PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Iskre na matičnoj (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=226257)

hrcfaca 25.12.2011. 00:19

Iskre na matičnoj

Poštovani svaki puta kada diram prilkljućke iza na matičnoj pojave se iskre.
Naravno onda me onako lako pecne po prstima, to me brine jer toga do sad nije bilo...

tomek@vz 25.12.2011. 09:36

U takvim slučajevima pomaže da sa donje strane MBO na mjesta gdje idu šarafi staviš izolir trake, da ploča nema kontakt sa kućištem.

Alvin 25.12.2011. 10:23

Ploča(GND) mora imat kontakta s kučištem a kučište mora bit uzemljeno
Ako je to ispravno problem ćeš riješit s izborom robe koju nosiš:-)

lowrider 25.12.2011. 11:13

To ti je statički elektricitet, nema veze sa kompom, nego sa suhim zrakom i sintetičkom odjećom.
Al i taj statički elektricitet može naštetiti komponentama, al mislim da dok je uštekan u struju, da se to isprazni u zemlju.

Crypto 25.12.2011. 12:39

Kad god radiš nešto s komponentama, prvo takni kućište na nekom nelakiranom dijelu (ili neku drugu uzemljenu točku, npr. radijator), a tek onda prčkaj po unutrašnjosti kompa. Statički elektricitet može naštetiti komponentama (MOSFET-ima sigurno, za ostalo ne znam, u svakom slučaju bolje se ne zezati).

hrcfaca 25.12.2011. 12:46

Ma neznam evo to mi se dogodilo jućer prvi puta nije baš ugodno ni za prste a bome ni na očigled. Ustvari evo jućer sam kupio nove zvućnike i kad sam ih uštekao to je bilo ok 14h nije bilo toga. A kasnije navećer kada sam bezveze išao nešto oko usbe-a dirati onda sam to osjetio. Neznam do ćega je ali komp za sad radi normalno... Valjda će i dalje tako raditi. U svakom slučaju hvala svima na odgovorima.

tiki66 25.12.2011. 14:48

Ja sam imao slucaj da mi se u uticnici pomakla zica od uzemljenja i da je dirala fazu. Rezultat = faza iza na kucistu, svaki put kada diras iza osjeti se neugodnost i peckanje (diraš fazu ne). Tako da pogledaj malo da nemaš nekog napona iza.

D1viry 25.12.2011. 17:23

Možda imaš laminat u sobi, možda ti i radijatori isušuju zrak previše, a možda si kupio nove cipele i kad se sve to spoji, dobiješ elektriciteta svakim korakom. Mi smo nedavno renovirali ured i sad je nepodnošljivo. Radijatori, naravno, isuše zrak (stavimo mi posude s vodom, al malo pomaže), laminat je sam po sebi suh ko barut i onda u priču dolaze cipele. Svaki put kad dođem u ured, prvo se izbijem na radijatoru i onda idem radit dalje :). Za te svrhe koristim spajalicu jer mi nije baš ugodno kad me spraši izboj po prstu.

lowrider 25.12.2011. 18:30

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 2057627)
Ja sam imao slucaj da mi se u uticnici pomakla zica od uzemljenja i da je dirala fazu. Rezultat = faza iza na kucistu, svaki put kada diras iza osjeti se neugodnost i peckanje (diraš fazu ne). Tako da pogledaj malo da nemaš nekog napona iza.

Sklopka mora izbaciti kad se nula i zemlja spoje, a kamo kad se spoji faza i zemlja

Elpresidente1 25.12.2011. 19:32

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2057703)
Možda imaš laminat u sobi, možda ti i radijatori isušuju zrak previše, a možda si kupio nove cipele i kad se sve to spoji, dobiješ elektriciteta svakim korakom. Mi smo nedavno renovirali ured i sad je nepodnošljivo. Radijatori, naravno, isuše zrak (stavimo mi posude s vodom, al malo pomaže), laminat je sam po sebi suh ko barut i onda u priču dolaze cipele. Svaki put kad dođem u ured, prvo se izbijem na radijatoru i onda idem radit dalje :). Za te svrhe koristim spajalicu jer mi nije baš ugodno kad me spraši izboj po prstu.

Meni je to baš kul, kad mi sjeva iz prsta, valjda jer sam munjen. Redovno se događa kad po zimi sad dođem izvana, nosim kapu i dođem do neke pipe jer prvo idem prat ruke.

@hercfaca, nemoj furat trenirke (nhf. zezancija je al mi tvoj nick nekak povlači za sobom adddidas trenirku na štrafne) i sl. od sintetike pa ti se ovo neće događat, a i bolje je za jaja i ostalo, ljepo npr. pamuk fino prozračno:D.

hrcfaca 25.12.2011. 20:14

Citiraj:

Autor Elpresidente1 (Post 2057791)
Meni je to baš kul, kad mi sjeva iz prsta, valjda jer sam munjen. Redovno se događa kad po zimi sad dođem izvana, nosim kapu i dođem do neke pipe jer prvo idem prat ruke.

@hercfaca, nemoj furat trenirke (nhf. zezancija je al mi tvoj nick nekak povlači za sobom adddidas trenirku na štrafne) i sl. od sintetike pa ti se ovo neće događat, a i bolje je za jaja i ostalo, ljepo npr. pamuk fino prozračno:D.

Znaći svi vi većinom mislite da je fora u tome kaj nosim. Pa recimo isto sam bio obućen ujutro, i navečer. Tak da neznam... :hitthewal:

Elpresidente1 25.12.2011. 21:29

Ma dobro zezamo te, al to je inače prije destetak godina dok su u modi il kak već bile one skroz plastične trenirke bio razlog od kojeg si se mogo pošteno naelektrizirat.
A i bila je priča da dok se u tom il nečem sl. voziš u ovim (danas) starim tramvajima možeš tolko naelektrizirat da te to onda i zdrma pošteno kad se negdje izbiješ.

Mogo si se bilogdje naelektrizirat, a i još kak je zimi po mogučnosti suhliji zrak, onda lakše frcaju iskre.

hrcfaca 25.12.2011. 22:55

e sad sam se sjetio kaj sam jos radio. Onu zelenu zicu od zvucnika sam gurao u zutu rupu tj. (onaj digital) da vidim jer ce zvucnici raditi u tom portu. I ustvari mislim da od onda imam iskre. Jer moguce da iskre zato kaj sam bio stavio na digital?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:16.