PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Problem sa baracudom 1TB (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=216938)

Hido 28.06.2011. 15:15

(riješeno) Problem sa baracudom 1TB

Znaci ovako , radi se o ST31000524AS modelu (znaci 2 plocice).
Disk je sekundaran i sluzi kao storage.

Problem se pojavio drugi dan nakon kupnje, a problem je slijedeci... svaki puta kada zelim pristupiti particiji toga diska ili odredjenim datotekama na tome disku dogadja se nekakav delay (kao da se racunalo freeza na 4-5 sec, na pointeru vidim da se nesto ucitava, a u isto vrijeme se cuje škljoc na hardu, kao da se prebacuje s jedne plocice na drugu). Nakon toga je sve u redu kao da se nista nije ni dogodilo , ali taj 4-5 sec delay me uzasno nervira, pa se pitam dali je netko imao slican problem i ukoliko je , kako ga je rješio ? ili mi ne gine reklamacija :D

zahvaljujem unaprijed na odgovorima

Hido 01.07.2011. 11:10

ajde ljudi, jel ima tko kakav prijedlog kako da ga istestiram, da provjerim ispravnost ili nesto slicno ?

Brko 01.07.2011. 11:14

skini SeaTools i testiraj. ili jednostavnije, skini Hiren's Boot CD.iso, zaprži ga na CD i bootaj van windowsa. odaberi SeaToolse i vidi. ako ti izbaci bilo kakvu grešku, nosi odma na reklamaciju.
Ako ne izbaci nikakvu grešku, onda ti ostaje takav kakav je. No, i takvog ga možeš odnijeti na reklamaciju pa ako prođe, prođe. A ako ne prođe, onda bi ti mogli zaračunati testiranje ispravnog hardvera.

Ivic@ 01.07.2011. 11:47

Citiraj:

Autor Hido (Post 1931919)
Znaci ovako , radi se o ST31000524AS modelu (znaci 2 plocice).
Disk je sekundaran i sluzi kao storage.

Problem se pojavio drugi dan nakon kupnje, a problem je slijedeci... svaki puta kada zelim pristupiti particiji toga diska ili odredjenim datotekama na tome disku dogadja se nekakav delay (kao da se racunalo freeza na 4-5 sec, na pointeru vidim da se nesto ucitava, a u isto vrijeme se cuje škljoc na hardu, kao da se prebacuje s jedne plocice na drugu). Nakon toga je sve u redu kao da se nista nije ni dogodilo , ali taj 4-5 sec delay me uzasno nervira, pa se pitam dali je netko imao slican problem i ukoliko je , kako ga je rješio ? ili mi ne gine reklamacija :D

zahvaljujem unaprijed na odgovorima

Ma disk ti je OK, jer imam isto tako WD 1TB podijeljen na 2x500GB kao storage i isto ovo mi se događa što i tebi, disk se kao ugasi tj. kao ode u sleep, kad ne radi ništa :) ali čim stisneš na njegovu particiju čuje se taj škljoc da se pali i ima mali delay... inače taj 1TB mi je donedavno bio primarni disk i nakon što sam ga stavio da bude storage primjetio sam ovo što si napisao gore tako da mislim da nemaš brige oko ispravnosti diska i da je ovo normalno...

Hido 01.07.2011. 14:54

Skinuo SeaTools, istestirao sam ga sa svim testovima i svaki prolazi bez ikakve greske, mislio sam iz prve da se radi o bad sectorima ili necem slicnome , no cini se da je bas kako Ivic@ kaze, disk ima 2 plocice po 500GB i izleda da se prebacuje s jedne na drugu

@Ivica@
dali postoji mogucnost da se taj sleep nekako ugasi ?
i ukoliko znas , ako taj disk stavim kao primaran (na kojem ce mi biti OS) i ostalo, hoce li se taj delay i dalje desavati ?

zahvaljujem unaprijed

Hido 01.07.2011. 15:14

Problem riješen !!! :D
Nakon malo googlanja i pomoći od strane jednog kolege, uspjeli smo naci riješenje problema.

-doticni disk u firmware-u ima zapisan power saving mode ukoliko se koristi kao sekundarni disk iz istog razloga se i događao delay od nekoliko sekundi koliko mu je i bilo potrebno da se iz stanja mirovanja prebaci na online funkciju

-rješenje je slijedece (Win 7)
putanja procesa: /Control Panel/All Control Panel Items/Power Options/Edit Power Plan/ Change Advanced Power Settings

-tamo stoji opcija "Turn off secondary hard disk after 20 mins" , opciju prebacimo na never , i to je to, nema vise delaya jer se disk ni ne gasi vise :D

Alister 01.07.2011. 15:20

pa koliko ja znam WD ima ono famozno parkiranje glave a samsung to valjda nema?

Nego, da li je moguće da imaš možda podešeno u power opcijama da ti se gasi disk ako se ne koristi s obzirom da imaš windows 7?

Edit: sporo tipkam

Hido 01.07.2011. 15:22

eheheh, da da to je to power opcija je bila problem , prvi puta se susrecem sa time, tako da nisam znao da 7-ica ima automatski upaljeno

Alister 01.07.2011. 15:25

da, po defaultu ti je to tako namješteno

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:47.