![]() |
racunalo se pregrijava
Molio bi dragog admina da nebrise temu jer mi je komp potreban i nepisem ovo iz dosade nego zato sta imam problem...
Ovako radi se o kompu athlon x2 5600+ speed 2900mhz maticna Mb am2 940 asus m2n68 napajanje DeLux nap.KY-400ATX, P4, CE 400W 2xSATA grafa: SAPPHIRE HD 3850 512MB GDDR3 PCI-E hdd:Seagate Barracuda ES; 500GB, Serial ATA/300, 7200RPM, 16MBcache, ram:Kingmax RAM 2GB, DDR2, 800MHz Problem je u tome sta procesor sam podize temperaturu u biosu do 70 i onda se ugasi.. win je nemoguce upalit jer se gasi.. temperatura maticne je 32.. Pokusao popraviti problem tako da sam stavljao drugo napajanje,drugu grafu,druge rame,drugi hdd i drugi ventilator na hladnjak.. i stavljao sam pastu na procesor i opet nista |
probaj prst metodom iliti prstom dotakni cooler dok ti u biosu pokazuje 70° i ako je cooler nije vruć, iliti mlak, onda ti nije dobro cooler sjeo
|
Citiraj:
|
koja je voltaža procesora u biosu?
|
revision: G2
cache L1: 256kb cache L2: 1024kb cache L3: N/A speed 2900MHZ HT frequency: 1000mhz current fsb multiplier: 14.5x maximum fsb multiplier: 14.5x able to change freq: yes ucode patch level : no required cpu fan speed 3154rpm chassis fan speed N/A power fan speed N/A vcore voltage 1.424V 3.3v voltage 3.264v 5v voltage 5.068v 12v voltage 11.673v ako si na to mislio? |
Citiraj:
|
Pokušaj smanjiti u bios-u napon V-core na 1,3V, moje mišljenje je da ti procesor radi na znatno višem naponu (neispravna MB).
|
Citiraj:
|
jucer je bilo dosta ledeno vani.. stavio sam komp na balkon i bio u biosu temperatura cijelo vrijeme 45... Pokusao pokrenut windows i samo crkne.. znaci cim nesto jace pokrecem crkne..
I ovo vcore kako da smanjim? imam samo da ga stavim na ignore |
Skini cooler, ispuši ga od prašine, skini staru pastu s proca, namaži frišku i stavi sve nazad. Ukoliko ti i dalje bude visoka temperatura, definitivno ti je napon prevelik.
U BIOS-u negdje moraš imati opciju za smanjivanje napona proca. Pogledaj u manualu. |
U BIOS-u pod Advanced potraži Processor Voltage
http://tinyurl.com/M2N68-AM-bios |
eto stavio sam cpu overclocking na 200.. i opet isto..
stavio sam procesor frequenccy multiplier x8.0 1600mhz processor voltage +50mv procesor nb voltage +50mv opet sve isto.. i vcore mi je sada na 1.472v |
Nemoj povećavati napon što si upravo i napravio, spusti ga na 1.3V..
|
Napravi ti lijepo CCMOS da ti se sve vrati na default pa vidi hoće li se i onda pregrijavati.
|
Citiraj:
a nemam ispod 50mv nego samo 50-150-200 |
Koliki ti je sada vcore? Jesi očistio cooler i stavio novu pastu na proc?
|
da..
kao i prije vcore voltage 1.424V |
Od kada imaš to računalo, odnosno ploču?
Kada se počelo to sve pregrijavati? Postepeno ili odjednom? I možda glupo pitanje, ali moram pitati... :D jesi siguran da se vent na CPU okreće. Vidim da si napisao"cpu fan speed 3154rpm" ali možda su ventovi krivo spojeni. |
Citiraj:
Pogledao sam na netu manual od ploče i ne spominju opciju smanjenja napona za CPU, samo ide u plus, +50mv, +100mv, +150mv i Auto. Možda bi pomoglo update BIOS-a, moguće da na novijim verzijama BIOS-a postoji mogućnost smanjenja napona, ali je opasno ići u taj postupak kad ti se comp sam gasi. M2N68-AM BIOS 0411 1.Enhance the stability and performance of certain memory. 2.Reduce the thermal of CPU http://usa.asus.com/Motherboards/AMD...68AM/#download |
jeli svaki amd hladnjak mislim onaj lim bas lim.. jer je moj od intela imao kao bakreno dolje.. ali ovaj nema? ma vrti se ukljucen je komp i sve.. vidi se da se dosta vrti da nije spor ni nista
|
Citiraj:
Tvoj CPU s tim hladnjakom mora normalno raditi ali na normalnoj voltaži (mislim da je normalna 1.3V - 1.35V). CPU voltaža od 1.424V je malo puno za taj CPU, pogotovo za ovak tople dane, da imaš neku normalnu ploču s normalnom regulacijom voltaže, a ne "Low", "Normal" i "High" spustil bi voltažu i sve bi bilo OK. Pod pretpostavkom da je hladnjak očišćen od prašine, skinuta stara pasta s hladnjaka i CPU-a, stavljena nova u tankom sloju, hladnjak dobro leži na procesoru -> temperatura je morala nešt pasti. Ova grafa ti solidno podiže temperaturu u kućištu, ak se igraš na kompu. Napajanje nije za rad na duge staze, pogotovo pri većoj temperaturi u kućištu. Tvoja je ova ploča? BIOS chip je u socketu ili je zalemljen direktno na ploču? Dal je ploča pod jamstvom? Trebalo bi staviti zadnju verziju BIOS-a kod nekoga na programatoru jer ti na ovom kompu to nebudeš uspio. Zatim BIOS chip vratiti na ploču, napraviti clr-cmos i vidjeti kakvo podešavanje voltaže daje nova verzija BIOS-a, ak je opet ista glupost nemam drugi savjet osim promijeniti ploču ili staviti bolji CPU hladnjak i staviti ventilatore na kućište, s tim da ne znam kolko ti bude CPU živio na toj voltaži. |
znaci treba mjenjat maticnu? a jeste sigurni da nije proc?
EDIT: to je inace komp od cure.. Ona kaze da joj je brat negdje pola godine drzao komp bez paste na procu :S Pa me zanima sta je tu sada moglo proc? proc ili maticna? ili obadvoje? |
Procesor može raditi i bez paste, al bez nje radi na višoj temperaturi.
Svaka ploča overvolta, al ova tvoja previše. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:32. |