PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Monitor Samsung 932B se gasi nakon 5 sec (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=217358)

blueshadow 06.07.2011. 16:49

Monitor Samsung 932B se gasi nakon 5 sec

Kada upalim računalo i Samsungov lcd 932B monitor lampica plava svijetli i slika se pojavi na 5 sekundi i nestane(kao kada je monitor isključen) a lampica i dalje svijetli ali nema slike onda stisnem gumb za uključivanje i ponovo se uključi i slika opet nestane.

:care:

Molim savjet i eventualno koliko bi me to kostalo

Alvin 06.07.2011. 17:16

Smrdi na inverter ili još prije lampu, daj uzmi neko svjetlo pa posvjetli u ekran i vidi dal se naziru kakvi obrisi slike

Facelessone 06.07.2011. 17:26

Ja bi reko da su kondenzatori na napajanju otišli.

Alvin 06.07.2011. 17:55

Mislim da nebi dobio sliku, ali isto moguće

yakob22 06.07.2011. 19:07

imao sam isti problem na SM 931BF, inverter mi je otišao...

Zebran 06.07.2011. 23:30

Imam sličan problem. Da se nadovežem na temu (uz dozvolu moderatora). Monitor je samsung SyncMaster 2243NW. Prilikom podizanja windowsa slika se pojavi na nekoliko sekundi i onda nestane. Kad su windowsi podignuti i kad palim i gasim monitor onda se slika pojavi na pol sekunde i nestane. Spojio sam monitor na drugi PC. Jednom sve radi, a u 10 drugih slučajeva ne. Zamjenio sam DVI into HDMI konektor. Nije pomoglo. Prespojio sam na drugi video izlaz na grafičkoj u novijem kompu. Nekad podigne windowse, a ponekad ne. Otpojio sam i ponovno fiksirao oba kabela koji spajaju monitor i kučište. Slika se pojavila. Gotovo sam siguran da je problem u DVI kabelu koji spaja monitor i grafičku karticu. Sutra kupim/posudim taj kabel pa da još i to isprobam. Stavio sam i staru grafičku u novi komp da eliminiram da nije problem u novoj grafičkoj. My money is on da je problem u DVI kabelu. Sutra javim kako je prošlo.

blueshadow 07.07.2011. 17:10

probao i sa drugim kablom bilo da se radi o DVI-u ili VGA kablu ista stvar

koliko bi mogao doci inverter

vm@ 08.07.2011. 01:04

probaj isključiti monitor iz struje pa ga ponovo uljuči

blueshadow 08.07.2011. 03:35

probao al nista, mislim da ce na servis. frendu se dogodilo slicno i platio je popravak 400 kn. a vec novih ima po 600 nezz sto mi se vise isplati

Mleki 08.07.2011. 09:04

Za blueshadow-a. Meni isto tvoj opis kvara smrdi na kondenzatore u napajanju.
Desi se to da im kapacitet opadne pa ne mogu dati dovoljno struje za rad invertera.
Ako ti se svaki puta kad ti radi monitor i kad ga ugasiš na tipku i ponovo upališ javlja slika na par sekundi, onda su vjerojatno kondenzatori. Ne dođu puno a možeš probati.
Ne moraju biti "napireni" da se vidi da su otišli. Ako imaš nekog kolegu s lemilicom, to vam je sat vremena posla za zamjeniti, pa ako upali super. Ako ne, nisi imao sreće.

Mario92 08.07.2011. 09:59

Da su kondenzatori onda ne bi upalio od prve nego bi tek nakon nekog vremena došla slika.

Inverter je otišel, ista stvar se i meni dogodila.

blueshadow 08.07.2011. 19:03

ok koliko je to novaca popravak

Mleki 11.07.2011. 09:11

Za mario92.
Ovo tvoje ne stoji. Najmanje 10-tak monitora sam od kolega vratio u život upravo mjenjanjem kondenzatora u napajanju s kojeg ide napajanje invertera. Ta dva dijela su direktno povezani pa jedan utječe na drugi. Ovaj problem je baš izražen kod Samsunga.

Alvin 11.07.2011. 11:20

Za: "blueshadow"
Kondenzaori su ti par kunelića, ako imaš lemilicu to si promjeni ili daj nekome za pivu ko ima. U mreži(ona ploča di su trafoići) mjenjaš jasno sve kondenzatore
To ti je najeftinije za počet a uostalom mene su naučili mijenjati kondenzatore u mreži bez obzira na kvar uređaja tako da i ako nije do njh nisi niš izgubio pa ni tih 10kn i ecentualnu pivu:-)
Evo to bi bio moj savjet , pa probaj a ako ne bude radilo ću ti poslikat kako ćeš provjerit rad invertera
A za ostale: neznam kako neko preko foruma može 100% tvrdit u čemu je kvar(bez obzira na bogato iskustvo od 10 popravljenih monitora), mislim da bi meni dobro došao jedan takav stručnjak samo za diagnostiku...plačam dobro:-)

Mleki 12.07.2011. 08:55

Ma upravo to govorim čovjeku da proba s kondenzatorima, jer za invertere majstori traže dosta para. Sigurno ima nekog kolegu s lemilicom u garaži i vremena otići do Chipoteke ili Elmatisa. Nisam rekao da je 100% problem u tome ,ali vrijedi pokušati. Moje iskustvo nije bogato samo s 10 monitora već imam bar 20 godina iskustva u raznim samogradnjama i popravcima svega i svačega. Da, toliko sam star! :-)
Moj savjet je još da ako je otišao inverter, ja to ne bi ni popravljao jer znamo cijene monitora i za male pare dobiješ novi s garancijom.

blueshadow 12.07.2011. 14:50

Ok. hvala ljudi na trudu i muki

moze lock

segregator 12.07.2011. 15:49

A jel može prije locka malo detaljnije objašnjenje za nas laike što je to inverter, kako provjeriti dal je otišao, koja slikica i tako to.

Imam jedan 931BF za kojeg pretpostavljam da su otišle lampe (vidi se slika, ali bez pozadinskog osvjetljenja)...pa ako mogu jednostavno popraviti, zašto ne?

Alvin 12.07.2011. 18:09

Ukratko, sklop koji istosmjernu struju pretvara u izmjeničnu te preko vn trafo-a diže napon koji je potreban za rad lampi
Napaja se iz mreže
Sklop je jednostavan i uglavnom se sastoji od drivera(nekakav čip) koji daje odgovarajuče inpulse na mosfete koji napajaju te vn trafoe
Možeš ga testirat jednom malo primitivnom metodom, da instrument staviš na mjerenje frekvencije i dovoljno da približiš pipalice vn trafo-u(1-2cm, na laptopima možeš i preko plastika, tj bez da se otvara ekran) on će ti pokazat nekakvu frekvenciju(cca 50kHz)
Naravno na vlastitu odgovornost i oprez visok napon!!!

marmarko 05.11.2011. 23:03

sto se tice pozadinskog osvjetljenja, mozda ti je izgorio samo osigurac od sklopa za osvjetljenje...naravno promjeni i kondenzatore u mrezi nije bez razloga izgorio

koliko sam ja primjetio stariji monitori imaju posebno osigurac za sklop za osvjetljenje, dok kod novijih to nema pa zna izgoriti nesto u sklopu za osvjetljenje

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:33.