PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Asus x59sl se pregrijava, ruši, resetira,... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=208441)

Alenko_76 27.01.2011. 10:22

Asus x59sl se pregrijava, ruši, resetira,...

Laptop se pregrijava, ruši, resetira, potom se neda upaliti, tj. ne podiže ni bios, tek nakon više pokušaja proradi, onda radi 5 minuta, znači podigne windows i tako stoji, te se zamrzne. Bilo hladan ili topao, varira, jučer je recimo radio 7 sati u komadu. Vent se dosta vrti i dosta vrućeg zraka izlazi iz njega, znam da imaju problem pregrijavanja.
Izvadio sam sve van, resetirao bios, isprobao hard, procesor i memoriju na drugom i rade normalno. Instalirao sam i win ponovo, stavio zadnje drivere i update. Maknuo sam hladnjake, očistio ventilator, promijenio pastu.
Sada jedino što bi moglo još je update biosa, ja imam 306 koja je radila ovih godina (a ništa se na njemu nije mijenjalo) a jedina novija verzija je 308 koja ispravlja greške novih hdd. Tako da ne vidim smisao toga. Još jedna stvar koju sam uočio je da ako i prođe bios i pokrenem u safe modu radi relativno normalno.
Dali je problem u matičnoj, tj. što i kako dalje?
Lp.

brana21 27.01.2011. 11:24

Citiraj:

Autor Alenko_76 (Post 1834566)
Laptop se pregrijava, ruši, resetira, potom se neda upaliti, tj. ne podiže ni bios, tek nakon više pokušaja proradi, onda radi 5 minuta, znači podigne windows i tako stoji, te se zamrzne. Bilo hladan ili topao, varira, jučer je recimo radio 7 sati u komadu. Vent se dosta vrti i dosta vrućeg zraka izlazi iz njega, znam da imaju problem pregrijavanja.

Kolika je zabilježena temperatura prije nego se sustav sruši i ne da upalit???

Citiraj:

Izvadio sam sve van, resetirao bios, isprobao hard, procesor i memoriju na drugom i rade normalno. Instalirao sam i win ponovo, stavio zadnje drivere i update. Maknuo sam hladnjake, očistio ventilator, promijenio pastu.
kolika je sada radna temperatura nakon očišćenog hladnjaka i ventilatora? Mnogi drugi imaju sličan problem sa isttim laptopom temperatura im je u idle stanju oko 60°C što nije u redu.

Citiraj:

Sada jedino što bi moglo još je update biosa, ja imam 306 koja je radila ovih godina (a ništa se na njemu nije mijenjalo) a jedina novija verzija je 308 koja ispravlja greške novih hdd. Tako da ne vidim smisao toga. Još jedna stvar koju sam uočio je da ako i prođe bios i pokrenem u safe modu radi relativno normalno.
Mislim da je update biosa potpuno nepotreban, normalno da u safe modu radi relativno normalno kada većina uređaja nisu u pravoj funkciji a ni svi driveri nisu učitani.

Moj savjet jest da pokušaš underclockat grafičku i da smanjiš rezoluciju to će smanjiti performanse ali i temperaturu.

Alenko_76 27.01.2011. 13:40

Citiraj:

Autor brana21 (Post 1834609)
Kolika je zabilježena temperatura prije nego se sustav sruši i ne da upalit???

ovisi, nekad se ruši odmah po podizanju, znaći 50 stupnjeva.
Sa druge strane stavim stability test i ide preko 80 stupnjeva i radi normalno satima.

kolika je sada radna temperatura nakon očišćenog hladnjaka i ventilatora? Mnogi drugi imaju sličan problem sa isttim laptopom temperatura im je u idle stanju oko 60°C što nije u redu.

U idlu mi je cpu 51, gpu 48 to bi trebalo biti ok

Mislim da je update biosa potpuno nepotreban, normalno da u safe modu radi relativno normalno kada većina uređaja nisu u pravoj funkciji a ni svi driveri nisu učitani.

Pao je danas i u safe modu.
Ipak sam stavio novi bios i danas je prvi dan da nekako normalno radi
od ujutra. Možda se nešto sa starim biosom zblesiralo.

Moj savjet jest da pokušaš underclockat grafičku i da smanjiš rezoluciju to će smanjiti performanse ali i temperaturu.

Kako je underclockat?
Hvala.

[GOW]Nec 27.01.2011. 13:40

Izvadi cooler, očisti ga, zagrij ga sa strane na kojoj se dodiruje s procesorom.

Na drugoj strani bi unutar 2-3 s trebao dobiti istu temperaturu. Ako neće, zbogom heatpipe, traži drugi cooler.

brana21 27.01.2011. 14:28

Citiraj:

Autor Alenko_76 (Post 1834723)
Kako je underclockat?

Mislio sam da smanjiš radnu frekvenciju, na ovaj način: http://www.youtube.com/watch?v=QYeCVhGAHHs

Alenko_76 27.01.2011. 15:19

nije loša ideja....vidjet ćemo.
Hvala.
:no2drug:

brana21 27.01.2011. 16:38

pokušaj pa javi rezultate, mislim javi za koliko ti se temperatura CPU, i GPU promjenila, mislim da najviše možeš postići -15°C, ali će ti performanse jako oslabiti...

recimo ja koristim IBM lenovo Z61m, temperatura mi je između 40°C i 60°C, nedavno sam rušio windowse i napravio novi update svih drivera a isto tako skinuo mi je update za power management koji mi ograniči procesor na 980 MHz ako ne radim ništa zahtjevno, dok pokretanjem zahtjevnijih programa rad procesora skoči na maximum.

potraži sličan program za asus laptope ako postoji...
http://img11.imageshack.us/img11/7195/11147512.th.jpg

Alenko_76 28.01.2011. 11:07

Nažalost blokira se kako mu se i kada prohtje, najvjerojatnije je negdje na matičnoj greška, ili neka komponenta gubi kontakt i sl.

