![]() |
ThermalRight SI-97 lapping , a true love story...
Ispolirao sam Thermalright SI-97, neki će reći lood si, TR ima savršene baze, ali eto iskustvo iz prve ruke mi govori da nitko nije savršen, čak ni Thermalrightove baze :) (barem u mojem slučaju)
Uzeo sam staklenu tablu sa stola iz jednog kafića (Ima u San Antoniu ako kome treba :D ,piše Bavaria gore i ima nekih 30x30cm). Pošto sam nabavio SAVRŠENO ravnu podlogu, brusni papir od 320, 400, 600 i 1000, zasukao sam rukave i skinuo C/W sa ~0.164 na ~0.110 , to je 35% bolje :clap: :cool: ! Baza je na prvi pogled odlična. ali kad se bolje pogleda i promjeri ispada da je u i nije tako bajno... Zašto je to tako (sigurno se pitate :) ) ?! Zato jer je proizvodni proces takav da bazu najprije poravnaju pa tek onda stave gore heatpipeove i nikal (koji BTW vodi toplinu ko komad drva) i tako opet sve sjebu, moja je bila konkavna... Naoružan sa staklenom tablom, brusnim papirom, pun adrenalina bacio sam bombu na... ups nisam više u CoDu :D Sa 320 i 400 sam skinuo sav nikal, polako i strpljivo jer sam ipak pljunuo 280kn za cooler pa bi ga bilo šteta upropastit, potrajalo je dobrih pola sata jer je nikal dosta tvrd , pa onda nekih 5 min na 600 i još 10min na 1000 i sad imam Uber-cooler , nisam ga ispolirao do kraja ("mirror finish") jer treba ostaviti mikroskopske pore na površini da u njih uđe pasta... Evo i rezultata: Mobilac 2400, 1,67V - isijava ~ 92W Vent je Papst 92mm, 23dB Prime 2. test (Maximum Heat) Prije: CPU - 46, SYS - 32 Poslije CPU: 45, SYS - 36 (zatoplio u međuvremenu) Slika nemam, morate mi vjerovati na riječ... :beer: Imajte na umu da je ovo SocketA procesor pa se na tako maloj jezgri kvaliteta baze bolje odražava ! |
Po meni Thermalr. nema savršenu bazu,vidi se to i golim okom.
|
Evo kad vec nije catkiller stavio sliku evo moj sp97 ;)
Jos da je bilo slikat s fotoaparatom, a ne mobitelom s cif kamerom... http://fly.srk.fer.hr/~bude/sp97.jpg |
Bravo bude, sad mi je jos vise zal kaj nisam dosel kod tebe...i moj se mogao tako sjajiti:(
kolko si dobio bolje temp. nego prije poliranja tog SP-97? Jel bolje kad je taj mirror finishing ili kad ima mikroskop. rupa? e, al navodno ovaj SI-97 pere SP-97 cak i kad su visoke voltaze na procu (npr. 2.0V)! Joj, jedva cekam zimu, kad mi temp. proca ne prelaze 28°C na loadu... |
Ko je rekao da se lappingom ništa ne dobiva...
I najbolja firma nema toliko vremena da svaki cooler ručno obradi, zato mi moramo uzeti stvar u svoje ruke. Svaka čast :beer: |
Citiraj:
Ja sam stao na granulaciji 1000, finiš mi nije baš toliko bitan, glavno da je ravno ;) Uslikat ću ga kad bude prilika... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Još mi nisi reko koji vodobrusni. Imam tisućice i čini mi se slaba.
|
Citiraj:
|
Ne postoji savrseno glatka povrsina, uvijek ima rupa. Tako da se ne "bojite" "polirati do kraja".
Pasta se zove PUROL. |
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:52. |