![]() |
Traxdata DVD kvalitet ?
nazalost u mom bijednom gradicku postoji samo jedna trgovina vezana uz informatiku i nazalost vecinom prodaje Traxdata DVD-e
pa me zanima u "sadasnje vrijeme" koliki im je kvalitet u smislu pohranjivanja podataka koje bih zelio da sto dulje ostanu "čitljivi" bez da moram svakih 1.5 godina ponovo raditi kopije... ? |
Ako je riječ o nečemu što bi koristio na dnevnoj bazi, najbolje rješenje ti je backup na neki eksterni disk, a podatke koristiš sa kompa.
Ako pak ne koristiš te podatke non-stop, sprži na DVD i baci u CD box. |
wow, kao da smo se vratili 5 godina unazad pa ljudi pitaju kakvi su Traxdata, Kvark, Verbatim i slični :D evo, iz osobnog iskustva ti mogu reći da kvaliteta sprženog medija će u prvom redu ovisiti o pržilici i samoj brzini prženja. ako ga staviš da se prži na 12x ili 16x ne očekuj neku trajnost kao ni da će ga moći baš svaki DVD očitati. i sam medij je bitan ali ne toliko koliko dobra pržilica. još do prije par godina kad je prženje DVDova bilo praktički "a must" za backupiranje svega i svačega napržio sam se medija ko lud. koristio sam svašta, od Kvarka do Verbatima i svi ti DVDovi su i danas čitljivi. znači priče da se DVD mora ponovno pržiti svakih godinu i pol do dvije ne drže baš vodu.
što se samih Traxdata medija tiče meni su oni oduvijek bili neka zlatna sredina. nešto poput srednje klase automobila, ili čak više-srednje. rijetko je bilo problema sa kompatibičnošću ili čitanjem DVDova nakon prženja a bome su i dugo trajali. zapravo, najstarije DVDove, pa i CDove, koje imam doma spržene su baš od Traxdate. Neki su prženi još prije 6-7 godina i to na -R pržilici. Neke CDove imam preko 10 godina i još uvijek rade (što data, što audio). i zadnja stvar, što je borny spomenuo, jest namjena tog backupa. ako se radi o podacima koje ćeš rijetko koristiti, kao što se neke serije, filmove, audio, ili slike onda je sasvim OK pržiti na DVD i maknuti sa strane. ako je nešto što ćeš povremeno koristiti ili ak se radi o puno malih fileova onda možda da pogledaš neke hard-diskove. danas im je zaista smiješna cijena u odnosu na kapacitet koji nude. DVDovi koštaju tu negdje kao i prije 5 godina (recimo 1.2 do 2 kn na 100 komada) dok je cijena kn/MB kod hard diskova drastično pala tako da je u nekim slučajevima čak i niža od kn/MB za DVD medije. ako baš želiš neke kvalitetnije medije uzmi Verbatima, ali misilm da ćeš i sa običnim Traxom ili Maxellom isto dobro proći. |
Ja uredno koristim ritek/traxdata godinama, ako imam nesto vazno sto moram spremiti snimim 2x na 2 različita dvda, znaci 2 backupa napravim i jedan na sigurno mjesto, drugi koristim skoro svaki dan, cim se taj malo izgrebe ilit uneredi snimim jos jedan itd :D Svejedno koji dvd koristis,ako koristis svaki dan nece durati bas 10 godina...
|
tu ima dobrih odgovora i savjeta stoga hvala,
da moja briga je vise backup fajlova, u mom slucaju fotografija (ne amaterskih) a disk mi je premalen za storage a opet... nije da cvatem s novcima, znam da se mogu kupiti eksterni diskovi no... pare :P a primarno sam pitao za traxdatu jer znam da su prije ljudi, bar kad su njihovi DVD-ovi dosli imali problema a opet kako to ide s tvrtkama boli njih X stvar u poboljsanju kvaliteta neg glavno da se proda :P ja inace pokusavam naci Verbatim-e jer su se pokazali kao najbolji ali cesto nazalost mogu samo Traxdatu uzeti pa se ono frnjim :P |
Prije par mjeseci sam bacio 50-ak komada DVD-a koji nisu stariji od 4 godine, snimani su brzinom 4X (Traxdata, Verbatim, Arita, Intenso, TDK, Princo, Sony...).
Važne podatke imaj na posebnom disku, ili više njih. |
Dobri mediji, matematički gledano, važniji su od dobre pržilice. Dobri mediji bit će kvalitetno snimljeni na preko 90% pržilica (ograničimo li to na novije pržilice, a ne modele iz 2004. i sl.). Loše medije možete snimati na najboljim pržilicama koje postoje pa će opet ispasti uglavnom šrot.
Bitno je imati barem solidnu pržilicu (a danas baš loših zapravo i nema, za razliku od početaka DVD snimanja... sjetimo se npr. BTC-a, Optorite-a, pa i Gigabyte i AOpen prža...), i kvalitetan medij. A prava nirvana je ako nađemo optimalnu kombinaciju prže i medija. Po meni: 1) medij 2) optimalna brzina prženja (ne nužno najniža - za većinu modernih medija i prža 8x!) 3) način skladištenja medija 4) prža Što se samih Traxdata medija tiče... CD su spadali/spadaju u srednju klasu (A-grade mediji u višu srednju), a DVD mediji u najboljem slučaju u nižu srednju. Osobno ih ne preporučujem, a ako baš mora biti Ritek (Traxdata), onda na prži s NEC čipsetom (Pioneer, NEC/Optiarc) i ponekom modelu LiteOn-a uz malo kemijanja. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:41. |