Asrock kupljena u magazinRSu, moram pogledati koliko traje garancija, kompj. kupljen prije godinu i mjesec dva.
Nikako da shvatim sta je to moglo pokvariti maticnu a da sve ostale komponente rade besprijekorno. Je li kome pada koja ideja na pamet? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:20. |