![]() |
pascal help
ponuđene su uvjetne naredbe repeat, for, if i while...e sad treba napisati program koji će koristiti bilo koje 2 naredbe od ponuđenih. program ne mora biti kompliciran, nešto jednostavno a da sadrži te dvije naredbe, može i neki kalkulator koji računa površinu ili obujam bilo šta...hvala
|
var x: int;
var opseg,pov: real; begin repeat {writeln("unesi radius kruga"); readln(x); if (0 opseg = 2*x*pi; writeln("povrsina kruga je ", pov); writeln("opseg kruga je ",opseg); readln; end. odnedavno "programiram" samo u C-u, pa sam zaboravio neke sintakse iz pascala. mozes probat ovo copi pejstat pa ispravit sta ne valja ;) |
1 privitaka
ili jos bolja ideja :)
nasao sam na disku neke stare pascal fajlove, pa se posluzi sa jednim od programa ;) |
puno hvala. zasto nakon kompajliranja te pokretanja programa izbaci na sekundu dos prozor i izađe odmah? u čem je problem? koristim turbo pascal 7
|
Pascal zna radit probleme sa XP-ima...
Preporuka je "free pascal" |
1 privitaka
Miato kaj je to onaj prvi primjer u knjizi.......:D
Da Pascal pravi jaaaako puuuuuno problema sa XP-om. Imam doma na kompu 12 verzija i niti jedna nije potpuno funkcionalna........ Ovo je bila moja maturalna radnja iz infice...... |
Citiraj:
i da, i ja sam se namucio dok mi nije proradio pascal, neznam koju sam verziju tocno imao. a HR keyboard layout je radio...hm.. nikada :D |
sad mi je jasno zašto u školi "ne radi pascal". sigurno komplikacije sa xp-om. ništa napisat ću na papir kod i netko će biti 'compiler'...
|
C++
1 privitaka
Bolje koristi C++ ,
Imam ti ja barem 50 programa u C++ ako šta trebaš javi pa ćemo nešto srediti. Imam i tutoriale ::::: C++ |
evo nagovori mog profesora da nas prebaci na cpp :)
još nisam ni osnove pascala one najosnovnije savladao, a ti odma :burn: razumiješ se u taj c, jel znas šta je ovo: #include |
C++
#include ti je direktiva koja se koristi kada ima više operacija za obaviti a onaj
1.1 #include int main (void) { double fahrenheit; double celsius; cout << "Temperature in Fahrenhait: "; cin >> fahrenheit; celsius = 5 * (fahrenheit - 32) / 9; cout << fahrenheit << " degrees Fahrenheit = " << celsius << " degrees Celsius\n"; return 0; } |
a ja sam cijelo vrijeme mislio da include nije naredba c++ jezika... ček a šta će se dogoditi ako prevoditelj naleti na tu naredbu? neće se valjda prekinuti proces? šta je hierarhijska ljestvica?
|
c++
1 privitaka
Ljestvica ti je ono kad npr. u programu zadaš da ti ispiše sve brojeve do 10 a da su parni pa kada naleti na neparan broj neće izvršiti naredbu nego ide do sljedećeg parnog broja ...
Ne bi se trebao prekinuti proces... kad naleti na include. Taj include ti je početna vrijednost ko void main() ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... |
@stana - Sta ti trabunjas?? Kakve direktive i hierarhijske ljestvica?
|
hvala vam na odgovorima...dal mi može neko ko zna napisat program koji računa površinu trokuta, kvadrata ili bilo čega, a može i kalkulator još bolje. a da ima 2 ili više naredbi koje sam naveo gore u programu...eto
|
program pravokutnik;
var a,b : integer; begin write ('Unesi stranicu a: '); readln (a); write ('Unesi stranicu b: '); readln (b); write ('Povrsina pravokutnika je: ', a*b); readln; end. Evo... ovo racuna povrsinu pravokutnika... :) A sta mislis pod 'kalkulator'? Mislis napravit u paskalu pravi kalkulator? Koji bi i izgledao kalkulator? S gumbicima? Ili sta...? |
Aha... ali ti moras u programu imat neku od onih naredbi... onda to mozemo nadopunit s IFom i REPEATom...
program pravokutnik; var a,b : integer; begin repeat write ('Unesi stranicu a: '); readln (a); if a<=0 then writeln ('Ovo je neispravna duljina stranice, pokusaj ponovo...'); until a>0; repeat write ('Unesi stranicu b: '); readln (b); if b<=0 then writeln ('Ovo je neispravna duljina stranice, pokusaj ponovo...'); until b>0; write ('Povrsina pravokutnika je: ', a*b); readln; end. A bilo bi dobro da se i ti malo potrudis... jedan jednostavni program koji racuna povrsinu necega bi trebao znat sam napisat... |
Citiraj:
e hvala na ködu iznad poslužit će. :) |
Ste ucili procedure i funkcije?
Kalkulator bi bilo najlakse napravit s funkcijama... |
Mislim da bu do njegovih procedura i funkcija prošla još koja godina dana.......:cool:
|
Ja sam sad na tome
|
Citiraj:
|
Citiraj:
sala al kaj si reko stima...moras ucit da naucis...a da naucis 1 programski jezik je potrebno dost vremena a kad uzmes 5 i vise onda ti se sve spetlja:p bez svadanja i lijepo igranje sa programskim jezicima:beer: |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
C++
C++ je najbolji,
iako izgleda kao i Pascal... Imam hrpu tih programskih jezika pa ako nekom treba |
Re: C++
no comment
|
Re: C++
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:10. |