PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Crknula matična? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209274)

hellboy152 07.02.2011. 23:50

(riješeno) Crknula matična?

Problem je sljedeći. Iz nekog razloga se napajanje počelo pregrijavat i resetirat komp nakon nekog vremena rada. To sam riješio tako što sam stavio još jedan ventilator na napajanje. Međutim, dan poslije komp je ostao uključen preko noći i ujutro više nije bilo slike na monitoru.
Pokušavao sam resetirat ručno ali slika se ne pojavljuje i nema onog kratkog zvučnog signala kad se uključuje. Kad izvadim grafičku opet se isto ponaša, a tek kad skinem RAM-e čuje se onaj dugi zvučni signal da fali RAM memorija.
Pokušao sam i sa drugom grafičkom na PCI Ex i sa jednom PCI ali bezuspješno.
Jeli moguće da je napajanje na neki način spalilo matičnu ploču?

yakob22 07.02.2011. 23:55

Jel konfa ista kao i pod moj komp?
Koje napajanje imaš?

Alvin 08.02.2011. 00:07

Ma ja osobno ne vjerujem da je matična, ok može bit ali...
Na matičnoj radi post, što znači da su cpu NB i SB ispravni....ram ne mora bit(prvo probaj s jednom pločicom pa s drugom pa ponovit za svaki utor da budeš siguran da nije ram)
Jasno promjeni/provjeri problematično napajanje
Stavio si još jedan vent na psu...ok, ali s tim nisi riješio uzrok pregrijavanja

hellboy152 08.02.2011. 09:52

Citiraj:

Autor yakob22 (Post 1843875)
Jel konfa ista kao i pod moj komp?
Koje napajanje imaš?

Sad je ista, nisam dugo bio aktivan na ovom forumu pa je zastarila.
Znam da je napajanje smeće ali do sad je radilo i još uvijek "radi". Jer komp se uključi samo što se slika ne prikazuje.

Citiraj:

Autor Alvin (Post 1843887)
Ma ja osobno ne vjerujem da je matična, ok može bit ali...
Na matičnoj radi post, što znači da su cpu NB i SB ispravni....ram ne mora bit(prvo probaj s jednom pločicom pa s drugom pa ponovit za svaki utor da budeš siguran da nije ram)
Jasno promjeni/provjeri problematično napajanje
Stavio si još jedan vent na psu...ok, ali s tim nisi riješio uzrok pregrijavanja

Uzrok je bio taj što je originalni ventilator bio stavljen na 5V radi smanjenja buke.

Rame sam isto već bio pokušavao stavljat u raznim kombinacijama i ništa ne dobijem s time osim kad ih sve izvadim prepozna da ih nema.

Mene jedino brine to što ništa ploča ne javlja kad nema/ima grafičke, zato sam i pomislio da je ona.

Alenko_76 08.02.2011. 10:00

moglo bi biti da je napajanje ostalo bez 12v, možda, treba testirati.

hellboy152 08.02.2011. 10:10

Nije.
Multimetar pokazuje nešto sitno preko 12 V (sad se ne mogu sjetit točne vrijednosti).

hellboy152 08.02.2011. 16:30

Stavio sam novo napajanje, ali bezuspjesno.
Dogada se potpuno ista stvar.
Sutra cu otici po drugu maticnu pa cu vidjeti.

hellboy152 09.02.2011. 11:42

Promijenio sam matičnu i sad radi.
Ipak je ona odradila svoje.

Alenko_76 09.02.2011. 13:38

nova matična i novo napajanje, sada imaš pola kompa novog.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:24.