PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Smrzavanje, osim miša (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=228594)

saran343 04.02.2012. 22:15

Smrzavanje, osim miša

AMD 7750 2.7
2 X 2 gb DDR2 800
GYGABYTE matična
ATI 4550 pasivna
SEASONIC 380w napajanje
160gb sata HD
windows 7 64

Par godina sve radi normalno. Odjednom se blokira računalo, ništa ne radi osim kursora. disk svijetli kao da nešto učitava... Nakon reseta blokira 15 sekundi nakon početka podizanja windowsa i tako stoji.
Drugi dan normalno startam PC. Formatiram windowse, nakon sat dva korištenja ista stvar. Isčupam jedan RAM i 2 tjedna sve radi bez problema.
Jučer opet isti problem, primijetio sam da nakon što sve zablokira, kliknem na start i ostavim, kroz 5 min se otvori start izbornik. I opet dalje sve stoji. Poklikam da smanji sve prozore i opet kroz par min pokreće se smanjivanje prozora i stane na animaciji napola zatvorenog prozora... Disk stalno svijetli kao da učitava...

Molim savjet, da li se može donekle pouzdano utvrditi koja komponenta radi problem, ili najbolje da sve bacim i kupim novo?

Hvala

xtreme96 04.02.2012. 22:51

Spoji disk na neki drugi komp i preskeniraj ga mozda ima brdo virusa ako ima vise particija a pretpostavljam da si fromatirao C particiju,ili neku drugu na kojoj su winsi.

Jel se 4550 jako grije? Ako da,probaj prikeljit neki vent na nju samo da malo pirka po njoj,tako sam ja rijesio slican problem gdje je u pitanju bila pasivna GF 7300GT koja se grijala ko pec do tada...

saran343 05.02.2012. 19:37

disk skeniran, nije bilo ničega
grafička je samo malo mlaka, u ljetu kad je bila puno veća temp. u sobi nije bilo nikakvih problema

Koji bi bio najbolji redoslijed zamjena komponenti ako ne nađem riješenje? prvo disk? ili matična/CPU?

vlovrec 06.02.2012. 08:42

Citiraj:

Autor saran343 (Post 2092759)
AMD 7750 2.7
2 X 2 gb DDR2 800
GYGABYTE matična
ATI 4550 pasivna
SEASONIC 380w napajanje
160gb sata HD
windows 7 64

Par godina sve radi normalno. Odjednom se blokira računalo, ništa ne radi osim kursora. disk svijetli kao da nešto učitava... Nakon reseta blokira 15 sekundi nakon početka podizanja windowsa i tako stoji.
Drugi dan normalno startam PC. Formatiram windowse, nakon sat dva korištenja ista stvar. Isčupam jedan RAM i 2 tjedna sve radi bez problema.
Jučer opet isti problem, primijetio sam da nakon što sve zablokira, kliknem na start i ostavim, kroz 5 min se otvori start izbornik. I opet dalje sve stoji. Poklikam da smanji sve prozore i opet kroz par min pokreće se smanjivanje prozora i stane na animaciji napola zatvorenog prozora... Disk stalno svijetli kao da učitava...

Molim savjet, da li se može donekle pouzdano utvrditi koja komponenta radi problem, ili najbolje da sve bacim i kupim novo?

Hvala

odradi neki stress test i gledaj u kojem stadiju će zblokirati...
Mada mi sve vuče na matičnu...

ShanTech 06.02.2012. 12:05

Očisti komponente od prašine. Hladnjak od procesora ima prašine? Nisi napisao koju ploču imaš (brand i model). Provjeri temperature (procesor, chipset) programom (Aida/Everest, Coretemp...) i prst metodom, tj. dodirni hladnjak. Eventualno promijeni paste na procesoru i/ili chipsetu. Testiraj disk HDTune-om. Testiraj memoriju memtestom, s samo jednom upiknutom memorijom. Pusti da odvrti nekoliko passeva. Ako ne napiše nikakve errore, izvadi tu memoriju i stavi drugu, ponovno pusti da odvrti par passeva. Nemoj mijenjati/vaditi komponente pod naponom, dakle, ugasi komp i isključi prekidač na napajanju.

Iskreno, nisi se baš potrudio.

Kako dijagnosticirati kvar
Programi za testiranje komponenata

saran343 07.02.2012. 23:07

GIGABYTE M61SME-S2 - matična

PC očišćen od prašine, mislim da to nije mogao biti problem jer je bilo malo prašine. Prije pol godine sam stavio Scythe KATANA hladnjak i tad sam očistio prašinu.

memtest
-testirao sam samo jednu memoriju, zadnjih par tjedana, od reinstalacije win koristim samo tu
- prvi pass je trajao 21 minutu, bez grešaka
- drugi pass je do 85 posto došao za 18 min i onda još 25 min do 100%
- treći pass isto kao drugi, nije bilo grešaka

HDtune
- skeniranje diskta nije našlo nikakve greške

OCCT
- test od jednog sata, CPU temp došla do 44C - gigabyte utiliti (core temp i OCCT prikazuju CPU temp 25C max), idle temp. oko 30C
- tijekom testa nije došlo do nikakve pogreške

FurMark
- test grafičke od 15 min - temp porasla do 82C
- nije bilo nikakvih problema

Da li je normalno da drugi pass u memtestu traje duže?

Hvala

vlovrec 08.02.2012. 14:13

Citiraj:

Autor saran343 (Post 2095440)
GIGABYTE M61SME-S2 - matična

PC očišćen od prašine, mislim da to nije mogao biti problem jer je bilo malo prašine. Prije pol godine sam stavio Scythe KATANA hladnjak i tad sam očistio prašinu.

memtest
-testirao sam samo jednu memoriju, zadnjih par tjedana, od reinstalacije win koristim samo tu
- prvi pass je trajao 21 minutu, bez grešaka
- drugi pass je do 85 posto došao za 18 min i onda još 25 min do 100%
- treći pass isto kao drugi, nije bilo grešaka

HDtune
- skeniranje diskta nije našlo nikakve greške

OCCT
- test od jednog sata, CPU temp došla do 44C - gigabyte utiliti (core temp i OCCT prikazuju CPU temp 25C max), idle temp. oko 30C
- tijekom testa nije došlo do nikakve pogreške

FurMark
- test grafičke od 15 min - temp porasla do 82C
- nije bilo nikakvih problema

Da li je normalno da drugi pass u memtestu traje duže?

Hvala

Imao sam svojevremeno sličnu ploču (GA-M61P-S3) s istim simptomima...
Nakon 2-3 mjeseca joj se znalo desiti ista stvar, upalio je jedino reset i ako sam morao 2x zaredom resetirati onda je pobrkala particije na disku.
Isto sam se dugo mučio, da bi na kraju na netu iskopao da više ljudi ima isti problem.
Navedeno se događalo nakon instalacije IDE drivera, e sad dal je bila kriva matična ili driveri neznam, ploča jje bila pod garancijom i dobio sam drugu (drugi model).
Prevelika mi je lutrija bila da imam matičnu koja svojevoljno briše podatke s diska.

Probaj očistiti kontakte na RAM-u, npr onom plavom grubom gumicom za brisanje, mislim da je malo predugo trajao drugi memtest...
Probaj bez drivera te još i BIOS nadograditi...

EDIT: evo link http://forum.pcekspert.com/showthrea...878#post893878
a više o problemu:
http://hardware.mcse.ms/archive72-2005-8-215039.html

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:55.