PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Crni ekran nakon ugradnje ATI 5450 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=217082)

stipara 30.06.2011. 22:05

(riješeno) Crni ekran nakon ugradnje ATI 5450

Pozdrav
Nedavno sam nabavio starije računalo Fujitsu Esprimo 5905,(intel čipset 945g), htio sam ubaciti novu grafičku ati 5450, radi hdmi-a i gledanja filmova na tv ,no nakon ugradnje pojavio se crni ekran.Kad se prebaci na integriranu računalo radi.Utor za grafičku je pcie-ex.

Molim za pomoć.

skyman 30.06.2011. 22:17

Jel ima kakvih zvučnih signala s ploče? dobro provjeri da je grafička u utoru, također nakon što staviš HD5450 grafičku u računalo, spoji kabel od monitora na integriranu grafičku, ako ima slike na monitoru vjerojatno je potrebno uć u BIOS i negdje u postavkama postavit primary graphics adapter (ili nešto na tu šemu) na PCI-E ili PCI umjesto OnBoard. Znači nešto slično ovim postavkama, razlikuje se od matične do matične...te onda opet probat spojit na HD5450

stipara 30.06.2011. 22:30

Ventilator na procesoru počne radit bučno,dvd blinka nema bepova s ploče.
U biosu opcija PEG čini se da služi za integriranu i grafičku u pciex utoru istovremeno valjda se integrirana isključi kad je pciex utor popunjen. Druga opcija je PCI ali kad je uključim ista stvar.Provjerio sam, grafička je umetnuta do kraja.

skyman 30.06.2011. 22:37

E onda ti preostaje testirat, ako je moguće, grafičku u drugom računalu čisto da eliminiraš da je do nje umjesto da sad razbijaš glavu do čega je, ne bi bio prvi put da potpuno nova grafička ne radi..po pravilu se i treba prebacit na PCI-EX kad je grafička unutra(al nije uvijek slučaj)..ja bi još probao, stavit grafičku unutra..i izvadit BIOS baterijicu nekih 15 sekundi te onda upalit računalo..ako je grafička ispravna onda dolazi do nekog konflikta s pločom ili PCI-Ex utor ne radi..al kao što si rekao grafička je nova tako da je možeš još uvijek zamijenit za drugu ako je konflikt u pitanju.

stipara 30.06.2011. 23:01

Grafička radi u drugom računalu .Ovo drugo je nešto novije.Probao sam priključiti monitor na integriranu dok je ova druga bila umetnuta u pciex utor nema slike,jedino kad izvadim atijevu van računalo normalno radi.

skyman 01.07.2011. 00:50

E onda ostaje još eliminirat ispravnost tog PCI-ex utora s drugom grafičkom karticom, ako druga grafička radi, onda je očito neki konflikt u pitanju..jedino što mi još pada na pamet je da ploča ne može opslužit dovoljno struje krzo pci-ex utor ili da je napajanje preslabo..al budući da se radi o HD5450 to je jako malo vjerojatno..probaj još ako možeš neku drugu grafičku karticu u taj utor..to ti je jedini način..proces eliminacije..ili kanta kroz prozor :)

stipara 01.07.2011. 17:20

Pitao sam jutros prijatelja ,on mi priča o inkopatibilnosti pciex standarda ove kartice (standard2.1) s ranijim 1.1 1.0 koji je navodno na ovoj ploči i da treba noviji bios koji to rješava a kako je računalo staro, od toga izgleda ništa. No na nekim forumima piše da je standard kompatibilan unatrag.Čini se da će kanta ipak kroz prozor .

Swarm dude 01.07.2011. 18:01

Trebalo bi raditi, standard je kompatibilan unatrag, samo što kartica radi sa smanjenom propusnošću podataka što ovdje ne igra ulogu. Nakon što si stavio karticu jesi napravio clear CMOS?

blazer 01.07.2011. 18:14

ja sam imao slican problem na 939 platformi - rijesenje je bilo druga ploca :)

stipara 01.07.2011. 19:21

Napravio sam cler CMOS ,ponovno ista stvar.Možda je napajanje slabo, 250 w a procesor je P4 prescot 3.0 ghz 2 mb keša.Pokušat ću s jačim napajanjem ne znam šta još?

Swarm dude 01.07.2011. 19:27

Probaj sa snažnijim napajanjem, iako ta Radeonka nije veliki potrošač, taj P4 dosta troši i pitanje je kako je snaga po railovima napajanja raspoređena i kakva je kvaliteta tog napajanja.

ShanTech 01.07.2011. 19:44

Možda pomogne flash BIOS-a, za svaki slučaj probati s drugim napajanjem

skyman 01.07.2011. 21:01

Koliko vidim po netu, dosta čest problem s ovom grafičkom karticom na starijim pločama..pa gle ako kažeš da je nova kartica, odi lijepo do dućana i reci da ti neće radit u tom računalu bla bla i zamijeni za neku drugu karticu u tom rangu, bilo od nvidie ili opet od atia...

stipara 01.07.2011. 22:25

Dućan u Zagrebu ja u Splitu,nezgodno, pogotovo što kartica radi na drugom računalu.Posudit ću negdje jače napajnje i eventualno flešat Bios iako je zadnji izašao 2007 godine.

stipara 02.07.2011. 16:59

Napokon proradio pciex utor!Nažalost ne sa ati 5450 nego sa ati x550 Ipak izgleda da se radi inkopatibilnosti ploče i uvjetno rečeno novije serije atijeve kartice.Pokušat ću naći nešto stariju hd seriju, atija 2000 ili 3000 možda budem imao sreće.

Zahvaljujem na savjetima.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:27.