![]() |
Pitanje oko kućne mreže i telefona.
Imam jedan problemčić pa bi zatrebal savjet. Situracija je ovakva. Imam doma 4 telefona, svaki sa svojom utičnicom, svi na istom broju.
Stvar je normalno šljakala sve do dans dok nisu zvali iz tcoma da treba prespojiti ruteri i telefon. Sad telefon koj je uštekan u ruter radi dok ostala 3 koji imaju svaki svoju utičnicu nerade ( makar lik u tscumu rekel da će oni idalje raditi, ali oni su mrtvi). Pa bi mene zanimalo dal se i kak se to može srediti da prorade. |
Nađi mjesto gdje su spojeni ta 4 priključka (telefona), odatle kabelom do Routera i uštekaš gdje je sada samo jedan tel. spojen.
Usput odspoji nekadašnju dolaznu liniju. |
A da se izbjegne moguće bušenje zidova, kaj se dobije nabavkom dodatna 3 rutera pa da svaka utičnica ima svoj?
|
nece se dobiti nista jer su ti vjerovatni ove 3 linije fizicki odspojene.
prvo bi to trebalo spojiti a onda eventualno kupiti jos 3 splitera i staviti po jedan kod svake tel. uticnice |
Nemožeš dodavat routere po želji, samo jedan može biti. Ne treba ništa bušiti.
Otkrij gdje su ova 4 priključka spojena međusobno, vidi gdje je prije dolazila tel. linija. Također vidi jesu li samo 2 žice provučene do tih priključaka ili ih ima više (skini poklopac i pogledaj). Napravi skicu razmještaja pa ćemo predložit rješenje. |
Stvar je u tome da pored svake utičnice ima spliter. Dosad je sve normalno radilo, bez ikakvih problema. Danas zvali iz t scuma da treba nešto prespojiti, da netreba više spliter već ruter ide u utičnicu a telefon u ruter. Sad ovaj telefon u ruteru radi no ostala 3 koja su utičnica/spliter nerade a dosta je važno da se usposobe.
|
hmmm, to moze znaciti da ruter ima u sebi spliter (napisi model rutera)
moras otvoriti tu utičnicu gdje je sad spojen ruter i viditi koliko žica ima u njoj (2, 4 ili vise..) zatim moras locirati gdje ta zica ide te tamo viditi kakav kabel ide prema ostale 3 telefonske utičnice |
Morat ćeš odradit ovo poviše da bi se našlo optimalno rješenje. Uvalili su ti IMS (njihova verzija VoIp - a) a neki tamo genije je vjerojatno rekao sve je isto i ništa se ne mjenja - malo morgen.
Prije je bio klasični tel. + adsl i varijanta sa x razdjelnika je funkcionirala. Sada imaš samo adsl kojeg treba direktno dovesti do Routera bez spajanja drugih priključaka a onda sa Routera ideš prema 4 priključka. 100% je dobio biser SX763 |
Napisao ti je Nikky u drugom postu sta trebas napraviti. To je ispravno.
|
Citiraj:
|
Dobio sam postu prosli tjedan od njih da me 21.11 prebacuju na taj voip i zvao sam ih prosli petak da trenutno ne zelim zbog komplikacija zbog polozaja rutera, telefona, busenja zida (trebal bi imati troskove, a to mi trenutno ne odgovara) i uspjeli smo se dogovoriti da mi odgode. :)
Probaj ih jos nazivati i budi uporan. |
Nedaju. Ili pak nežele.Izgleda da je lopov trenutno jedino rješenje da se izbjegne bušenje i lupanje ( ne dolazi u obzir iz 2 razloga 1. u kući su 2 bolesna starca od 90 godina 2. financijski ).
|
Ovako, stvar je rješena. :) hvala svima na pomoći.
Za rješenje su iskorištene duple utičnice |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:13. |