PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Utjecaj OC-a na Southbridge i obrnuto? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=21383)

Vuco 02.06.2005. 00:02

Utjecaj OC-a na Southbridge i obrnuto?

Imam doticnu soltekicu iz siga (no pitanje se odnosi na NF2 chipset) i sad ja vas pitam kakav utjecaj ima dizanje FSB-a na zagrijavanje SB-a i obrnuto, grijanje SB-a na OC??
Mislim, meni na SB-u nema nicega kaj bi ga hladilo, a sad sam skuzio da gori...jedva prst drzim na njemu...

FSB mi je na 210, VDD na 1.6V a ono se grije ko da je u paklu...
Ima li to grijanje veze sa OC-om (dizanjem FSB i VDD-a)?
Ako ima, dal da stavim nekaj na njega (zaljepim neki pasivac)?

Nadam se da ste me skuzili kaj sam pitao...

n00b 02.06.2005. 00:24

Grijanje ima puno veze...
Ako dobro ohladis NB,trebao bi imati i bolji clock (visi FSB),uostalom,zasto bi ljudi stavljali vodeno na NB ako nema utjecaja? :beer:

ZED 02.06.2005. 00:33

Citiraj:

Originally posted by n00b
Grijanje ima puno veze...
Ako dobro ohladis NB,trebao bi imati i bolji clock (visi FSB),uostalom,zasto bi ljudi stavljali vodeno na NB ako nema utjecaja? :beer:

Covjek je pito za sb

MRKONJA 02.06.2005. 00:50

Re: Utjecaj OC-a na Southbridge i obrnuto?

Citiraj:

Originally posted by CyRuS
Imam doticnu soltekicu iz siga (no pitanje se odnosi na NF2 chipset) i sad ja vas pitam kakav utjecaj ima dizanje FSB-a na zagrijavanje SB-a i obrnuto, grijanje SB-a na OC??
Mislim, meni na SB-u nema nicega kaj bi ga hladilo, a sad sam skuzio da gori...jedva prst drzim na njemu...

FSB mi je na 210, VDD na 1.6V a ono se grije ko da je u paklu...
Ima li to grijanje veze sa OC-om (dizanjem FSB i VDD-a)?
Ako ima, dal da stavim nekaj na njega (zaljepim neki pasivac)?

Nadam se da ste me skuzili kaj sam pitao...

Sumnjam da može škodit.
Probaj puknut onaj pasivac(mislim plavi) od zalmana.

Srky 02.06.2005. 01:12

Pukni bilo kakav pasivac na SB, cisto radi sigurnosti a i da se ne grije toliko.

Isus 02.06.2005. 01:18

plavi pasivac je overkill,

Imaš recimo revoltecove BGA HS u maxmodus to bi bilo dobro ili pogledaj za neki niski pasivac.

Vuco 02.06.2005. 01:19

Najvjerojatnije cu i nesto staviti...mislim, za sada sam nekak skemijo da mi 80mm vent puse u SB, al opet je vruc...
kaj je to tak normalno na svim maticnama (NF2)?

Tr4f1ka 02.06.2005. 01:41

ja isto imam nf2, ploca iz siga, i sb mi isto gori, pa sam strpo pasivnjak sa nba nanjega a na sb stavi plavi zalman... sad mi gori pasivac na sbu :D ozbiljno
stavi neki pasivac gore, al gledaj da ima sto nizi profil, da se nekolje sa grafom...

Vuco 02.06.2005. 01:48

brijem da cu ja i na NB i SB staviti aktivni, vidio neki tu kod mene u ducanu, Aluminijska podloga a gore mali vent->i to tihi...mislim da dodje manje od 30kn...

Jedino kako staviti taj mali aktivac na SB, jer na NB-u imam pokraj rupe? Kaj da ga zaljepim na SB? Kako? Cime? Help...

EDIT: Inace, taj vent je i nizak tak da mi se nece klat sa grafom, a pitanje je koliko ce mu vremena trebati da sam od sebe proprdi...:beer:

MRKONJA 02.06.2005. 02:00

Zalman ljepilo. Ništa drugo mi ne pada na pamet.

srkyno1 03.06.2005. 14:48

imaš zalmanovo i artic silverovo lipilo.
za arcticovo ne znam, a zalamanovo istisneš malo zelene i malo crvene na heatsink, zamješaš ih i i prilipiš ga na sb.
ne moraš vadit ploču, ali položi kućište i pritisni heatsink za sb oko po minute do minut, nakon toga pusti ga 5 da se malo uhvati i to je to.

Vuco 03.06.2005. 18:19

Cisto da pitam kao mjeru opreza...kako se to ljepilo skida...u slucaju da mi vent proprdi (sto i vjerojatno oce:))?

I to ljepilo se kupuje zasebno ili samo za Zalmanovim plavcem?

sinek 03.06.2005. 18:33

zalman 2 komponentno ljepilo mos odvojeno kupit cca <20kn, kak se skida nemam pojma

a za on AS brijem da se nikak ne skida

srkyno1 03.06.2005. 18:35

heat sink nježno skineš sa chipa, a ljepilo nekim sredstvom i krpicom skineš. ali zar ti nije lakše taj ventić zamjenit nego skidat cijeli cooler?

ljepilo kupuješ posebno.

Vuco 03.06.2005. 18:53

Citiraj:

Originally posted by srkyno1
... ali zar ti nije lakše taj ventić zamjenit nego skidat cijeli cooler....
i to kaj velis...

google 04.06.2005. 00:25

@CyRuS
Imao sam Abiticu AN7 i NB se grijao kao lud, ali SB je bio :fuming: :beer: pakao za moj prstić kad bi ga stavio :p

I to u normalnom radu, a kod OC da ne govorimo.
Moje zapažanje je da sve naj OCske ploče imaju pasivnjak na SB - a tomi govori da to čudo treba hladiti jer je za visoki FSB bitan svaki detalj a tako i SB!

Kad sam stavio pasivnjak na SB od abitice - mogao sam podići fsb za još nekih 3-5MHz!

Ne znam sad jel ti baš potrebno aktivno hlađenje - možda ipak pasivnjak + zalman lijepilo!

Vuco 04.06.2005. 00:37

zacudo, meni je NB mlak, mozda topao pod prstima (a na njemu je samo Soltekov pasivac->gore ALX800 koji u sredini ima prolaz i kad delta puse po njemu, ta rupa odvodi dio zraka dolje, tocnije na taj pasivac->tak da je on, kao sto rekoh, topao, cca. 40°C)

Al SB gori ko sam vrag, prst nemres drzat na njemu 2 sekunde:fuming:

Al, evo sredio da po SB-u puse 80mm (mislim da je 2cm udaljen od njega) i nisam dobil nis visi FSB...
Mozda kad bi stavio direkt na njega pasivac ili mali cooler bi bilo bolje...

p.s. kolko dodje to ljepilo?

srkyno1 04.06.2005. 00:45

15-ak kuna.

-POP- 08.06.2005. 19:22

Za NB ti je dosta onaj pasivni coolermaster u HG-Spotu za 35KN, a u kutijici dobiš onu "naljepnicu" koju možeš iskoristiti za lijepljenje pasivca s neke stare matične (nižeg zbog grafičke) na SB. Imao sam na SB-u i Zalmanovo dvokomponentno, no često mi je pasivac otpadao jer sam lijepio samo na rubove, a za SB ti je dosta ona naljepnica.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:17.