Joke 01.02.2011. 03:26

Testiraj hard, pa vidi.

Alenko_76 02.02.2011. 08:49

Da, i mene je vuklo na hard...
No hard na drugom radi i sve je ok.
A sa novim hardom isti problemi.

brana21 02.02.2011. 09:23

Citiraj:

Autor Alenko_76 (Post 1835462)
Nažalost blokira se kako mu se i kada prohtje, najvjerojatnije je negdje na matičnoj greška, ili neka komponenta gubi kontakt i sl.

Pokušaj provjeriti Hardware interupt.

imao sam sličan problem sa starim laptopom radilo se naime o HP omnibook koji sam dobio iz Njemačke. Nakon podizanja windowsa blokiro je cijeli sustav čim se malo zagrijao. nisam imao pojma sta da radim i frend me je savjetovao da skinem program Process Explorer radi kao Task Manager samo daje detaljniji popis procesa.

Nakon instaliranja i pokretanja spomenutog programa proces Interupts mi je skakao i zauzimao procesor. Naime radilo se o tome da mi je nešto od hardware-a neprestalno slalo interupt.

odlučio sam rastaviti laptop i na konektoru od LCD display-a našao sam sitni komadić željeza koji je vjerojatno otpao sa vijka ili nečeg slično.

Alenko_76 02.02.2011. 11:19

Citiraj:

Autor brana21 (Post 1839041)
Pokušaj provjeriti Hardware interupt.

imao sam sličan problem sa starim laptopom radilo se naime o HP omnibook koji sam dobio iz Njemačke. Nakon podizanja windowsa blokiro je cijeli sustav čim se malo zagrijao. nisam imao pojma sta da radim i frend me je savjetovao da skinem program Process Explorer radi kao Task Manager samo daje detaljniji popis procesa.

Nakon instaliranja i pokretanja spomenutog programa proces Interupts mi je skakao i zauzimao procesor. Naime radilo se o tome da mi je nešto od hardware-a neprestalno slalo interupt.

odlučio sam rastaviti laptop i na konektoru od LCD display-a našao sam sitni komadić željeza koji je vjerojatno otpao sa vijka ili nečeg slično.

Ma sve ok, tri puta sam ga rastavljao i sastavljao, ispuhivao, čistio kontakte i onda ga nemožeš ni upaliti. Tek iz 4. pokušaja. Evo kako radi, hladan ko led i blokira na ulazu u windowse. Znači nije se ni stigao zagrijati. Ili druga krajnost, upali i radi 7-8 sati u komadu, igre, stress cpu sve radi ko ludo. Onda ga pomakneš za par mm i gotovor smrznuto. Opet ga upalim i nosim okolo, pomaknem lijevo desno i radi. Vratim se za 5 minuta, blokirano. Koma.

brana21 02.02.2011. 11:53

Citiraj:

Autor Alenko_76 (Post 1839141)
...i onda ga nemožeš ni upaliti. Tek iz 4. pokušaja. ...druga krajnost, upali i radi 7-8 sati u komadu, igre, stress cpu sve radi ko ludo. Onda ga pomakneš za par mm i gotovor smrznuto. ...

znači uspijevaš ga upaliti, ali kad ga pomakneš zamrzne, provjeri kabel od display-a možda je oštećen...(komadić metala koji sam našao na ploči starog laptopa bio je naslonjen na konektor display-a)... provjeri i Display inverter možda ima negdje hladan lem....

Alenko_76 02.02.2011. 14:46

ne blokira uvijek kad se pomakne, možeš ga i nositi okolo pa radi. Kako kad...

Joke 03.02.2011. 13:09

Jesi probao odvrtit memtest, cisto da provjeris da RAM ne zeza?

Alenko_76 03.02.2011. 14:26

Jesam, provrtio sam sve testove, hard, cpu, gpu, ram, bios.
Nažalost laptop više nije kod mene, pa je ovo i kraj.
Moja prepostavka (s obzirom na vanjsko stanje) je da je dotični bar nekoliko puta pao na pod te da mu i nema spasa. Rad na njemu prilično
frustrira kad nešto napišeš pa želiš poslat/snimit i ode sve kvragu.

Nybelung 03.02.2011. 14:45

Imam isti laptop, model: X59SL-AP320.
Također sam imao problema sa zagrijavanjem nakon cca 2 god korištenja.
Riješio sam se problema uz pomoć ovog posta: Undervoltanje orijenosnih računala. Moje postavke možeš pogledat ovdje: post #46.Također, rastavi hladnjak i temeljito očisti i ventilator i heatpipe. S procesora i grafičke poskidaj one žvake i stavi kvalitetnu pastu.

Sat vremena posla, a temperature su mi se drastično smanjile (40°C idle, 60°C load). Inače, procesor i grafička se hlade preko istog heatpipe-a tako da će ti temperatura kod oboje bit ista (stupanj gore-dolje).

Naravno, postoji i mogućnost da kod tebe temperature nisu problem. :D

Edit:
Citiraj:

Autor Alenko_76 (Post 1840251)
Moja prepostavka (s obzirom na vanjsko stanje) je da je dotični bar nekoliko puta pao na pod te da mu i nema spasa.

Trebao si to odmah napisat. :D

Alenko_76 05.02.2011. 22:26

"pretpostavka" je ključna riječ.
No hvala na savjetu za ubuduće.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:39.